Van pénz kastélyfelújításra

2015. március 01. 09:47

Joggal tehető fel a kérdés, érdemes-e, lehet-e egy korábbi társadalom jellegzetes épületeit eredményesen működtetni az új, megváltozott körülmények között. Ha a válasz igen, akkor érdemes költeni a kastélyokra.

2015. március 01. 09:47
Őrfi József
Égigérő

„A kommunizmus évtizedeiben talpáról a feje tetejére állított társadalom vezető rétegének eltűnésével, eltüntetésével feleslegessé váltak az eredetileg lakó- és reprezentációs céllal készült kastélyok és kúriák is. A jellemző állami hasznosítási formák – jó esetben iskolákat, szociális otthonokat, rosszabb esetben terménytárolókat működtettek az épületekben – értelemszerű következménye volt a jelentős állagromlás. A rendszerváltozást követően aztán nagyon sok épület teljesen kikerült a hasznosításból, és üresen áll. Két és fél évtized pedig éppen elég ahhoz, hogy a romlást már ne lehessen vagy ne legyen érdemes visszafordítani.

Sok épületben próbálkoznak ilyen-olyan ötletekkel, jellemzően valamiféle vendéglátással. Azokon a helyeken, ahol volt tőkeerős befektető, a helyreállított kastélyokban, megfelelő marketing mellett szállodák működnek. Ahol azonban az új tulajdonos nem tudott rá költeni, az épületek hajdani színvonalához képest méltatlan körülményeket találni.

Joggal tehető fel a kérdés, érdemes-e, lehet-e egy korábbi társadalom jellegzetes épületeit eredményesen működtetni az új, megváltozott körülmények között. Ha a válasz igen, akkor érdemes költeni a kastélyokra. Ha nem, akkor legfeljebb kegyeletből tudjuk őket átmenteni az utókor számára, mint egy letűnt kor építészeti emlékeit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2015. március 01. 15:09
A gond az, hogy ezek az épületek zömmel a hajdani nagybirtok szívében épültek fel,jól rezerváltan a legközelebbi településtől. Így aztán alig lehet nekik valódi (nem alibiből kitalált) funkciót találni. Nem beszélve arról, hogy közel sem mindegyik képvisel maradandó építészeti értéket. A sokat szajkózott idegenforgalmi hasznosítás kelepce is lehet. Ahol nincs program, látványosság, oda ritkán megy a fizetőképes vendég unatkozni. Olyan ez, mint a látványfürdők: a legtöbbje ráfizetéses, mert csak a pancsolásra nem lehet bazírozni. Régen, kihasználva az eldugottságot, az idegbeteg embereket ápolták (inkább őrizték) az ilyen helyeken. Most sok ilyen felújított épület szintén a diszkrécióra alapoz: nászutas szállóként, vagy az uralkodó elit luxuskupijaként működik. Ha közpénzből történik meg a mindig költséges restaurálás, de nincs a helyszín "kitalálva", a kastély sorsa előbb-utóbb ugyanúgy a lepusztulás lesz. Vagyis: nem lehet általánosítani, hanem jól megfontolva kell dönteni ezekről az épületekről.
Finale*
2015. március 01. 14:35
A franciak ma mar szinte csak a multjukbol elnek . Ez nem is lehet kerdes ,hogy minden erteket meg kell oriznunk.
kálmi
2015. március 01. 13:07
Sokat elárul a cikk írójáról, hogy egyáltalán felteszi ezt a kérdést Magyarországon, ahol a Habsburgok jóvoltából a váraink nagy része elpusztult, a háború a kastélyokat megtizedelte. Ha járt már az imádott nyugaton, akkor nem értem ostoba kérdését. Kastélyaik pompáznak, turista látványosság, az emberek többsége éppen azért megy oda, hogy láthassa őket. Sok hibája ellenére ennek a kormánynak a javára írandó pl. Budapest látványosságainak rendbehozatala, amit a turisták meg is hálálnak. Az utóbbi években megháromszorozódott a forgalom és ezzel együtt a bevétel is.
dorozmás
2015. március 01. 11:22
Az ország műemlékeit a háborúk és az ország szétszabdalása megtizedelte. Viszonylag épen maradt emlékeink Ausztria, Szlovákia, Kárpátalja és Erdély területén maradtak. Azt a kevés megmaradt épület többségét a proletár diktatúra pusztította el. Minden értéket meg kell menteni, mindegyik hasznosítható, hasznosul, csak odaadással kell megtölteni tartalommal. A kérdés feltevés helytelen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!