A népirtásra mondanak igent vagy nemet Görögországban

2015. június 30. 11:18

Görögországban súlyos szociális népirtás zajlik évek óta. A gazdaság negyedével zsugorodott, a fiatalok hatvan százaléka munkanélküli, a többiek külföldön, családok egyetlen bevételi forrása sok esetben a nagyszülő nyugdíja.

2015. június 30. 11:18
Kalmár Szilárd
Munkások Újsága

Szerencsére a mediterrán országban nem olyan prosti baloldal van, mint idehaza volt az elmúlt évtizedekben. Tsipras éppen azt a hitet adja most vissza nekünk, hogy lehetnek hiteles és szavatartó baloldali pártok is, amelyek nem csak a választási kampányban elkötelezettek szociálisan, hanem megválasztásuk után is.

Athénban most egy hadüzenettel felérő ultimátumra általános mozgósítással válaszoltak. Az ország a demokrácia szülőhazája, így természetesnek vették, hogy az ország sorsát ilyen mértékben meghatározó diktátumról megkérdezik magát a népet. És itthon a jobboldali és a liberális értelmiség ettől természetesen hörgőfrászt kapott. Mert szerintük ilyet nem lehet megkérdezni. Szerintük csak azt lehet megkérdezni a néptől, hogy melyik kivégzőosztag kerüljön a hatalom közelébe.

Az is jelzésértékű, hogy még nem volt vége a tárgyalásoknak Brüsszelben, amikor már a legnagyobb görög ellenzéki párt jelöltje elé vörös szőnyeget gördítettek Donald Tusk és haverjai, akik már biztosra vették Tsipras bukását, talán már éppen koccintottak is, amikor a görög miniszterelnök bejelentette a népszavazást. Ha így volt, akkor a kezükben biztos összeroppant pár kristálypohár szombat hajnali egy órakor, amikor Tsipras a kamerák elé állt Athénban és beszédében arra kérte a népét, hogy válaszoljanak úgy, ahogy a diktátumokra válaszolni szoktak a görögök.

Természetes, hogy Athénban nemet fognak mondani arra, hogy eladják maradék nemzeti vagyonukat, elvegyék az utolsó jóléti ellátásokat, felemeljék az alapvető élelmiszerek forgalmi adóját. Mi szól az igen mellett? Az, hogy akkor az IMF elutal egy adag pénzt, amit aztán vissza is kér hiteltörlesztés címén és ezt a játékot játszhatják addig, amíg az utolsó görög is éhen nem döglik. Ugye milyen vonzó alternatíva?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2015. július 01. 08:50
Hogy mernek népírtásról ugatni a bolsevik patkányok?
malakka
2015. július 01. 08:47
OFF Érdemes elolvasni az egész cikket, gusztustalan baloldali förmedvény. ON
Raven
2015. július 01. 06:35
A görögöknél az lenne most a megszorítás, hogy 40 év munkaviszony után mehetne csak valaki nyugdíjba 62 éves korában. A férfiakat nálunk is megszoríthatná már így a magyar állam.
hátakkor
2015. június 30. 20:47
"Tsipras éppen azt a hitet adja most vissza nekünk, hogy lehetnek hiteles és szavatartó baloldali pártok is, amelyek nem csak a választási kampányban elkötelezettek szociálisan, hanem megválasztásuk után is." Igen, épp most menekül népszavazásba, mert semmit nem tudott tartani januártól eddig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!