Amerika, a negatív kivétel!

2015. július 14. 21:09

Ma már a külföld másért tekinti a világ vezető hatalmát kivételesnek. Kivételesen negatívnak.

2015. július 14. 21:09
Lovas István
Magyar Hírlap

„Obama gyakran használja azt a fordulatot, hogy Amerika kivételes és egyedüli (»exceptional«), és hogy minden nép fölött áll. Korábban már Putyinnak is felhozta Washington magatartásának jellemzésére, mint 2013 szeptemberében is, amikor az orosz elnök megjegyezte, hogy ezzel a kifejezéssel túllépett egy határt.

Amerika egyedülálló voltát, nemzetek fölötti kiválóságának a fogalmát már a 19. században értelmezték és vitatták. Voltak, akik szerint a szabadság, az egalitarizmus, az individualizmus, a populizmus és a laissez faire egyesítése jelenti e kivételességet. Az akkori marxisták szerint azért, mert – írta róluk a kivételesség témakörének nagy szakértője, az azóta elhunyt amerikai szociológus, Seymour Martin Lipset – az Egyesült Államok az egyetlen olyan iparosodott ország, amelynek nincs jelenetős szocialista mozgalma vagy munkáspártja.

Ma már a külföld másért tekinti a világ vezető hatalmát kivételesnek.

Kivételesen negatívnak.

Guantánamo, a bérkínzó CIA-börtönök, a robotgépekkel minden erkölcsi skrupulus nélkül megölt civilek miatt. Vagy amiért azt az országot teszi tönkre harci eszközökkel, amelyiket akarja. Iraktól Afganisztánig. Menekültek millióit hazájuk és/vagy elpusztított házuk elhagyására kényszerítve.

De vannak, akik szerint Amerika azért is kivételes, mert ezt úgy mondhatja magáról, hogy tudja, a külföldi fősodratú sajtóban nem merik nacionalistának nevezni, ami ugye e médiában súlyosan elítélő fogalom.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rockpapa
2015. július 15. 19:43
Azért ez nem USA fóbia.Normális dolog az hogy ez az ország a világ összes Ócánján,tengerén jelen van anyahajókkal hadihajókkal?Nincs a földnek olyan szeglete,Oroszországot,és Kínát leszámítva,hogy ne legyen jelen szárazföldi fegyveres erővel?
Tintamin
2015. július 15. 09:39
Namost az az ember, aki Izraelben élt, amelyik köztudottan az USA által legjobban pénzelt állam, szerintem ne piszkítson a saját fészkébe...
Tündér_Lala
2015. július 15. 09:15
Amerika már rég nem a maga ura. Parancsokat hajt végre (nem melleslg önmagát is kiszolgáltatottá téve), a birodalmi Amerika hadereje pedig a pézhatalom akaratérvényesítésének eszköze.
Akitlosz
2015. július 14. 22:41
Pedig igaza van Obamának. Az ő országa az egyetlen a Földön, amelyik felelősségre vonhatatlan. Nincsen aki megbüntesse. Nem fogja elítélni a Biztonsági Tanács. Sem a hágai bíróság. Nem fog össze ellene a "nemzetközi közösség". Egyik másik országnak sincsen ekkora mozgástere.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!