Egy új feminizmus felé 3. – Vízió egy igazságosabb világról

2015. április 23. 17:19

A hagyományos család teremti meg a legnagyobb védelmet a felnövekvő nemzedékek számára. Minden társadalmi rendszerben képviseli az emberi fejlődés évezredes tapasztalatainak bevált valóságát.

2015. április 23. 17:19
Kölnei Lívia
Talita

 „- A nőiség (és férfiség) kiteljesedése antropológiai mélységeiben az anyaságban (és apaságban) élhető meg. A nők nagyobbik része ezért anya akar lenni. Ezt figyelembe kell venni a társadalmi egyenjogúsításnál, amely nem épülhet a férfiak utánzására.


- Ahhoz, hogy a nők a szakmájukban, valamint a politikai és társadalmi életükben is hatásosabbak és elégedettebbek legyenek, vissza kell szerezniük az anyaság fontosságának egyértelmű tudatát. Olyan követeléseket kell megfogalmazniuk, amelyek elősegítik, hogy anyák és ugyanakkor dolgozó nők is lehessenek. (Ez az apákra is érvényes, mert számukra is fontos, hogy ne csak dolgozó férfiak, hanem apák is lehessenek!) (...)

- Az állam szerepe alapvető: olyan családpolitikára van szükség, amely mind az anya, mind az apa számára lehetővé teszi a rugalmas munkaidőt, mert így kis gyermekeikre elegendő időt fordíthatnak, miközben ehhez az anyagi hátteret is biztosítania kell az államnak. Azok a szülők, akik egy ideig maguk nevelik otthon a gyerekeiket, kapják meg az államtól a bölcsődei hozzájárulást. A gyermeküket egyedül nevelő anyák segítése is nagyon fontos. Szükség lenne a »családi fizetés«, »család alapú adórendszer« bevezetésére. Az otthon végzett munkát hozzá kell számítani a GNP-hez, így járna vele nyugdíj- és egészségbiztosítás.

- Nagyon fontos lenne, hogy külső kényszerek nélkül lehessen gyerekeket világra hozni – annyit és akkor, amikor akarják. Fogamzásgátlás-kényszer, abortuszkényszer, létszám-kényszer nélkül a harmadik világban is, például ahol a segélyeket visszaszorított gyerekszámhoz vagy kényszersterilizációhoz kötik. Ugyanígy fontos, hogy a munkáltatótól se függjön az a döntés, hány gyereket szeretnének. Ez utóbbihoz az állam és a munkaadók közötti okos partneri viszony kell, amelyet azonban az államnak kell kezdeményeznie.

- A hagyományos család teremti meg a legnagyobb védelmet a felnövekvő nemzedékek számára. Minden társadalmi rendszerben képviseli az emberi fejlődés évezredes tapasztalatainak bevált valóságát. Ezt rögzíti az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata is. A családnak természetes adottsága a heteroszexualitás és a gyermekek születése. A természetes család egy politikát megelőző, ugyanakkor nem politikai intézmény. Állami-társadalmi támogatása elsőrendű feladat, míg más csoportos életformák nem rendelkezhetnek ugyanazokkal a jogokkal pusztán azért, mert gyermekek vannak bennük.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2015. április 24. 10:52
Az utolsó bekezdésen kívül értelmes dolgokról szól a cikk. Azonban a "hagyományos család"-ról szóló rész egész egyszerűen bullshitelés.
békalepcse
2015. április 23. 20:06
Szép gondolatok, csak egy dolog hiányzik hozzá. Az érték alapú gondolkodás, amibe nem fér bele az emberi élet érzelmi mozzanatainak pénzesítése. A családi örömök most fel vannak áldozva a pénz oltárán, pedig a kettőnek egyensúlyban kéne lennie. Ma inkább szakadásig dolgozik a szerencsétlen, hogy boldog legyen a családja, pedig a megteremtett anyagi javak között élvezkedve hal meg bennük a szeretet. Pedig valójában csak arra vágytak...
egysegelem
2015. április 23. 17:33
"- Nagyon fontos lenne, hogy külső kényszerek nélkül lehessen gyerekeket világra hozni – annyit és akkor, amikor akarják." Itt pl. tetten erheto a keresztenyseg elmaradottsaga, a szaporodjatok sokaskodjatok nezet tet nelkuli volt amikor megfogalmaztak, hiszen az emberiseg letszama, eroforrasiganya toredeke volt akarcsak a termeszetben fellelhetonek, igy lehetove tette a korlatlan terjeszkedest. A tobb gyerek jobb nezet a 21. sz.ban tarthatatlan. Aki ennyit sem kepes belatni, az feleslegesen ir ilyen temakrol. Kulonosen jol szemlelteti a masodik mondat: "Fogamzásgátlás-kényszer, abortuszkényszer, létszám-kényszer nélkül a harmadik világban is, például ahol a segélyeket visszaszorított gyerekszámhoz vagy kényszersterilizációhoz kötik." Szukor eroforrasok mellett ki fogja ellatni ezeket a gyerekeket? Talan Isten? Jezus? Vagy kicsoda? Megmondom: senki. Meg lehet szulni oket aztan ehenhalnak vagy meghalnak betegsegekben. Ez aztan a felelos gondolkodas.
egysegelem
2015. április 23. 17:30
Vannak benne jo gondolatok, azonban sok ponton teves allam es tarsadalomfelfogasrol tanuskodik az iras, igy felmentem az oldalra ahonnan masoltak es latom, hogy valami kereszteny portal, igy mar rogton vilagos, miert a tevedesek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!