Kik azok a humanisták?

2015. december 07. 13:20

A mozgalmi humanizmus a francia forradalom, sőt, az inkvizíció korában érzi magát: a mozgalmi humanisták büszkén hirdetik magukról, ők szabadgondolkodók, ateisták és racionálisak.

2015. december 07. 13:20
Bernard Gui
Tutiblog

„A mozgalmi humanizmus a francia forradalom, sőt, az inkvizíció korában érzi magát: a mozgalmi humanisták büszkén hirdetik magukról, ők szabadgondolkodók, ateisták és racionálisak. Váo! Micsoda bátorság! Kb. mint 2015-ben a házasság előtti dugást dugás jogát követelni. Ma ki nem gondolkodik szabadon? – merül fel a kérdés. A helyzet a következő, az egyházi elnyomástól rettegő humanisták esetében a szabadgondolkodás antiklerikalizmust jelent. Azt mondjuk nem tudjuk, hol teng épp túl a klerikalizmus a szabadgondolkodást éltető nyugati világban, de ez – szerencsére – nem bizonytalanít el egy humanistát se.

Miket képvisel még a jó időérzékkel 1991-ben (!) megalapított, Brüsszelben – hol máshol, mint a liberális társadalom segglyukában – székelő Európai Humanista Szövetség, ami az EU egyik konzultatív – nahát – civil szervezete, és 22 európai ország 55 balos-kultúrharcos szervezetét tömöríti?

Az egyház és állam »aktív szétválasztását szerte Európában«; a vallásszabadságot, beleértve a jogot a nemhívéshez (ez a márhívóhoz hasonlóan kidolgozott és strukturált álláspont) és a jogot a vallásváltoztatáshoz;  a szólásszabadságot, amelybe beleértik a blaszfémiatörvények elleni kiállást is; diszkriminációellenességet minden szempontból, »mivel minden férfi és nő szabadnak és egyenlőnek született«; és a nők jogát a »szexuális és reproduktív jogokhoz«.

Fordítunk: ezt agresszív szekularizmusnak nevezik, mikor a vallás csak a templomba való, az egyházak és az állam még csak együtt sem működhet. A humanistáknak alighanem a szélsőséges francia modell is túl megengedő. Azt pediglen el sem tudják képzelni, hogy valamely vallást, felekezeteket egy állam pusztán a hagyományaiból fakadóan egyenlőtlenül kezeljen, mint Nagy-Britannia az anglikanizmust, pár skandináv állam pedig az evangélikus kereszténységet. A szexuális és reproduktív jogok röviden az abortuszt takarják a humanista szóhasználatban. A blaszfémiatörvények ellen inkább Ázsiában kellene küzdeni, a vallásváltoztatás jogáért pedig a muszlim országokba mehetnek felvonulni. Az erőszakmentes tüntinek ott valószínűleg erőszakos következményei lennének, nem véletlenül ugrálnak inkább Európában, elvégre egyszerűbb a tenger közepén vizet követelni, mint a sivatagban.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
memocrat
2015. december 07. 21:16
"...a mozgalmi humanizmus úgy viszonyul a történelmi humanizmushoz és a szó hétköznapi jelentéséhez, mint az emberi jogok az emberijogvédőkhöz." Fontos gondolat, mert a humanizmust mint érték megkérdőjelezhetetlen. A mozgalomban "ügyeskedők" teszik azzá.
barokk
2015. december 07. 20:56
"Téves. Csak annyit szeretnének, hogy a vallások tartsák el magukat, és a nem hívőkkel ne fizetessék meg a papokat, stb. Az egyházak egyéb támogatásai pedig legyenek átláthatóak, és ellenőrzöttek." Esetleg a kulturat keresok tartsak el a szinhazakat? Esetleg a kornyezetvedok se palyazhassanak nem kornyezetvedok adojata? Talan mindenki fizessen az oktatasert?...
Akitlosz
2015. december 07. 16:33
humanista, szabadgondolkodó, ateista, racionális ez négy különböző dolog.
kjkj945
2015. december 07. 15:32
humanista, együtt érző {személy}▶ emberbaráti {személy}▶ emberiesség híve {személy}▶ emberséges {személy}
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!