A Cecil jelenség

2015. augusztus 18. 16:23

Mennyire épeszű dolog az állatok jogait az emberi jogokkal egy szintre helyezni? Hol a határ?

2015. augusztus 18. 16:23
Kovács István
Mozgástér
„Épeszű ember nem támogathatja az orvvadászatot, ebben mindenki egyetért. De mennyire épeszű dolog az állatok jogait az emberi jogokkal egy szintre helyezni? Hol a határ? Mert azok között, akik most az oroszlánt gyászolják, bizonyára szép számmal akadnak olyanok, akik minden nap többször is esznek húst. Az pedig biztosan nem a húsgyárból jön. Miért fáj jobban a zimbabwei oroszlán orvul történő elejtése, mint azoknak a haszonállatoknak a lemészárlása, amelyeket ipari körülmények között tenyésztenek, majd vágnak le mindennap százmillió számra? Vagy az lesz a következő, hogy senki sem ehet húst, mert az állatoknak joguk van élni? Vagy mindenki csak természetes körülmények között elhullott állatok húsát egye, mint a dögevők? Az lenne ám csak a valódi egyenlőség! Vagy az olyan szép állatokat, mint amilyen az oroszlán, nem szabad elejteni, de a csúnya disznót igen? Ki mondja meg, hogy melyik állat szép és melyik nem? És miért állunk meg az állatoknál? Ott vannak a növények is, amelyek ugyanúgy Isten teremtményei: élőlények. Akkor a növényeknek is vannak jogai? Mert, ha igen, akkor ne együnk növényeket sem? Az növénygyilkosság? Ez nem vicc, vannak, akik ezt gondolják.

Persze ezek demagóg és provokatív kérdések, de mégis rávilágítanak arra, hogy az elmúlt évtizedekben a jóléti társadalom olyan vadhajtásokat hozott, amelyek arra sarkallják az embereket, hogy (ál)problémákat találjanak, amelyeket meg lehet oldani. Ezek a problémák mindig valamilyen mesterségesen kreált kisebbséghez kapcsolódnak. Az újabb és újabb „megtalált” kisebbségek egyre tovább fragmentálják a társadalmat, míg végül elvész a többség: mindenki valamilyen minoritás része lesz, ezért nem lehet többé a többségre hivatkozni a normalitás védelmében. Ez a folyamat egyenes folyománya annak, hogy az elmúlt évtizedekben a »nyugati civilizáció« egy olyan békés, prosperáló időszakot élt meg, amelyben a korábbi problémák elenyészni látszottak. De ennek mára vége. Most van Boko Haram, van ISIS, van ukrán háború, van népvándorlás, van euróválság, van demográfia válság. Tessék választani egyet az iménti felsorolásból és végre a valódi problémákkal foglalkozni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2015. augusztus 19. 08:35
Ja még valami, nagypapám és sógorai a XX. század elején még vidáman vadásztak szalonkára, miért most Semjént meg akarják verni..változnak az idők, változnak a célpontok.
balbako_
2015. augusztus 19. 06:27
Ahogy az ember eltávolodik a természettől úgy megy cigányútra a kapcsolata is a növényekkel, állatokkal. Aki látta hogyan tartották az állatokat, milyen szeretettel és szakértelemmel nevelte az ember és milyen egyszerűen kínmentesen vágta le és fogyasztotta el megadva az állat méltóságát is az tudja miről beszélek. A nagyüzemi állattartás iszonyata, amit a tömeges vágás súlyosbít meg sem közelíti az elviselhető állati létet. A másik perverz kisiklás az elistállósított lakás ahol a házi kedvencek bemásznak a gazdi ágyába belezabálnak az ételébe. A harmadik zsákutca a különböző veszélyes és vad állatok otthoni tartása veszélyeztetve a gazdát magát és gyanútlan környezetét.
Fakutya Vigyora
2015. augusztus 19. 01:07
A négy-ötéves gyerek téglával csapja agyon a békát. A tizenkétéves mindent megkinoz és megöl, ami a keze ügyébe kerül. Itt most felnőtt emberek beszélgetnek, ugye?
Crüwel
2015. augusztus 19. 01:00
"Kényszerű vég a halál" semmi undorítóbb nincs szerintem mikor egy élet vége együtt jár annak kín szenvedésével. Egy igaz vadász MINDÍG ennek tudatában húzza el a ravaszt. Hogy miért tesszük?- nem tudom.- Biztos NEM puszta élvezetből. De az igazi érték közben teremtődik,- kérdem a sok vadaszat ellenes emberkét látott már természetben állatot felnőni 12 éves koráig? - annak minden örömével ,bajával? Na Ő szabad volt minden percében ,- és ott van a testméretével azonos helyen tartott hízó amit 9 hónapos korában szenvedések közepette legyilkolnak,-majd a vasárnapi ebédnél senki nem gondol az életére és az élet minőségére......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!