Nem voltam kommunista 80-ban sem

2015. június 03. 10:34

Az, hogy most ficánkolhatsz, azt részben nekem köszönheted. Segítettem kiszabadítani a hazámat egy megszálló hatalom kebleiből és egy diktatórikus intézményrendszerből. Hogy most szabadon mozoghatsz, nekem is volt hozzájárulásom. Így. Interjú.

2015. június 03. 10:34
Pozsgay Imre
Index

Akadhat olyan fiatalabb olvasónk, akinek fogalma sincs, hogy ön kicsoda. Egy mondatban hogyan mutatná be magát neki?

Az, hogy most ficánkolhatsz, azt részben nekem köszönheted. Segítettem kiszabadítani a hazámat egy megszálló hatalom kebleiből és egy diktatórikus intézményrendszerből. Hogy most szabadon mozoghatsz, nekem is volt hozzájárulásom. Így. ()

Értem, hogy elkötelezte magát az ideológia mellett, de ön nem egyszerű tagja volt az MSZMP-nek, hanem miniszterségig, KB-tagságig jutó vezetője. Ez nem volt kötelező. Ezt nem bánta meg?

A pártban a karrierem viszonylag korán kezdődött. Egyetem után friss diplomásként Kecskemétre, a megyei pártbizottságra kerültem. 56 után még hálás is voltam az országot felszabadító kádári vezetésnek. De ez a lelkesedésem 58-ig tartott, amikor értesültem Nagy Imre kivégzéséről, ami számomra elfogadhatatlan volt. Túlkapásnak, törvényellenesen cselekedetnek tartottam. Innentől kritikával viszonyultam a rendszerhez, bárhová, bármilyen posztra is kerültem. ()

Az előbb a diktatúra működését elemezte. Tehát egyértelműen diktatúrának tartja az előző rendszert?

Mégpedig elég kemény diktatúrának. A kádárizmust is.

Ezzel azt is állítja, hogy ön ennek a kemény diktatúrának az egyik vezetője volt.

Hát, igen. És én rám volt szükség, hogy belülről szétszedjem.

Nem bánja, hogy ennyi ideig asszisztált ehhez a kemény diktatúrához?

Nem asszisztáltam, hanem részt vettem benne. A tények jól igazolják, hogy kritikusként vettem részt. Az volt a furcsa, hogy a rendszer ezt eltűrte.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2015. június 04. 06:00
Nahát egy másik megyesi hasonló nagyot mondó,mindenki tidja hogy Pozsgai igencsak benne volt a kádári diktatúra élmezejében ,tvben láttuk .
Tintamin
2015. június 04. 00:44
HHHAHHAHHAHHAHHHAHHAHHHAHHHAHHAHHHA :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
El Presidente
2015. június 03. 22:01
Tizenéve követem a magyar bel- és világpolitikát.Sok érdekes dolog történt azóta, tudjuk, sok felháborító dolog is ezek között. De ilyen pofátlan hazugságot még nem tolt senki a pofámba azóta, amióta figyelem a közélet. Három rendben kellett félbeszakítsam a cikk olvasását, mert éreztem, hogy szétbaszok valamit magam körül. Egyet sajnálok: az új rendszer felépítését a demokrácia nem úgy kezdte, ahogy annak idején a komcsik Közép- és Kelet-Európában 1945-48 között.Nagyon nagy kár. Akkor az ilyen Pozsgay féle féreg alakokat se látnánk.Már mennyivel jobb lenne.
Theorba
2015. június 03. 21:32
Csak ízlelgetem a szót: NARCISZTIKUS. De még hogy! Érdekes módon eddig sosem találkoztam ezzel a kifejezéssel Pozsgayval kapcsolatban. Pedig jó kaméleonunkra aligha találnánk pontosabb kifejezést. Hát biztosan keveset olvasok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!