Miért ne lehetnének populisták?

2015. május 01. 09:30

Annak idején a komcsik és nácik a szocdemek ellen szónokoltak, csakhogy manapság már a szocdemek is „komcsik”. Ma már mindenki az, aki az Egyetlen Neolib Igazságot balról kétségbe vonja.

2015. május 01. 09:30
Galló Béla
Galló Béla
Mozgástér blog

„Aki balról támadja a neolib mantrát, az a »komcsi«, aki jobbról opponálja, az a »náci«. Valahol persze végül összeérnek, csupán a színezetük más: az egyiké vörös, a másiké barna. Kedvenc történeti bizonyíték erre, hogy a harmincas évek Németországában Walter Ulbricht és Ernst Röhm egyazon teherautó platójáról közösen uszítottak – a szocdemek ellen. (Ifjabbak kedvéért: Ulbricht volt a vörös, Röhm, a barna.)

Ez akár még így is lehetett (így volt). De a mára nézve ebben akkor is van itt egy bökkenő. Annak idején a komcsik és nácik a szocdemek ellen szónokoltak, csakhogy manapság már a szocdemek is »komcsik«. Ma már mindenki az, aki az Egyetlen Neolib Igazságot balról kétségbe vonja.

–Mi mindenkivel toleránsak vagyunk, kivéve persze a szélsőségeket. Mert azokkal aztán nem – mondotta volt egyszer egy neolib körökből kiszakadt jelentős Valaki (sajnos már nem él).

–Ja, hogy rajtunk kívül mindenki szélsőséges?! Arról nem tehetünk...

Ad abszurdum, e logika szerint szélsőségesek például a svédek is, akikről manapság Magyarországon pozitív összefüggésben nemigen esik szó, noha már elég régóta s mind a mai napig meglehetősen sikeresek. Róluk persze merészség volna kapásból azt állítani, hogy »komcsik«, illetve hogy »nácik«, jöjjön tehát a harmadik megoldás, legyenek inkább »populisták«, egy fokkal az mégiscsak jobban hangzik.”
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuc-kuc
2015. május 02. 05:30
Ó Béla! "Walter Ulbricht és Ernst Röhm" ? Orbán Viktor! 2in1!
marko11
2015. május 01. 17:41
Galló Béla nagyon jókat szokott írni. Mint most is.
kjkj945
2015. május 01. 13:21
pop ul is ta popu lista dráku popi
egyetmondok
2015. május 01. 11:59
A fogalmakkal bizony nagyon nagy bajok vannak. A Fidesz a 90-es évek közepe óta küzd a neoliberális gazdaság(tan) ellen,ezért,ezzel bírálta leginkább a balliberális erőket,miközben a ballibnek egyáltalán nem nevezhető Bod Péter Ákos szépen kifejtette,hogy Magyarországon soha egy pillanatra se folyt neoliberális gazdaságpolitika...,és nagyon érdekes módon a minap a Hírlapos Szajlai Csaba (aki szintén nem ballib) a szabad piaci "lecsorgó jólét" elméletre hivatkozva fejtette ki reményeit arról, hogy nagyszerű makrogazdasági adatainkból előbb utóbb hasonló mikrogazdasági állapot lesz, azt pedig tudjuk,hogy a lecsorgó jólét elve klasszikus neoliberális közgazdasági idea. Van még helye tehát a fogalmak tisztázásának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!