Az illegális bevándorlók nem terroristák

2015. május 08. 12:32

Az állampolgárok nem keverik össze a terrorizmust, a vallási szélsőségeket és az illegális bevándorlást: előbbi kettőben értik és felismerték a veszélyt, utóbbi megítélése ugyanakkor nem változott.

2015. május 08. 12:32

„A téma nagyon is jelen van az európai közbeszédben, és ténylegesen foglalkoztatja az EU döntéshozóit is. A biztonsági fenyegetést és az ezzel kapcsolatos állampolgári attitűdöket az Európai Unió is komolyan veszi, nem véltetlen, hogy 2015 tavaszán ebben a témában készített egy 28 országra kiterjedő vizsgálatot. A tagállami felmérések 2015 márciusában készültek – így többek között a januári Charlie Hebdo elleni támadás és az azokra adott politikai reakciók hatása is érezhető. Önmagában természetesen nem tudjuk elkülöníteni egy-egy esemény – vagy a magyar adatok esetén Orbán Viktor és a kormánypárti politikusok megváltozott, radikalizálódott kijelentéseinek – hatását, azt azonban kijelenthetjük, hogy ezek a számok már tükrözik ezeket a benyomásokat. Hasonló tematikájú felmérést már készített az EU 2011-ben, így az időbeli összehasonlítást is lehetővé teszi a kutatás.

A kutatás legfontosabb tanulsága, hogy a bevándorlás- és menekültellenes hangulatot, amelyet Orbán Viktor generál, a magyar válaszadók alapvetően nem osztják – de európai szinten sem nőtt azok aránya, akik az illegális bevándorlókban látják az európai állampolgárokat fenyegető (egyik) legnagyobb veszélyt. Mindeközben ugyanakkor európai uniós szinten valóban a legfontosabb problémává vált az elmúlt évek során a terrorizmus fenyegetése: míg 2011-ben csak a válaszadók harmada választotta a három legjelentősebb fenyegetés közé, addig 2015 tavaszán minden második európai állampolgár vélte így. Ezzel párhuzamosan a vallási szélsőség mint biztonsági fenyegetés említési aránya 6-ról 20 százalékra nőtt. Az illegális bevándorolókat ugyanakkor csupán 19 százalék említette (a 2011-es 16 százalék után) – mindez jól jelzi, hogy az állampolgárok nem keverik össze a terrorizmust, a vallási szélsőségeket és az illegális bevándorlást: előbbi kettőben értik és felismerték a veszélyt, utóbbi megítélése ugyanakkor nem változott. Orbán Viktor éppen ezt a különbséget nem teszi meg, sőt: mossa el, mikor a bevándorlás következményeként tekint a terrorizmusra.

Azonban a magyar válaszok alapján még így is alapvetően félreérti – vagy félreinterpretálja – az embereket a miniszterelnök: bár számos, közvetlenül érintett tagállamban (Olaszország, Hollandia, Belgium, Egyesült Királyság, stb.) valóban a terrorizmust tartják a legkomolyabb biztonsági fenyegetésnek, Magyarországon egyáltalán nem ez a helyzet. A magyar válaszadók a szegénységet sokkal komolyabb veszélynek látják – a görög, a litván és a szlovák állampolgárokhoz hasonlóan. Ezt követi nálunk a korrupció, és csak ezután, ezzel egy szinten kerül elő a terrorizmus. Az illegális bevándorlásnál jóval fenyegetőbbnek érzik (a szegénységen és a korrupción túl) a magyar állampolgárok a szervezett bűnözést és a gazdasági válság hatását is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bakonyibetyar
2015. május 09. 10:43
Nem terroristák, de nem is túristák...
bakonyibetyar
2015. május 09. 10:38
"Nekem csak annyi jut eszembe, hogy mondjuk 56-ban milyen "jó" lett volna, ha Ausztria és a többi ország idegenellenes lett volna. És azt mondták volna, hogy hazatoloncolunk benneteket, lesz ami lesz. " Írta ezt a nagyon tájékozatlan v. a kozmopolita liberálbolsi magyargyűlölő propaganda által befolyásolt kommentelő, egy múltkori cikkhez Ne feledd, hogy '56-ban bűnözők mellett nagyobbrészt kiváló diplomásokat, meg remek szakembereket vesztettünk, akikkel a Nyugat nagyon is jól járt, rengeteg hasznuk volt belőle, pícín fogalmazva: az új hazájuk rengeteget köszönhet nekik. Viszonosságkánt most meg fogadjunk be több tízezer beteget, analfabétát, dolgozni nem tudó- nem akaró élősködőt meg nagyfarkú nigger drogdílereket, akik a debreceni menekülttábor környékén kismamákat zaklatnak.... Mindezt "természetesen:" nagyobbrészt nem EU támogatásból,hanem a mi pénzünkből, mert a retkek még zsebpénzt is kapnak... A táborokban napirenden van a garázdaság verekedés, drogozás, a "jól felkészült" rendőrség meg sokszor tehetetlen. T. R. Roland ! Tán fogadj be néhányat közülük, lehet hogy nem terroristák....
Fakutya Vigyora
2015. május 08. 23:37
Akár tenorista, akár nem, keveredjél velük te. Mink kirekesztő magyarok vagyunk.
Tintamin
2015. május 08. 21:09
A fidesz a legundorítóbb tulajdonságokra játszik rá a populista, szar szövegével. Aki nem használja az agyát, az benyeli ezt a mocskot, és habzó szájjal megélhetésibevándorlózik. Persze ugyanez az agyatlan barom réteg büszkén menetelt a "NEM VAGYUNK GYARMAT" molinó mögött is, ahogy virágesővel fogadná Putyint is. Hogy lehet ilyen seggnyaló, szervilis típus a magyar ember??????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!