A felvizezett baloldal

2016. január 20. 11:50

A rendszerváltozás óta eltelt negyedszázad bebizonyította, hogy a kapitalizmus Nyugatról importált formája nem felel meg a magyar társadalomnak.

2016. január 20. 11:50
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Népszabadság Online

„Az MSZP-nek nyíltan vállalni kell, hogy a kapitalizmust egy igaz­ságosabb társadalommal, rövidebb távon az erős állami és szövetkezeti szektorral kombinált kis- és középvállalkozói gazdasággal, magyarán vegyes gazdasági modellel váltja fel. Az állami szektort természetesen nem fideszes oligarchákra, hanem a dolgozói közösségek által kinevezett és ellenőrzött menedzserekre bízva. Ha a fideszes lenyúlások tovább folytatódnak, az államosításoknak és a földreformnak is be kell kerülnie a szocialista pártprogramba. Vesztenivaló nincs, hiszen ha a dolgok a jelenlegi mederben folydogálnak tovább, akkor 2018-ban valóban csak a parlamenti küszöb elérése lehet az MSZP célja. Minden felmérés azt mutatja, hogy Magyarországon a liberális kapitalizmus elszánt hívei nemigen érik el a tíz-húsz százalékot. Ma a Jobbikot leszámítva minden ellenzéki párt erre a rétegre hajt. Pedig a Fidesz leváltására csak akkor van esély, ha az MSZP-nek sikerül mozgósítania az antikapitalista milliókat.

A baloldalisághoz természetesen egyfajta erkölcsi szívjóság, más néven szolidaritás is hozzátartozik. Ki kell állni az etnikai kisebbségek, a menekültek ügye mellett is. De a legtöbbet értük is akkor tehetjük, ha a többségi társadalom, a dolgozó emberek és családjaik jólétben, biztonságban élnek, ha szociális és kulturális téren az állam minden polgára számára egyenlő ellátást biztosít. Aki a menekültek ügyét fölé helyezi a munkavállalói jogokért folytatott harcnak, aki egyéni jótékonysággal helyettesítené az állami szociálpolitikát, aki moralizáló lózungokkal pótolná a tőke kemény korlátozását, arra jól illenek Marx szavai a kapitalizmussal kiegyező álbaloldaliakról.

»Idetartoznak: közgazdászok, emberbarátok, jótét lelkek, a dolgozó osztályok helyzetén javítók, jótékonyságszervezők, állatvédők, antialkoholista egyesületek alapítói, zugreformerek a legtarkább változatosságban.« Nem az a baj, ha vannak ilyenek, hanem az, ha nincs erős és szervezett baloldal, amelynek peremén ők is hozzájárulhatnak a szociá­lis rendszerváltozáshoz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
moricka13
2016. január 25. 05:41
Molnár Zsolt Elvtárs MSZP! Magának az a demokrácia, amikor Tavaresnek tollba mondták a saját mondanivalójukat, most meg Gurmai elvtársnő nagyra nőtt fiacskája civil-álruhába öltöztetve szarta a magyarokat a lengyeleknek. Vízfejűek!
Rony Tronco
2016. január 21. 08:14
Hegyi et.! A gyilkos,tolvaj, rabló társadalmat elődeitek szintén ez ideológia alapján diktálták a szovjet háttérrel. A totális ORGAZDATÁRSADALMAT szintén ti csináltátok a nyugat támogatásával. Azt kéne leépíteni a tulajdon utáni valódi kártérítéssel és/vagy évjáradékkal. Visszaadni a lopott holmit, már csak töredékében lehet. Akkor rendet lehetne tenni. Ezt mindannyian (minden párt)elfelejtik.
tango47
2016. január 20. 22:50
A nagy baj az, hogy a kapitalista jóléti társadalmak már rég túl vannak fénykorukon. Ezekbe több szociális érzékenység szorult, mint az összes szocialista kísérletbe, de hát ahogy Ady írta: "Mi mindíg mindenről elkésünk"
Hegyi Gyula
2016. január 20. 20:02
A cikk mondjuk arról szólt, hogy ha a szocialista mozgalom és a szakszervezetek eltűnnek, akkor több évtizedig nincs lehetőség a kapitalizmusnál igazságosabb rendszerre Magyarországon. Ezt senki nem cáfolta itt. Viszont találgatások folynak a származásomról és a 2009 utáni helyzetemről, mondjuk téves találgatások, de tökmindegy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!