A mai pszichiáterek bántják a pácienseiket

2015. november 30. 12:17

Engem nem érdekel Hitler gyerekkora. Aki engem bánt, az ne orvoshoz menjen, hanem a bíróságra. Felelősek vagyunk azért, amit teszünk, vagy amit nem teszünk, függetlenül attól, hogy mit csinált velünk az apánk, az anyánk vagy más emberek. Interjú.

2015. november 30. 12:17
Feldmár András
Origo

Most a párizsi merényletek után az egész világ a félelemről szól.


Na, hát akkor mondjuk azt, hogy megváltozott az időjárás. Az érzelmek olyanok, mint az időjárás. Ha megbeszélnénk egy találkozót, de én felhívnálak, hogy nem jövök, mert esik az eső, azt gondolnád, nem vagyok normális. Öltözzek fel, vegyek esernyőt, és jöjjek. Mi köze az időjárásnak az ígéreteimhez? Mi köze a félelemnek a cselekedeteimhez? Könnyebb úgy tenni meg dolgokat, hogy nem félek, de ha félek, akkor is megcsinálom. A párizsiak közül sokan úgy reagáltak, hogy csak azért is megtöltötték a kávézókat és az éttermeket, mert nem hagyják megfélemlíteni magukat.

Mi ennek a mechanizmusa? Miért akar valaki félelmet gerjeszteni?

Hát, mert aki fél, az engedelmeskedik. Kik félnek a legjobban? A gyerekek. Minden gyerek arra vágyik, hogy az apja és az anyja megvédje mindenféle rossztól. A demagóg politikusok is erre apellálnak, el akarják hitetni a felnőtt gyerekekkel, hogy félni kell, hogy nagyon nagy a veszély. Aztán meg elhitetik velük, hogy csak tőlük várhatják a védelmet, a biztonságot. Ez egy hipnózis.

Érzékeled, hogy Magyarországon több a félelem, mint Kanadában?

Most igen, de pár hónappal ezelőtt nem éreztem. Kanadának is éppen olyan jobboldali, kapzsi vezetője volt, mint Magyarországnak, ez nem magyar specialitás. De most választások voltak, és hála istennek, Trudeau győzött, aki egészen más ember. Most már büszke lehetek arra, hogy ki a miniszterelnök. Az első napon gyökeresen megváltoztatta a politika addigi irányát. Visszaadta például a kanadai rádiónak azt a pénzt, amit az elődje elvett. A minisztereinek a fele nő, az egyik egy magyar emigráns hölgy, de van köztük indián is. (...)

Nem gondolod, hogy a gonosz tettek mögött minden esetben gyerekkori trauma áll?

De kit érdekel az? Engem nem érdekel Hitler gyerekkora. Aki engem bánt, az ne orvoshoz menjen, hanem a bíróságra. Felelősek vagyunk azért, amit teszünk, vagy amit nem teszünk, függetlenül attól, hogy mit csinált velünk az apánk, az anyánk vagy más emberek. Nem lehet legitimizálni a saját rosszaságomat azzal, hogy valaki velem rosszul bánt. Nem lesz mindenki gonosz, akivel rosszul bántak.

Vagyis a pedofil is szabadon dönt arról, hogy megerőszakol-e egy gyereket, vagy sem?

Hát persze. Vagy mindenki szabad vagy senki.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Békanász a hasadon
2015. november 30. 17:50
"Szerintem semmilyen érv nem szól amellett, hogy az ember az értelmét vagy az eszét használja ahelyett, hogy az érzelmeit használná. " Feldmár András És tényleg.
kacsamesék
2015. november 30. 13:46
Orbán a bűnös a félelem és a gyűlölet gerjesztésében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!