Felminősítésre várva

2015. március 06. 09:44

Bármilyen sok rosszat mondanak időnként – jogosan – a hitelminősítőkre, ezek az intézmények „csak” tükrök.

2015. március 06. 09:44
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Mielőtt rátérnénk arra, hogy miért nagyon fontos a hitelminősítői feljavítás, érdemes néhány idevonatkozó tételt definiálni: egyfelől a hitelminősítők egyszerre szerepelnek úgy, mint a piaci megítélés romlásának utólagos lekövetői, illetve mint vészjelzők, amelyeknek a lépéseire további megítélésromlás következik. Az elmúlt években – a leminősítések hatására – a magyar befektetéseket kockázatosabbnak ítélték meg a piac »mindenható« szereplői, ami a kamatfelárak emelkedésével, valamint a forint gyengülésével járt.

Összességében azonban bármilyen sok rosszat mondanak időnként – jogosan – a hitelminősítőkre, ezek az intézmények »csak« tükrök.

A problémákat nem ők okozzák, hanem mi magunk, ők csak reagálnak rá, mert ez a dolguk. Azaz látni kell, hogy nem összeesküvésről, „a háttérben mozgó ördögről” van szó esetükben. A pénzpiaci világ ugyanis borzasztóan sokszereplős, még akkor is, ha bizonyos hatalmi koncentrációk megfigyelhetők benne. A külső hitelminősítési rendszerre, még ha megváltoztatott formában is, de szükség van, a belső kockázatértékelés ugyanis sokkal több rosszat hozhatna, mint amennyi hibát el lehetne vele kerülni. Túl azon, hogy a »bóvlis eljárás« megszüntetésének van pozitív politikai üzenete is, egy esetleges felminősítés javíthatja a magyar kötvénypiaci hangulatot, vagy akár a forint árfolyamára is hatást gyakorolhat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2015. március 06. 12:09
"Azaz látni kell, hogy nem összeesküvésről, „a háttérben mozgó ördögről” van szó esetükben." Nem? Tényleg? Mi folyik itt?? Csak ámulok-bámulok! Mi lesz így a jó öreg konteóhívő jobboldali választókkal? Nézhetnek új mániák után?
balbako_
2015. március 06. 11:52
Egyébként a piac már régen felminősített és ez a minősítők szégyene.
KannibálTatárÚr
2015. március 06. 11:27
A hitelminősítők a legnagyobb kapitalista országok érdekeit védik. Az USA-ban megállíthatatlan az eladósodás. Besorolásuk mégis a legjobb adósoké. Persze, ez is egy pumpa: a szegény országoktól a kamatok révén is többet kell elszedni, mint a gazdagoktól. A mai hitelezők nem hajlandák hitelt nyújtani a rossz minősítéssel rendelkezőknek alacsony, pl. 2%-os kamaton, mert nem tudják visszafizetni. Mennyivel nagyobb a visszafizetés esélye 10 %-os kamatnál? Ugyebár, hogy csak zsarolásról van szó.
Zokni
2015. március 06. 10:48
Bár nem igazán igazságos Szerzővel szemben, de a kiemelt mondatából végső soron az következik, hogy ha szidnak, akkor rosszhiszeműek, viszont, ha dicsérnek, akkor meg "tükrök". Ugyebár itt az okokról kellene, hogy szó legyen. Mert akkor tudnánk igazán, hogy miért is minősítettek le minket, és miért is várható a felminősítés...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!