Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A jövő század regénye

2015. október 30. 08:19

A nyugati világnak változnia kell. Nem ülhetünk tovább kényelmes Európa (Amerika, Ausztrália) erődünkben, mert ahogyan Orbán Viktor olyan szépen megfogalmazta, a világ ránk rúgja az ajtót.

2015. október 30. 08:19
panamajack
Ráérünk blog

„A liberalizmus, minden hibája ellenére több olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami igencsak hatékonnyá teheti a XXI-dik század kihívásaival szemben. Először is, mint az elmúlt 200 év során bebizonyosodott, a liberális kapitalizmus minden más gazdasági berendezkedésnél hatékonyabban serkenti az innovációt, a tudományos és technológiai fejlődést. Márpedig világos, hogy az emberiség egyetlen esélye a túlélésre egy újabb, az ipari forradalomhoz mérhető technológiai ugrásban rejlik – az űrutazásban, a fúziós energiában, a biotechnológiában, az ökológiai tudományokban. Hiába imádkozunk napestig, Isten nem fogja helyettünk lecsökkenteni a széndioxid-kibocsátásunkat. Játszhatunk rablólovagosdit, de egy idő után már nem lesz mit elvenni. Az egyetlen út előre a tudásunk gyarapítása, egyre gyorsabban és egyre szélesebb körben.

A másik dolog, amiben a Nyugat mindenki előtt jár, az emberi jogok és az egyenlőség kérdése. Ez nem luxus, hanem elengedhetetlen feltétele az emberiség további fejlődésének. Vegyük például a nők helyzetét: azokban a társadalmakban, ahol megvalósult a nők egyenjogúsága, és széles körben elérhető a fogamzásgátlás, magától megállt a népességnövekedés, mégpedig a nemek egészséges arányának felborulása nélkül (ellentétben Kínával és Indiával, ahol a fogamzásgátlás nem járt együtt a nők emancipációjával). Kevéssé becsült, de valójában nagyon fontos vívmányunk a szexuális szabadság. Az egyértelmű, hogy a materiális fogyasztás jelenlegi üteme nem fenntartható. Az emberiségnek a jövőben kevesebbel kell majd beérnie, akár tetszik akár nem. Viszont az igazi kérdés nem az, hogy cserélhetünk-e háromévente autót és évente mobiltelefont, hanem hogy ettől függetlenül lehetünk-e boldogok? A vallás például az anyagi javaknál erősebb boldogságélményt adhat, de a helyzet az, hogy a szexnél és a szerelemnél szinte semmi nem járul hozzá jobban a személyes jóléthez. Pláne nem annyira környezetbarát, olcsó és negatív mellékhatásoktól mentes módon. És ami talán a legfontosabb, a szexuális kielégülésnél jobban semmi sem csökkenti az agresszivitást. Nem véletlen ám, hogy az összes elnyomó, agresszív ideológia, a fasizmustól az iszlámizmusig nagy hangsúlyt fektet az emberek szexuális frusztrációban tartására. Egy kamasz akkor lesz hajlandó felrobbantani magát Allahért, ha a 77 huri az egyetlen esélye arra, hogy valaha is pinát lásson. Egy olyan világban, ahol egyre több ember verseng egyre kevesebb erőforrásért, nagyon fontos, hogy az általános agressziós szintet alacsonyan tartsuk, hacsak nem akarjuk élőben újrajátszani a Mad Max sorozatot.

Végezetül, a nyugati világnak változnia kell. Nem ülhetünk tovább kényelmes Európa (Amerika, Ausztrália) erődünkben, mert ahogyan Orbán Viktor olyan szépen megfogalmazta, a világ ránk rúgja az ajtót. Végig kell gondolnunk, mi az amit a hagyományainkból mindenképp érdemes megőriznünk/megvédenünk, mi az amit adaptálnunk kell, és mi az amit el kell vetnünk. Globálisan kell gondolkodnunk, mert az államhatárok egyre kevéssé relevánsak, és a nemzeti szuverenitás is fenntarthatatlan hosszabb távon. De nem szabad elveszítenünk a hitet önmagunkban, és a civilizációnkban, mert még mindig érvényes Churchill mondása: jobbat még nem találtak ki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2015. október 30. 19:08
Ilyeneket a 80-as 90-es évek Németországában írogattak agymosásként az ottani panamajack-ek. Most szépen megisszák a levét.
balbako_
2015. október 30. 15:44
Jaap de Hoop Scheffer volt NATO főtitkár és volt holland külügyminiszter LE VIF/L’Express című vezető belga hetilapnak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy Magyarország szerbiai, szlovén és horvát határon felépített kerítésére nem lett volna szükség, ha az EU jobban felügyelte volna külső határait „Orbán Viktor azt teszi, amit Európának tennie kellene” címen közli a 470 000 példányban megjelenő vezető belga hetilap azt az interjút, amelyet Jaap de Hoop Schefferrel, volt NATO főtitkárral és volt holland külügyminiszterrel készített, aki interjúja kezdetén kijelentette, hogy a menekülthullám nem fog csillapodni addig, ameddig a szíriai háború tart. Európa egyszerűen nem tudja, miként kezelje a menekültválságot, ami pedig Szíriát illeti, Európának nincs stratégiája, tette hozzá. Orbán Viktorra térve elmondta, Magyarországnak kötelessége felügyelnie határait. Magyarország szerbiai, szlovén és horvát határon felépített kerítésére nem lett volna szükség, ha az EU jobban felügyelte volna külső határait a Frontex segítségével, majd elmondta a cikk címében olvasható véleményét a magyar miniszterelnök migránspolitikájáról – olvasható a blogstar nemzetközi sajtószemléjében.
pollip
2015. október 30. 11:49
Nem globálisan szeretném végiggondolni, hogy mi a jó a magyaroknak? Nemzetállamban szeretnénk élni, úgy tűnik, európa szerte az eu vezetőinek ellenére is!
vizesnyolcas
2015. október 30. 09:52
Hát, ez elég zavaros maszatolás. "Egy olyan világban, ahol egyre több ember verseng egyre kevesebb erőforrásért, nagyon fontos, hogy az általános agressziós szintet alacsonyan tartsuk..." Ennek körülbelül ennyi az értelme: Egy izzó rezsón ülve nagyon fontos, hogy tartsuk alacsonyan a hőmérsékletet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!