A verespataki aranyhegy csúcsa

2015. augusztus 06. 16:24

A meghurcolt áldozat szerepében próbálja feltüntetni magát a nemzetközi sajtóban a verespataki bányaprojektben érdekelt vállalat, a Gabriel Resources (GR).

2015. augusztus 06. 16:24
Túrós-Bense Levente
Napi Gazdaság

A GR-nek nagyjából minden engedélye megvan a bányanyitáshoz, kivéve a környezetvédelmi hatóság jóváhagyása, amely a ciántechnológia hordozta potenciális veszélyekre, valamint a környezetrehabilitációra vállalt nem elegendő garanciákra hivatkozva nem ad zöld jelzést a kanadaiak­nak. A GR évekig jelentős összegeket költött arra, hogy »felvilágítsa« a helyi lakosokat, a médiát és a zöldeket arról, hogy mennyire biztonságos az általuk alkalmazott technológia, hangsúlyozva, hogy a kitermelés elvégzése után a jelenleginél is tisztábban, rendezettebben adná vissza a területet a természetnek. De mi a biztosíték arra, hogy a cég dolga végeztével nem távozik el az országból és hagyja parlagon a tátongó gödröket, derítőket? Jonathan Henry, a GR elnök-vezérigazgatója erre a kérdésünkre nem akart válaszolni, mint ahogy arról sem beszélt, hogy mekkora a kockázata annak, hogy megismétlődik a 2000-ben történt ciánkatasztrófa. Jonathan Henry a távoli, gazdag Kanadából mindössze annyit üzent Kelet-Európába, hogy a cég álláspontját megtaláljuk az interneten keringő közleményekben, a vállalat eredményeiről, tevékenységéről pedig a honlapjukon keresgéljünk adatokat.

Kérdés, hogy Bukarest számára valóban a környezetvédelmi szempontok-e a fontosak. Az évek óta tartó hangos csörte hátterében ugyanis egy másik kanadai cég, a Carpathian Gold nemrég húsz évre szóló kitermelési licencet kapott Verespataktól alig húsz kilométerre, Rovinán.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!