Ica néni és Lázár

2016. január 02. 09:44

Más országban talán meg sem értik, miért kuncogunk rajta olyan elégedetten. Hiszen nem történt más, mint hogy egy „beosztott” normális emberként, hétköznapi módon viselkedett, és egy hatalmasságot is normális, hétköznapi embernek tekintett.

2016. január 02. 09:44
Lendvai Ildikó
Népszava

„Ica néni esete Lázárral bejárta a sajtót, a Népszava olvasói is találkozhattak vele. Más országban talán meg sem értik, miért kuncogunk rajta olyan elégedetten. Hiszen nem történt más, mint hogy egy »beosztott« normális emberként, hétköznapi módon viselkedett, és egy hatalmasságot is normális, hétköznapi embernek tekintett. Úgy, mint bárki mást. Csakhogy nálunk egy magas méltóság, pláne egy miniszter, nem »bárki más«. Nálunk az a módi, hogy a nép egyszerű gyermeke csak a nemzeti konzultáció útján érintkezhet a kormánnyal, vagyis akkor beszél, ha kérdezik. Rangos embert személyesen szinte kizárólag ollóval a kezében lát: nyissz, átvágja valamelyik avatandó intézményen a nemzetiszínű szalagot, rövid, biztató beszéd (»Magyarország jobban teljesít«, Orbán Viktor megvédi határainkat), majd vissza az autóba. Irány a következő nyissz és a következő »jobban teljesít«. Nem csodálnám, ha az éneklésre kivezényelt gyerekek azt hinnék: a magyar kormánynak csakis Ollókezű Edward, a híres filmhős leszármazottai lehetnek tagjai. Sok falusi polgármester előtt is hajbókolni kell, különben kiesel a közmunkából. Ezért járja be az országot üdítő kivételként az őrhelyén modern pompeji katonaként tántoríthatatlanul kitartó Ica néni esete.

Az történt, hogy Lázár vizitálni akart a tiszadobi Andrássy-kastélyban, amelynek felújítására még a Bajnai kormány idején 2,2 milliárd támogatást adtak. Az eredeti határidő 2012, majd 2014 volt, de a kastély még 2015-ben sem lett látogatható. Őréül a hatóságok Ica nénit rendelték ki. Mint utóbb kiderült, Ica néni nem ismerte meg Lázárt, egyrészt ugye, mert nem volt nála olló, másrészt, mert a család pénzszűkében már rég tévé nélkül tengette napjait.

Innentől a helybéliek és a sajtó szerint a következő párbeszéd zajlott: » - Jó napot kívánok, Lázár János vagyok, szeretnék bemenni a kastélyba. - Sajnos nem mehet be, zárva vagyunk. - Én Lázár János vagyok. - Én pedig Ica néni. És a kastély zárva van, ki van írva, hogy nem látogatható. - Nem ismer meg? - Nem. - Hát akkor viszontlátásra. - Viszontlátásra, fiatalember.«

Pedig le is lövethette volna.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 180 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000bocs
2016. január 04. 08:55
Aki anno lövettek, azokat Ildikó néni elvtársnak szólította. Aki anno lövettek, azok farfizén emelkedett Ildikó néni a hatalomba. Akik lövettek, azok rendszerét Ildikó néni aktívan védte. Akik lövettek, az Ildikó néni pártja, akik kivették a pártjuk megnevezéséből a "munkás" szót azonnal a rendszerváltáskor. (persze Ildikó néni szereti a "kisembereket", főleg ha rájuk szavaznának) Ha nem jönnek rá a kommunisták hogy jobban megéri rendszertváltani és "demokratának" lenni, Ildikó néni ma is cenzor lenne és lövethetne az elvtársaival. Ildikó néni úgy tesz mintha a mútlhoz neki semmi köze nem lenne, sőt másra kenegeti a saját....
hakos
2016. január 03. 19:42
Éppenhogy Lázár viselkedett hihetetlenül emberi módon. Egy ballibb politikus nyilván elkezdett volna hencegni azzal, hogy ő ez, meg az. Meg hogy mit is képzel a portás. Amikor a cenzornő bagázsa bitorolta a hatalmat Magyarországon, és a cenzornő még a nemzetközi szocializmust építgette, bizony még lövettek is az elvtársak...
robipecs
2016. január 03. 16:07
"a Bajnai kormány idején 2,2 milliárd támogatást adtak." Valójában pedig 2009-ben valóba kapott, de 1,738 milliárd forint európai uniós támogatást. Vagy valaki netán hazavitte azt a 460 millát? :)
robipecs
2016. január 03. 16:05
"2009-ben kapott 1,738 milliárd forint európai uniós támogatást, mint az észak-alföldi régió kiemelt jelentőségű turisztikai fejlesztése. " Valójában pedig: "2009-ben kapott 1,738 milliárd forint európai uniós támogatást"."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!