Öngólok

2015. május 07. 09:54

A kormány arról győzködik híveit, hogy a hiba nem benne, hanem a tájékoztatókban van. Ami szokványos védekezés, nem érdemes fennakadni rajta. Mindig a kommunikáció a hibás.

2015. május 07. 09:54
Borókai Gábor
Heti Válasz

Lehetne persze kíméletesebben bánni a jogszabályalkotás eszközével, de aki kalapácsnak gondolja magát, hajlamos mindent szögnek látni. A kormányzó erők minden létező vagy elképzelt társadalmi betegséget igyekeznek azonmód, a törvény erejével orvosolni. Aminek haszna, hogy jószerével mindennap megoldásokról lehet beszélni. Kára ellenben, hogy nem egy hosszú távon tervező és építkező kormány képe rajzolódik ki előttünk. (...)

Az Orbán-kormány 2010 és 2014 között felépítette a problémákat gyorsan megértő és azokra jól reagáló hatalom képét. Súlyos konfliktusokat vállalva, nemzetközi ellenállást is leküzdve mentette ki az országot kritikus állapotából. De amióta a feladat nem kötelező, csak szabadon választott, nagyon hiányzik a cselekvés iránya, kerettörténete. A kudarcos fogadtatásra pedig rossz magyarázatok születnek.

Ilyen a médiára hivatkozás is. Ha volna következetes, kiszámítható gondolat, amely utat tör magának, a kormányzati kommunikáció nem szorulna ugyanabba a zsákutcába, amelyben a baloldali társa már évek óta vergődik: hogy mindenért a média hiánya a felelős. Miközben a szerénynél is szerényebb sajtójú Jobbik hónapról hónapra növeli népszerűségét...

A kormány arról győzködik híveit, hogy a hiba nem benne, hanem a tájékoztatókban van. Ami szokványos védekezés, nem érdemes fennakadni rajta. Mindig a kommunikáció a hibás.

Amíg csak mondják, nincs különösebb baj. Csak nehogy higgyenek is maguknak!”

*

Borókai Gábor: Öngólok című írása a Heti Válasz május 7-ei számában jelent meg.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2016. április 28. 01:33
Úgy tűnik, Borókai Gábornak újból sikerült fején találnia a szöget. Persze, azzal hogy megrajzolja a jobboldaliság mezőnyét, ami nála több, mint a szűk hatalmi elit és annak holdudvara, óhatatlanul is kiprovokálja a rosszallást, amint az a hozzászólásokból vissza is tükröződik. Az is egyre nyilvánvalóbb, hogy a hatalom is egyre szigorúbb, és az érted haragszom, nem ellened engedékenységét sem tűri már el. Csak a teljes és a feltétel nélküli alázat a megengedett. Abban meg minden hamisságokra építő hatalom egyformának tűnik látszani, hogy nem veszi észre az általa megfogalmazott elvárásokban rejlő veszélyeket. Sőt már Pokorni köntörfalazó, stiláris jellegű visszafogott, finoman megfogalmazott bírálatai is soknak tűnnek. A Fidesz valóban nem panaszkodhat médiahiányra. A Fidesznél a tartalommal van a baj, azzal, hogy a valós, életszerű beavatkozás PR-jével akarja a valóságot helyettesíteni. Még azt is el tudom képzelni, hogy ez némelyeknél ideig-óráig hatásos, de előbb-utóbb kiderül a valóság és a hamisan festett világ közötti differencia. A hó vége felé már nincs az a kincstári tévé optimizmus, ami ellensúlyozni lenne képest az üresen tátongó pénztárca okozta hiányérzetet, feszültséget. A Mészáros Lőrincek, a Tiborc-vők és társai nemcsak irigységet váltanak ki, hanem megfogalmazzák a maguk kérlelhetetlen kérdéseit is: vajon a szűk, belterjesség mocsarába süllyedt klikk a saját vagyonosodásán és az ezt elfedni szándékolt PR szabadon választott, elterelő célzatú mutatványán kívül mással is foglalkozik-e? Az amúgy is gyengeségtől reszkető lábú középosztály brutális lesüllyesztése és lesüllyedése a visszafordíthatatlanság jelét kezdi magára ölteni. Minden hivatalos szólammal ellentétben a dél-amerikai gazdasági modell kontúrjai kezdenek kirajzolódni. A magyar munkaerő olcsóságát a zászlajára tűző miniszterelnök még büszke is a folyamatra, és azt hiszi, hogy van létjogosultsága a szűkített újratermelésnek. Nincs ilyen. Ez szemben megy minden civilizációs normával. Ez egy társadalmi-politikai neutronbomba.
di maggio
2015. szeptember 24. 09:35
Az igazság, mint mindig, most is a kettő között van.
*ufó*
2015. június 08. 10:52
Vegyél egy mosómedvét.
Antigoné
2015. május 31. 16:24
Milyen gyerekkel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!