Az emberiség emlékezete a szépirodalom

2015. július 02. 15:24

Úgy látom, hogy az emberiségnek igazából a szépirodalom az emlékezete, nem a történettudomány. Egyedül a szépirodalom tud alaptörténeteket élvezetes módon megformálni, amelyek révén átadható a valódi tudás. Interjú.

2015. július 02. 15:24
Spiró György
Könyves blog

Milyennek látja a mai Oroszországot?

Újságolvasó és tévénéző vagyok, 1982 óta nem jártam a Szovjetunióban, illetve Oroszországban. Akiket ismertem, vagy meghaltak, vagy disszidáltak, vagy emigráltak, eleven kapcsolataim nincsenek az oroszokkal. Nem tudom, milyen a putyini Oroszország. Hogy a sztálini Szovjetuniója milyen, azt már lehet tudni. Az ember írja azt, amit meg tudott tanulni, amihez vannak forrásai.

»Az emberek nem vaktában várják a holnapot, hanem a tegnap tapasztalataival; mindenki így él« - írja Gorkij Az Artamonovok című regényében. Mintha mostanában valami baj lenne az emberek memóriájával. Ön is így látja?

Ez világszerte így van. Nagyon nehezen megy át az egyik generáció tapasztalata a másikra, és úgy érzékelem, hogy sokkal nagyobb a szakadék a mai apák és fiúk között, mint a 20. század első felében, vagy a 19. században. A technikai globalizáció mindent átalakított, a háborús tapasztalatok totálisan elvesztek. Az irodalom épp arra való, hogy olyan tapasztalatot adjon át az olvasónk, amit akkor is fel tud fog és érzelmileg át tud élni, ha ő maga soha nem volt a leírt helyzetben. Ha aztán hasonló helyzetbe kerül az életben, akkor ezt a tudást hasznosítani tudja. Úgy látom, hogy az emberiségnek igazából a szépirodalom az emlékezete, nem a történettudomány. Egyedül a szépirodalom tud alaptörténeteket élvezetes módon megformálni, amelyek révén átadható a valódi tudás.

Érzékel valamiféle értelmiségüldözést ma Magyarországon?

A felsőoktatásból elsősorban a pénzt vonják el, mert onnan még mindig el lehet vonni valamit. Saját elitet akarnak képezni, ezt néha szokták: '45 után is volt ilyen, jöttek a kommunisták, és értelmiségi elit kellett nekik. Az addigi polgári értelmiséget mindenhonnan kirúgták, és hozták a gyorstalpalóval képezett munkás-paraszt értelmiséget. Ilyesmi előfordul, ahol félig feudális struktúrák vannak. Ezt radikálisan először Leninék csinálták. A húszas évek elején az előző rendszer vezető értelmiségeit, tudósokat, írókat, filozófusokat hajókra rakták, és több menetben elszállították Németországba. Megszabadultak több száz embertől, a polgári értelmiség krémjétől. Az akciót »Filozófusok hajója« néven emlegetik. Helyettesíteni nem lehetett őket, de valamilyen gyengébb embereket beraktak a helyükre. Átalakítottak mindent e felülről indított forradalom során, és megvolt az erőszakszervezetük, hogy a tervet végre is tudják hajtani. Jó negyedszázada úgy tűnt, hogy a Szovjetunió mindenestül elsüllyedt. Utólag azonban ki szokott derülni, hogy ez soha nem ennyire egyszerű.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2015. július 03. 07:49
"Az emberiség emlékezete a szépirodalom" Ha már a történetírás annyira valakik monopóliumává vált, hogy a valóságra emlékezni csak fikciókon keresztül ajánlatos.
Bokros Birka
2015. július 03. 07:47
Nem találtam meg benne a 4 elemis szocrealista irodalom remekeit, melyek olyan mélyen tükrözik a szélső baloldali Spiró szintű szépirodalmi gyöngyszemeket. Mikor a pionyír feljelenti szüleit vetőmag rejtegetésért, Ő is testvére a népneveldébe (lelencbe)szülei Szibériába. Na ezt kellene mutogatni Spirónak, hogy duzzad ilyenkor a pionyír melle és ki veszi át a pionyír szüleinek tulajdonát.
1234
2015. július 03. 07:20
Unalom.
dé208
2015. július 03. 00:42
Nem tudom ide tartozik-e tényleg de a reggeli Fiala műsorban a minap beszélget a Fiala valami menedzserrel.... Sokat utazol ugye? Igen És mit viszel magaddal olvasni? A Magyar Narancsot,az ÉS-t és a HVG-t Szépirodalmat, regényt nem? Nem. Az lelassít. Azért gondolom mégis, hogy ide tartozik mert van már egy jelentős része az emberiségnek, akiknek a szépirodalom nem jelent semmit és ezt hajlandóak még indokolni is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!