Oroszország és a szíriai válság

2015. szeptember 20. 09:42

Egyre inkább arra lehet következtetni, hogy az orosz vezetés elszánta magát, és kész a korábbiaknál is erőteljesebb segítséget nyújtani közel-keleti szövetségesének, Bassár el-Aszadnak.

2015. szeptember 20. 09:42

„Az azonban továbbra sem világos, hogy ez milyen formában és kik ellen történik majd meg. Az sem teljesen világos, hogy mindezt miért is teszi. Az azonban kétségtelen, hogy a Kreml álláspontja következetes. Moszkva a válság kialakulásának kezdetétől a kormányerőket támogatja. Ennek több oka is van. Egyrészt az, hogy a közel- és közép-keleti térségben – Iránon kívül – az Aszad-rendszer maradt az egyetlen Oroszországgal szövetséges hatalom.

Másrészt itt található Moszkva egyetlen FÁK-térségen kívüli katonai támaszpontja. Miután Putyin első elnöksége idején Oroszország bezárta kubai és vietnami bázisait, a tartuszi kikötő maradt meg egyedül az egykori szovjet belső periférián túli támaszpontként. Jelentősége a Szovjetunió felbomlását követően hosszú időn át meglehetősen csekély volt, ám párhuzamosan azzal, ahogy Moszkva fokozni kezdte földközi-tengeri aktivitását, újra fontossá vált. A Kreml nyilván úgy gondolja, hogy a támaszpont használata csak addig biztosított, ameddig az Aszad-rendszer fennáll.

Mégsem valószínű, hogy e két ok elég lett volna ahhoz, hogy Oroszország ilyen kockázatos manőverre – esetleges katonai beavatkozásra – szánja el magát. Ehhez alighanem két további körülmény meglétére is szükség volt. Egyrészt arra az erős orosz meggyőződésre, hogy az Aszad-rendszer fennállása biztosítja leginkább a Szíriától nem túl távol eső kaukázusi térség stabilitását. A Kreml úgy látja, hogy a rezsim összeomlása az eddigieknél is kaotikusabb helyzetet teremtene, már csak azért is, mert Moszkva szerint Aszad mérsékelt ellenzéke nem elég erős ahhoz, hogy stabilizálni tudja a helyzetet, és az ország nagy részét a felügyelete alá vonja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tas0125
2015. szeptember 20. 19:10
Racionális eszme futtatás. De az IÁ sajtója,körkörösen rossz,még ha egyesek mást is szeretnének. Ezt az öldöklőt, előbb utóbb el kellene takarítani, akár az oroszok külső német támogatással is. Hiszejn! Az Államok választási tortúrája alatt le lehetne játszani. Evvel Izraelnek is kapna egy kis medvepuszi, hogy nyugodjanak már egy kicsit aztán "csókolódjanak" már ki a palesztinokkal. Legyen ott béke,míg valaki ezt el is hiszi!
oskar
2015. szeptember 20. 18:12
Szerintem háború lesz. Orosz és német részvétellel fognak rendet tenni Szíriában.
forsteandretredjemann
2015. szeptember 20. 12:34
A cikk nagyon jó.
forsteandretredjemann
2015. szeptember 20. 12:30
Nem igazán értem, hogy miért kell valamiféle sötét erőt, nagyhatalmi érdeket vagy összeesküvést keresni a menekülthullám mögött. Az EU hátán régóta kint van a neolib "Hülye vagyok, üssetek!" tábla. Évek óta hirdetjük, hogy - Mindenki jöhet, mindenkit befogadunk, - Kell az olcsó munkaerő, - Demográfiai problémáinkat bevándorlással akarjuk orvosolni, - Itt bárki építhet mecsetet, minket meg nem érdekel, hogy a nem-mecsetekeket máshol rombolják. - Baromi jó a szociális hálónk, aki ide jön annak emberi joga jól élni. - Bármiféle idegent sokkal jobban szeretünk, mint saját magunkat. - A kisebbségeknek előjogokat biztosítunk a többséggel szemben. - Azt, hogy mi a kisebbség maga kisebbség határozza meg; lehet egyetlen fős is vagy bármiféle teszőleges normálistól eltérő viselkedés. - Értékrendje csak kisebbségnek lehet, a többség értékrendje pusztán a kisebbség értékrendjének elfogadása. - Csoportos fellépés kizárólag a kisebbség számára lehetséges, a többség számára csak akkor, ha kisebbség érdekében történik. - Aki a fenti dogmasort kritizálja vagy kétségbe vonja azt büntetjük. Kivéve, ha kisebbség tagja. Minek ide Orosz vagy USA? Az EU politikai elitje még ma is minden nap hangosan fel is olvassa a tábla szövegét. Értem, hogy sokkal könnyebb másra kenni, mint beismeni. De hát akkor is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!