Nagy és stabil...

2015. július 23. 09:55

Addig, amíg egy felnőtt, keresőképes ember napi 8 órai munkával a létminimumnak csak a 80 százalékát keresi meg, addig az államtitkár sorolhat akármilyen impozáns számokat, a manipulációt előbb észrevesszük, mint a jó szándékot.

2015. július 23. 09:55
Ugró Miklós
Magyar Nemzet

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése nem adja meg a szegények számát vagy a lakossághoz viszonyított arányát, de pontos adatokkal érzékelteti, ki számítható ma Magyarországon a viszonylag jómódúakhoz képest szegénynek.

Óvatosan kell fogalmaznunk, mert hazánkban az egy főre számított létminimumhoz viszonyítva a középosztály is a szegények térfelére kerül. (Ezért sajnáljuk, hogy a KSH jövőre beszüntetné a létminimum-számításokat. A létminimum nem egyszerűen azt az összeget jelezte, amiből kihúzhattuk egy hónapig, hanem azt az értékrendet is, amit a társadalom a tisztes életvitel minimumának tekintett. Létminimum-számításnak az is megtenné, hogy mennyiből lehet napi 1500 kalóriához hozzájutni.) Sajnos a KSH megszüntette annak a táblázatnak a közlését is, hogy a lakosság jövedelem szerint felosztott dekádjának (tizedeinek) mennyi az egy főre eső jövedelme. Úgy saccolom: a legszegényebb egymillió ember egy főre eső havi jövedelme nem éri el a 25 ezer forintot (vagyis több százezernek a 10 ezer forintot sem), míg a leggazdagabb egymillió valahol a 150 ezer körül lehet, amiből inkább szerény jómódra futja, s csak a legfelső 100 ezernek a rongyrázásra.

A KSH jelentése mindenesetre az adatok – mondhatni, a tények – szenvtelen következetességével cáfolja azt az ellenzéki állítást, hogy hazánkban soha nem látott nélkülözés, nyomor és éhínség gyötri a lakosság közel felét, de amellett sem szolgáltat érveket, hogy a kormány körültekintő gazdaságpolitikájának hála, már látható eredményei vannak a szegények felzárkóztatását célzó akaratnak. Addig ugyanis, amíg egy felnőtt, keresőképes ember napi 8 órai munkával a létminimumnak csak a 80 százalékát keresi meg (minimálbéresek), addig a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára sorolhat akármilyen impozáns számokat, a manipulációt előbb észrevesszük, mint a jó szándékot. Lehet, hogy az egy- vagy többgyerekes szülők adókedvezményeket kapnak – nagyon helyesen –, de ez nem fedi el azt a szégyent, hogy a nettó munkabér több százezer embernek a
létfenntartás minimumára sem elegendő. Vagy mit mondhatnánk arra a két, keményen dolgozó, a nemzet iránt elkötelezett fiatalra, akik csak minimálbért keresnek, de összeházasodnak, és a jövőbeli adókedvezmények reményétől is áthatva gyermeket (gyermekeket) vállalnak? Felelőtlenek?

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2015. július 23. 22:46
Miklós bácsi "csak" arról kussol, hogy a szegénység, stb. nem az utóbbi négy és fél év produktuma.... Hogy az ország 4 és fél éve majdnem csődbe ment, stb. Miklós bácsi bizonyára jobban csinálná. De ha lehet, ne próbáljuk ki. Azt már próba nélkül is tudjuk, milyen fordulékony a köpönyege.
balbako_
2015. július 23. 14:27
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint is az elmúlt két évben 241 ezerrel csökkent azoknak a száma, akik ki vannak téve a szegénység kockázatának - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában. Rétvári Bence annak apropóján nyilatkozott, hogy a Tárki felmérése szerint minden tizedik magyar azt fontolgatja, véglegesen külföldre költözik. Úgy vélekedett: az elvándorlás a munkahelyteremtés mellett olyan célzott intézkedésekkel csökkenthető, mint a devizahitelek kivezetése vagy a rezsicsökkentés. Jelezte: a rezsicsökkentésnek köszönhetően egymillió emberrel kevesebbnek jelent gondot a számlák kifizetése. Hozzátette: 9-10 százalékkal csökkent azoknak az adósoknak a száma, akik nem tudják fizetni a törlesztőrészletüket. Ugyancsak pozitív fejlemény, hogy a Tárki felmérése szerint 2013-hoz képest 12 százalékkal többen engedhetnek meg maguknak nyaralást, illetve a két évvel ezelőttihez képest 8 százalékkal nőtt azoknak a száma, akiknek nem jelent gondot egy váratlan kiadás, például egy elromlott mosógép pótlása - mondta Rétvári Bence.
atila68
2015. július 23. 14:00
Miklós! Ne magadból indulj ki! Inkább dolgozz!
Pinter68
2015. július 23. 13:34
Vajon, ha a "magyar reformok működnek", akkor miért is van szükség a KSH adatok kozmetikázására? Persze a kérdés valójában álnaiv. Azért kellett az újabb százmilliós kampány, mert a kormány pontosan ismeri a KSH adatokat és így próbál meggyőzni bennünket, hogy inkább nekik higgyünk, ne a szemünknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!