Ferenc pápa téved

2015. július 10. 09:26

A világ olyan szekuláris logika szerint működik, amelyben nem érv a heves moralizálás. Hatni rá csak a struktúra fejlődését irányító logikába illeszkedve lehet.

2015. július 10. 09:26
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

Hasonlóan, a pénz gátlástalan halmozását és a gyarmatosítást róni fel a pénzügyi szervezeteknek a híresen korrupt Vatikáni Bankkal, a katolikus egyház globális pénzügyi tranzakcióival, állami adókedvezményeivel, stóla-pénzeivel és Péter-filléreivel, egész történetével és vagyonával a háttérben minimum nem méltányos, de ennél is fontosabb, hogy szemben a -- ráadásul láthatóan nem értett, és messze nem méltányosan kezelt -- IMF-fel, a katolikus egyháznak nem feladata a pénz professzionális halmozása és használata. Viszont a hit halmozásában, ami a feladata volna, nagyon nem jeleskedik, ami éppenséggel -- sőt éppen katolikus szempontból, ha koherensen érvel, szükségszerűen -- hozzájárulhatott a pápa által elítélt ragadozó »rendszer« kialakulásához. Kapitalizmusellenes és szociális demagógiával, valamint moralizálással pótolni azt, ami rendszerszerűen hiányzik Krisztus egyházából, és amit kétségtelenül megsínylett a világ, azt hiszem arra utal, hogy a pápa teljesen eltévesztette a házszámot, máshol kopogtat, mint kéne.

A látszólag jó szándékú habitus mögött tehát a problémák fel nem ismerése, illetve helytelen érvelés áll. A pápa szavainak a hatása a világ strukturális »reformjára« nem lesz nagyobb, mint egy befuccsolt sztrájké. A világ olyan szekuláris logika szerint működik, amelyben nem érv a heves moralizálás. Hatni rá csak a struktúra fejlődését irányító logikába illeszkedve lehet, amit egykor -- amíg a hit működött -- a kereszténység erkölcsi érdekeivel konform módon el lehetett végezni, még korábban -- amíg a Pápai Állam a vagyona révén közvetlen hatalmi tényező volt a világban -- pedig a kereszténység diktált. Mára a kereszténység -- részint a korrupt egyházaknak is köszönhetően -- kifogyott a komolyan vehető érvekből, ezért maradt a moralizálás és a szociális demagógia. Hacsak a pápa nem akar forradalmárnak állni, ennek sem lehet komolyan kifutása.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2016. szeptember 02. 12:36
Nincs tudomásom béndek nevű, materialista szektavezetőről sem, így az összehasonlítás lehetőségét áhító szintje is téveszme.
zolka50.50
2016. július 15. 01:44
Bunkó Béndek már a pápánál is pápább akar lenni. Hülye surmó.
kispufi
2015. szeptember 06. 21:32
ez az ember mindenhez ért. eddig azt hittem, csak szimplán a legújabb és ezentúl felülmúlhatatlan, magában minden eddigit sikerrel összegző zseni. de tévedtem. ő az új Jézus.
Horst_Tappert
2015. augusztus 07. 11:26
Béndek, pont ti vagytok azok, akik csak moralizálni tudnak, lásd a déli határon épülő kerítés ügye... Legalább először a saját aklodban néznél körül, mielőtt másokat ledorongolsz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!