Minden döntés mögött én álltam

2015. november 27. 20:59

Írtam bent egy börtönnaplót, nyilván nem ebből a célból. Egyfajta önreflexió volt, azzal, hogy három mondatban leírtam az ingerszegény környezetemet, egyfajta védelmet nyújtottam önmagam számára. Interjú.

2015. november 27. 20:59
Ambrus Attila
Velvet

- Mennyi idő alatt írtad meg a sajátodat?

- A kétezres évek eleje óta írom. Írtam bent egy börtönnaplót, nyilván nem ebből a célból. Egyfajta önreflexió volt, azzal, hogy három mondatban leírtam az ingerszegény környezetemet, egyfajta védelmet nyújtottam önmagam számára. Arra gondoltam, biztosan betámadnak majd különböző dolgokkal, ugye a fél btk-t rám húzták. A könyvírás eleinte elsősorban védekezési metodika volt; ha bármikor, bármivel megtalálnak, akkor az alapján fel tudom idézni a dolgokat.

Így kezdődött, és utána még összeírtam néhány gondolatot - aztán nyáron kaptam egy megkeresést az Alexandrától. Ekkorra már elég komoly jegyzeteim voltak, nagyjából összeállt a dolog, de nem mondom, hogy nem volt mit összefésülni rajta. De mivel elég sok életrajzi adat van, viszonylag egyszerű volt azok mellé egy fikciós vonalat is felépíteni. Körülbelül öt-hat hónap alatt állt össze a könyv végleges verziója.

- Ebből nem származhat bevételed, ugye?

- Igen, egy 2011-es törvény értelmében egy fillért nem kaphatok. Az Alexandrával is úgy állapodtam meg, hogy könyveket kapok cserébe. Néhány tucatot, amit a piacon árulok, illetve odaadok azoknak, akik értékesebb kerámiát vesznek tőlem. Nem tudom, hogy megéri-e, pár éven belül ki fog derülni. Egyelőre nincs alternatíva, ez van.

- Akkor az egészből az a hasznod, hogy reklámozod a kerámiáidat?

- Egyrészt, másrészt ha a filmem elkészül – ami nagyon sok embernél kiveri a biztosítékot, merthogy minek kell egy bűnözőről filmet forgatni –, úgyis a köztudatba kerülök. Jó, tizenkét éve készül a filmem, mert folyamatosan mindenki csinálta, vagyis senki sem csinálta. De Antal Nimród másfél éven keresztül dolgozott a forgatókönyvön, a Filmalap pedig elfogadta.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trespass
2015. november 29. 13:06
Bánöző volt? Igen. Leülte a büntetését? Igen. Megpróbál becsületesen, a munkájából élni? Igen. Jár neki az esély, meglátjuk tud-e élni vele. Az amit csinál tisztelendő, különösen annak fényében, hogy a sittesek milyen arányban válnak a társadalom hasznos tagjává. Nem kell ezt túltolni, békén kéne hagyni dolgozni, boldogulni. Amint elnézem mások akarnak nyerészkedni rajta, ahogy máshol is bűnözők sztorijain sokan meggazdagodtak. A magam részéről sok sikert kívánok neki a tisztességes úton.
jairus
2015. november 29. 13:06
egyetértek, volt vagy jelenlegi bűnözőket hájpolni. ez a liberálmédia specialitása, utalok a Gyurcsány-korszakra. Egy rabló ne nyilatkozgasson szabadulása után öntudatosan, hanem pofát befogva dolgozzon. Akkor befogadjuk. Tán még meg is szeretjük.
Knerten
2015. november 28. 23:42
Számosan nőnek fel anya és apa nélkül, és mégis a saját munkájukból élnek, anélkül, hogy előtte bankokat raboltak volna. Ne avassunk már szentté valakit azért, mert nem ölt embert pedig ölhetett is volna, azért ez nem olyan nagy teljesítmény szerintem.
1120
2015. november 28. 23:41
A bűnözőket sztároló médiumokat extra magas különadókkal sújtanám!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!