Nukleáris rendszerváltás történik Közép-Európában

2015. március 23. 13:00

Picit feltűnő a nyugatiak – különösen az amerikai/japán Westinghouse – nyomulása a térségben. Nagyon kapóra jön számukra egy-egy ország destabilizációja vagy a nyomásgyakorlás.

2015. március 23. 13:00
Hattori
Spíler
„Bulgária: új kormány, új szállító

A korábbi hírek arról szóltak, hogy Bulgária meglévő kozloduji erőműve mellé egy újat építtetne, ugyanakkor a tervből végülis nem lett semmi. A Westinghouse azonban sikeresen lobbizott a meglévő kozluduji reaktorok élettartamának meghosszabbítása érdekében, 2014 augusztusában megkötötték az erre vonatkozó szerződést a bolgár kormánnyal. Egy új kormánnyal, mert közben Bulgáriában is történt egy-két kormányváltás a projekt érdekében.

Lengyelországban nem is volt kérdés, hogy az amcsik nyernek

Lengyelországban ugyan elkezdődött egy atomerőmű megépítése, de a rendszerváltás közbeszólt; elfogyott a pénz a befejezéshez. Hossza huzavona után a varsói kormány végülis a Westinghouse konszernre bízza első atomerőműve létrehozását. Újabb nyugati cég győzelme a régióban.

Ukrajnába már az amcsik szállítják a fűtőelemet

Tavaly decemberben értesülhettünk arról, hogy az amerikai/japán Westinghouse vállalattal kötött szerződést »nukleáris fűtőelemek szállításának jelentős növeléséről«
az ukrán atomerőműveket üzemeltető állami vállalat. A vállalat már korábban is exportált fűtőanyagot Ukrajnába, a megállapodás olyan további 13 reaktor ellátásáról szól, amelyeket korábban az orosz TVEL szolgált ki. Itt is ugyanazzal az ütős érvvel találkozhatunk, mint a szlovákoknál; Ukrajna diverzifikálni tudta ellátását. Fontos szempont ez egy polgárháborús időszak kellős közepén…

Picit feltűnő a nyugatiak – különösen az amerikai/japán Westinghouse – nyomulása a térségben. Úgy is mondhatnánk, hogy nagyon kapóra jön számukra egy-egy ország destabilizációja vagy/és a nyomásgyakorlás. Kirajzolódik a minta.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2015. március 23. 15:13
Köztudomású, hogy a világ legkorruptabb cégei a nyugati multik. A Westinghaus pedig nyilván azért nyer mindent Kelet-Európában, mert ő - bár multi - de kivétel a korrupció alól. Egyébként is: az USA-ban a lobbitörvények még a kontinensnyi korrupciófelhőket sem engedik meg. Csak a globálisakat, amik átfogják a világot...
madarasi.abel
2015. március 23. 14:23
Az ukránok: egy erőművükben használtak amcsi fűtőelemet, de miután üzemeltetési gondjaik lettek, visszaálltak az orosz uránra. Az istenért kell ilyen csúnyán hazudni?
madarasi.abel
2015. március 23. 14:22
Ami biztos: a lengyel beruházásról szóló hír kamu. Az idézett cikk több, mint egy éves, viszont a szerződést a mai napig nem kötötték meg.
kamasuka
2015. március 23. 13:57
"Lengyelországban nem is volt kérdés, hogy az amcsik nyernek" Majd ha felrobbannak, és elqurják KKEut, akkor majd szarrá pereljük őket, jó? :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!