Godot-ra várva?

2015. május 22. 08:33

Megérett a helyzet arra, hogy a hitelminősítők Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába sorolják.

2015. május 22. 08:33
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Térjünk vissza az alapkérdésre: meddig kell még Godot-ra várni? Nos, a kormány jogosan szeretne a hitelminősítés terén is sikereket elkönyvelni, ugyanis Magyarország külső sérülékenységének csökkenésében a devizahitelek forintosítása pozitív változást hozhat. Ugyanakkor két másik mutató, a GDP-arányos adósság és a külső adósság sokkal nagyobb súllyal esik latba a besorolásoknál, ezek pedig a kelleténél lassabban javulnak. Viszont a külső adósság terén a legfontosabb lépés éppen a devizahitelek forintosítása, a másik pedig, hogy az adósságkezelő folyamatosan igyekszik a devizalejáratokat forintkibocsátásokból fedezni.

Úgy tűnhet, a hitelminősítők immár csak kifogásokat keresnek, hogy »szabotálják« Magyarország besorolásának javítását. Azonban nem árt fejben tartani, hogy egy leminősítést sokkal könnyebb elnyerni, mint visszatérni a befektetésre ajánlott szintre – a javuló teljesítmény ellenére. 

Nem kell azonban feladni!

A hitelminősítők a magas adósságráta mellett más mutatókat (növekedés, költségvetési hiány) is figyelembe vesznek, és a magyar pénzügyi helyzet fegyelmezettnek tűnik. Egyébként a piac értékítélete alapján már ma sem bóvli a magyar adósság. Például a kockázatunkat mutató felárunk alig tér el a nálunk magasabban jegyzett országokétól: akár az öt fokozattal felettünk álló Lengyelországot vagy az éppen csak befektetésre ajánlott Romániát vesszük alapul. 

Godot hamarosan megérkezik, de alig győzzük kivárni!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vadjoe
2015. május 22. 10:38
Szerintem azért csökkentik a bankadót, és azért akarják elfogadni még a nyáron a jövő évi költségvetést, hogy az ősszel esedékes felülvizsgálaton már befektetésre ajánlottak legyenek a magyar állampapírok.
Berecskereki
2015. május 22. 10:35
"meddig kell még Godot-ra várni?" Őszig.
KannibálTatárÚr
2015. május 22. 09:33
"Például a kockázatunkat mutató felárunk alig tér el a nálunk magasabban jegyzett országokétól: akár az öt fokozattal felettünk álló Lengyelországot ... vesszük alapul." Tanulni kell a lengyelektől! Nem fizették vissza adósságukat, leírták azt. Így nulláról kezdtek. Ma 50 % körül vannak. Írjuk le mi is az adósságunkat, nulla százalék lesz és a világ legjobb befektésre ajánlott országa leszünk.
Pinter68
2015. május 22. 09:15
Köszönjük Szajlai úr, hogy a magyar kormány sikereinek dicsőítése mellett még arra is van energiája, hogy a hitelminősítőket figyelmeztesse a "kötelességükre". De ezt talán bízza inkább rájuk. Valószínűleg, ők sem szólnak bele a Magyar Hírlap szerkesztési elveibe. Maradjon ez kölcsönösen így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!