Demokráciakorrekció vagy görög tragédia

2015. július 16. 21:19

Ha Magyarország képes tanulni a görögök kárán, akkor átfogó demokráciakorrekcióba fog. Először is: kivonja a szociális transzfereket a napi politikai csatározásból.

2015. július 16. 21:19
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Magyar Nemzet

„Abszurd, hogy míg egy autó vezetését jogosítványhoz kötjük, egy ország ügyeibe beleszólást engedünk alapvető gazdasági, társadalmi vagy politikai ismeretek megkövetelése nélkül. Abszurd, hogy az internet korában a kormányzatok nem vonják be a polgárokat olyan döntésekbe, amilyenekről a svájciak már száz éve szavaznak.

Abszurd, hogy a korrupció számtalan legális formája lehet a mindennapok része, amilyen többek közt a lobbi vagy a választási kampányok céges finanszírozása. Abszurd, hogy az országot eladósító meg lerabló politikusok és bankárok minden esetben teljes felmentést nyernek valamennyi törvényi következmény alól. Ahogy Magyarországon Gyurcsány, úgy Görögországban is megússzák a felelősségre vonást a költségvetések meghamisítói és a választók unokáinak eladósítói.

Ha Magyarország képes tanulni a görögök kárán, akkor átfogó demokráciakorrekcióba fog. Először is: kivonja a szociális transzfereket a napi politikai csatározásból, például úgy, hogy a nyugdíjak értékét a mindenkori befizetésekhez köti. Másodszor: megkövetel a választóktól egy szellemi-kulturális minimumot. Harmadszor: széles körben alkalmazza a népszavazás intézményét. Negyedszer: kitilt minden magánforintot a politikai kampányokból. Ötödször: szigorúan tiltja a tévés reklámokat, a politikai kampányplakátokat és a tudatalatti minden egyéb hatalmi szándékú baszkurálását.

Hatodszor: biztosítja a a költségvetés állapotának lehető legnagyobb nyilvánosságát és átláthatóságát. Hetedszer pedig, de nem utolsósorban: drákói szigorral csap oda a tolvaj, hazug, csaló vagy hamisító politikusoknak. Ha Magyarország nem teszi meg mindezt, jövője menthetetlenül a populizmus és a kapzsiság martaléka lesz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jason Bourne
2015. július 17. 15:06
"a tudatalatti minden egyéb hatalmi szándékú baszkurálását." They fucking with me subliminally! By Suicidal Tendencies. Plagizál Puzsér.
Raven
2015. július 17. 12:27
Nyolcadszor:A vállalkozók ingyenes visszafizetés nélküli támogatását megszünteti, csak állami részesedés ellenében , vagy kedvezményes kamatozású juttatásokat ad fejlesztésre.
Qsza
2015. július 17. 11:04
1. Akkor a szociális transzfereket mégis ki szabályozza? Konszenzus, hahaha? 2. Szűkíthetjük a választójogot, azután: hetes cikkely 3. Ld: első két pont, miről népszavazhatnak és kik? 4. Ugyan melyik országban sikerült idáig hathatósan kitiltani a magánpénzeket és lobbiérdekeket a politikai kampányból? 5. Direkt politikai kampány nélkül is megtalálja magának a marketing a megfelelő cstornákat, ld: kurzusújságírás 6. És xmillió magyar állampolgár a költségvetés sorait mazsolázgatja választások előtt? Puzsér úr pl. tudja-e értelmezni egy pármilliós forgalmú kft éves mérlegét? 7. A politikusok felelősségrevonhatósága remek lenne, csak huszonöt év alatt nem ment át. P. úr valamiféle arisztokratikus államberendezkedést szeretne, politikai tisztségek kisorsolásával és számüzetéssel. Politikai újságíróként ideje lenne túllépni az athéni demokráciáról tanult gimnáziumi anyagon. Botrányos, hogy ilyen szintű tudással nem a Matulába vagy a Kacsa Magazinba irogat ez az ember.
tango47
2015. július 17. 10:55
"Másodszor: megkövetel a választóktól egy szellemi-kulturális minimumot. " Ha ezt kifejtené részletesebben akkor lenne értelme az írásának, t.i. itt van a kutya elhantolva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!