Kell-e kerítés a szerb-magyar határra?

2015. június 25. 12:34

A szerb-magyar határra tervezett, hazánkat a hivatalos statisztikák szerint a kiugróan magas illegális bevándorlástól megvédeni akaró kerítésrendszert a szükség és a kapkodás szüli, és mint ilyen, sikertelenségre van ítélve.

2015. június 25. 12:34
Németh Áron Attila
DiploMaci

Mi támaszthatja alá ezt a nézetet? Az első, hogy a szerb határon életét vesztett illegális bevándorlók száma a kezdeti időkben vélhetően növekedni fog – de még ha nem is lenne növekedés, csak egy relatíve stabilnak nevezhető szám, az is sokkal több lesz, mint a mostani nulla érték (média visszhanggal bíró eseteket számítva). Ez tehát azt jelenti, hogy azok a halálesetek, amelyek a kerítés felállítása után történnek majd, könnyen a kormány, és ezáltal az ország számlájára írhatók.

A második, hogy hiába a kezdeti, vagy akár tartós siker, onnantól kezdve, hogy a 4 méter magas és 175 kilométer hosszú határrendszer állni fog, úton-útfélen megkaphatjuk a nemzetközi sajtótól, hogy megcsúfoltuk a saját múltunkat, és újra építettük a berlini fal kicsinyített mását.

A harmadik, hogy a fal önmagában nem old meg semmit. De nem is feltétlenül azért, mert ki lehet kerülni, mint mondják sokan, hanem sokkal inkább azért, mert át lehet rajta mászni és át lehet vágni. Több ismert példa bizonyítja, hogy az Egyesült Államokban csak azok a kerítés/fal részek bírnak jelentős feltartoztató erővel, amelyek mentén folyamatos és megerősített a fegyveres határőri jelenlét. Az ehhez hasonló védelmi rendszerek esetében tehát a kezdeti 15-20 milliárdos anyag- és építési költség mindössze a kezdetet jelenti, az igazán nagy összegek csak később jönnek: fenntartás, megerősített határőrség (mind állományilag, mind felszerelésben és gépparkban), környezeti károk helyreállítása.

A negyedik, hogy külpolitikai offenzíva helyett, amely hazánk nem különösebben kedvező nemzetközi megítélését is részben célozhatta volna, beleállunk egy újabb olyan konfliktusba, ami tartósan rosszat tesz nekünk. Pedig lehetett volna ez az egész számukra pozitív is: például az olaszokkal, spanyolokkal, britekkel karöltve hónapok óta a nyugati média címoldalain szerepelve ostorozhattuk volna Brüsszelt, hogy találjon végre megoldást az illegális bevándorlás kérdésére, mert ha nem, kerítést leszünk kénytelenek emelni, holott, semmit sem szeretnénk kevésbé. Meglehetett volna tenni? Igen, meg. Sikeres lett volna? Annyiban biztosan, hogy a nemzetközi közvélemény előtt most úgy állnánk, mint áldozat. Egy szokás szerint inkompetens és döntésképtelen Brüsszel áldozata, amely a tengeri bevándorlást kezelni akarja, mert látványos, és mert Olaszország révén fajsúlyos tagállamot érint, a magyar problémákat viszont nem, mert szárazföldi utakat érint és a Nyugat-Balkánt. Utólag persze elindult valami hasonló mártírtánc Budapest részéről, ám a kerítés elkészülte után erre már senki sem lesz kíváncsi. Ott és akkor ugyanis csak egy dolog fog számítani, hogy minden előzetes konzultáció nélkül megépítettük az egészet, ellenségképet kreálva sok ezer elesettből.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2015. június 26. 07:54
A felcsúti hazudozó habonyi nótára járja a pávatáncot. ---- "... Magyarország a dublini rendszer előírásainak betartására, illetve az annak szabályai szerint visszaküldött bevándorlók befogadására tett ígéretet" A felcsúti hazudozó ismét biztosította Brüsszelt, hogy minden ejus segget kinyal. A bevándorlós handabandázása csak a félrevezetett választóinak szóló, Habony-Flinkeistein féle, 'politikai termék' volt. Jövő: mindenki befogadhat egy aranyos fekete embert. Addig is tegyen félre, hogy legyen miből eltartani! CSAK A FIDESZ MAFFIA !
justiceforhungary
2015. június 25. 21:17
''A harmadik, hogy a fal önmagában nem old meg semmit. '' Soros pénzén írsz ? AZ USA és Izrael mi a büdös francért emel kerítést a határain ??? Idegen, ne próbáld hülyíteni a magyarokat ! Szégyelld magad !
hátakkor
2015. június 25. 20:11
"megkaphatjuk a nemzetközi sajtótól, hogy megcsúfoltuk a saját múltunkat, és újra építettük a berlini fal kicsinyített mását." Már megkapjuk, de mi tudjuk, hogy egész más akadályozni a kimenetelt, vagy bemenetelt. Olyan mint a fasz. Nem mindegy melyik végén állsz szopásnál Németh Áron.
hátakkor
2015. június 25. 20:08
"Az első, hogy a szerb határon életét vesztett illegális bevándorlók száma a kezdeti időkben vélhetően növekedni fog .." Vélhetően, mert a nullánál, csak nagyobb lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!