Oroszország megegyezést keres Amerikával

2015. november 01. 11:34

Moszkva retorika ellenére rendezné a kapcsolatait az Egyesült Államokkal, s úgy látja, a párbeszédet a szíriai konfliktuson keresztül újíthatja fel. Interjú.

2015. november 01. 11:34
Nyikolaj Zlobin
Magyar Nemzet

Találkoznak-e valahol az orosz és az amerikai elképzelések?

Szögezzük le, Oroszország fő célja nem Aszad megmentése vagy a szíriai konfliktus rendezése, de még csak nem is az egyébként fontos földközi-tengeri bázis megőrzése. Jóval fontosabb ennél, hogy olyan terepet találjon, ahol megegyezhet Amerikával. Moszkva ugyanis a retorika ellenére rendezné a kapcsolatait az Egyesült Államokkal, s úgy látja, a párbeszédet a szíriai konfliktuson keresztül újíthatja fel. Ez a törekvés sütött át Vlagyimir Putyin egyébként sok esetben Amerikát bíráló valdaji fellépésén is. Az Egyesült Államok azonban egyelőre nem kész a dialógus felújítására, érdemben nem tárgyal Oroszországgal. Az elmúlt hetek washingtoni lépései egyértelműen azt üzenik Moszkvának, hogy meglesz nélküle.

Ebben a kontextusban megáll az a gyakorta hangoztatott megállapítás, hogy Szíriában jelenleg valójában egy helyettesítőkkel zajló (proxy war) orosz–amerikai háború folyik? Mások úgy látják, az Iszlám Állam elleni orosz fellépés valójában az amerikai hegemónia megtörését szolgálja…

Ez a háború sokkal inkább az iszlám társadalomnak a történelmi reváns fázisába lépett ébredésének szélsőséges megnyilvánulásai ellen folyik, a cél pedig az iszlám visszaterelése a hagyományos kerékvágásba. Ami pedig a helyettesítő háborút illeti, arról inkább beszélhetünk Ukrajna kapcsán. Szíriában Oroszország és Amerika ugyanazon az oldalon állnak, csak nem akarnak egymásról tudomást venni. Azon versenyeznek, hogy ki vigye el a pálmát, egymás ellen azonban aligha fordulnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2015. november 01. 12:15
Mi a fene, odaadnátok Asszadot egy kis amerikai..miért is??
oskar
2015. november 01. 12:12
Nincs más megoldás! Csakhogy az USA részéről nem látom ezt. Tudjuk, hogy a NATO megalakulásakor (194) a Szovjetunió kérte abba a felvételét, de elutasították. Erre válaszul jött létre a Varsói Szerződés (1954)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!