Kell nekünk halálbüntetés?

2015. május 20. 15:44

Ne feledjük: ha a halálbüntetés bevett gyakorlat, mi magunk is kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy halált szabhat ki ránk egy bíróság – még ha ez ma elképzelhetetlen is számunkra!

2015. május 20. 15:44
Talita
Talita

„A halálbüntetés – vagyis az életünkre törő ellenség fizikai megsemmisítése – valaha lehetett önvédelem. Ma, a 21. század elején, a nyugati civilizációban már olyan börtöneink vannak, ahová – jó esetben precíz, lelkiismeretes bűnvádi eljárás után – akár életfogytig bezárhatjuk azt, aki veszélyes a társadalom többi tagjára. Tehát nincs semmilyen indoka a kivégzésének, ha a hatóságok rendesen végzik a feladatukat.

Hogy miért érdemes lemondani a gyilkosság ilyen típusáról (is)? Azért, mert Isten azt parancsolta a zsidó népnek és rajtuk keresztül az egész emberiségnek: Ne ölj! Nem fűzött hozzá lábjegyzetet, hogy csak a saját családod, nemzetséged, néped tagjait ne öld meg – vagy hogy csak akkor ne ölj, ha... Tehát, ha fel akarunk nőni – az Új Szövetségen keresztül – az Isten által megkívánt felnőtt emberképhez, akkor törekednünk kell rá, hogy minden esetben elkerüljük az emberölést, még akkor is, ha valaki súlyosan vétkezik ellenünk.

»Gondolj bele, mit érezhet az az ember, akinek a gyerekét megöli valaki, és az elkövető csak életfogytiglant kap egy kényelmes börtönben...« – hangzik gyakran az ellenérv. Erről az a meglátásom, hogy jaj nekünk, ha a törvényeinket sérelmek és feldúlt lelkiállapotok alapján hozzuk! Aki megölve szeretné látni gyereke gyilkosát, annak érthető a lelkiállapota – de józanul mérlegelve ez nem más, mint közönséges vérbosszú, a »szemet-szemért, fogat-fogért« túlhaladott elve. Ne süllyedjünk vissza az ókorba! A kényszermunka viszont nincs ellenemre a börtönökben, sőt, hasznosnak találnám, miként a kötelező pszichológiai-erkölcstani-vallási foglalkozásokat is.

Ne feledjük: ha a halálbüntetés bevett gyakorlat, mi magunk is kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy halált szabhat ki ránk egy bíróság – még ha ez ma elképzelhetetlen is számunkra!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2015. május 21. 09:13
"Ne feledjük: ha a halálbüntetés bevett gyakorlat, mi magunk is kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy halált szabhat ki ránk egy bíróság – még ha ez ma elképzelhetetlen is számunkra!” Ez minden szintű büntetésre érvényes, ha erre az. Akkor vezessük ki mindet?
Fakutya Vigyora
2015. május 21. 01:27
Belépője volt a móri rablógyilkosság egyik gyanúsítottjának, Kaiser Edének a Teve utcai rendőrségi székházba - írja a Blikk. Többször is használta valaki a belépőt, amihez szakértők szerint apja révén (aki egykor rendőr volt) juthatott a feltételezett elkövető. Bármikor korlátozás nélkül beléphetett a Teve utcai rendőrségi székházba Kaiser Ede, a móri rablógyilkosság egyik gyanúsítottja, mivel érvényes belépője volt. A számítógép adatai szerint többször is használták a belépőt. Arról nincs adat, hogy kihez és miért mehetett a rendőrségre Kaiser, vagy valaki más a belépővel. A Blikk úgy tudja, hogy a belső elhárítás is nyomoz az ügyben. A két gyanúsítottat az autólopásokra szakosodott Gepárd csoport már 2000-ben elkapta. Autójukban Scorpio géppisztolyokat találtak a nyomozók. A két férfit akkor nem helyezte előzetesbe a bíróság, de eljárás indult ellenük fegyverrel való visszaélés miatt. Kaiser Ede lakásán ekkor találták meg a nevére kiállított belépőt, amely a Teve utcai rendőrségi székházba engedett belépést. Szakértők szerint úgy juthatott Kaiser a belépőhöz, hogy apja egykor rendőr volt. A Blikknek megerősítették azt a hírt, hogy a móri nyomozáskor elkapták a vecsési számlagyár egyik fő bonyolítóját, akinek nyomára a könyvszakértők bukkantak. A szakemberek állítólag találtak még valakit, aki összefüggésbe hozható a rablógyilkossággal, de személyéről egyelőre nem nyilatkoznak.
Akitlosz
2015. május 20. 20:57
"Azért, mert Isten azt parancsolta a zsidó népnek és rajtuk keresztül az egész emberiségnek: Ne ölj!" A zsidók istene nincsen felhatalmazva arra, hogy a vallásos zsidókon bárki másnak dirigáljon! Különben sem ő maga dirigál, hanem csak az úgynevezett próféták az ő nevében.
Akitlosz
2015. május 20. 20:54
"Azért, mert Isten azt parancsolta a zsidó népnek" Közünk? Még a zsidók is halálra ítélték és kivégezték Eichmannt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!