Az idő két darab exura

2016. január 13. 08:06

Évek óta nem hallgattam Motörheadet, nem is tudom, miért jutott eszembe. Meghallgattam. Két hét múlva meghalt Lemmy. December végén elővettem egy 1972-es David Bowie-t. Két hét múlva meghalt David Bowie.

2016. január 13. 08:06
Uj Péter
Népszabadság

Maradjunk a két halottnál. Azonkívül, hogy én öltem meg mindkettőjüket, kevés dolog köti össze Ian Fraiser Kilmistert és David Robert Jonest. Ja, illetve persze: mindketten művésznevet viseltek. Meg angolok voltak. Rendkívüli mértékben angolok. Angolabbak az angolnál. Meg még azt is elő lehetne ráncigálni, hogy mindketten szerették a náci cuccokat. És hogy ­Little Richard volt az első kedvencük. (Jut eszembe: Little Richard még él! Ahogy Jerry Lee Lewis és Chuck Berry is.)

De egyébként nehezen lehetne két ellentétesebb figurát találni a rock and rollban. Lemmy az overallos (blue collar) rock and roll és a munkásosztály hőse, Bowie kifinomult művész. Lemmy a négyakkordos, a százasszög-egyszerű, ­Bowie-ért meg még komolyzenészek is odáig voltak, Philip Glass szimfóniát komponált az 1977-es ­Heroes album alapján.

Mindketten felismerték, hogy az ember legnagyobb ellensége az idő. Mindketten kivételesen sikeresen harcoltak ellene. Lemmy a maga ösztönös, brutális módján próbálta megállítani, izomból, Bowie pedig inkább trükközött, túl akart járni az eszén.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bácskai Bicska
2016. október 04. 18:38
Na. Megvolt az első zöld tetszikem, amit Uj Péternek nyomtam. (A harmadik lennék.) Ettől még a Tisza nem fog visszafelé folyni, értem majd egyik-másik hozzászóló humorosnak szánt poénját is. Magas labdát adott a szerző, sokan leütötték. Én meg Cseh Tamást hallgatok. Vele már csak jó történhet.
kohntalan
2016. március 17. 16:16
Mondjuk én sohasem értettem, hogy az emberek miért szeretik ezeket a részeges, drogos, elmebeteg rocksztárokat. Semmilyen értékes nincs bennük.
tyIer durden
2016. február 08. 16:07
Hallgass dopemant de azonnal!
atila68
2016. január 26. 18:36
Te meg az antikrisztus mi? Édes faxom Péter szedd már össze magad! Ennyit tudsz, hogy náci cuccok, meg százas szög... Atya ég Péter!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!