Gazdasági fordulat nélkül folytatódhat Magyarország lecsúszása

2015. március 04. 10:16

Amíg nem tudjuk eldönteni, hogy valójában milyen társadalmat is akarunk, kivel akarunk üzletet kötni és milyen mértékben, addig nehezen fogjuk élvezni a nemzetközi tőke bizalmát. Interjú.

2015. március 04. 10:16
Chikán Attila
Portfolio

Portfolio: Hogyan értékeli a friss egész éves magyar GDP-adatokat, illetve a váratlan év végi gyorsulást? Mennyiben látja fenntarthatónak a dinamikus növekedést idén és jövőre, tekintettel a 2007‒2013-as uniós forrásfelhasználási ciklus kifutására, illetve a 2014‒2020-as ciklus elindulására?

Gazdasági fordulat nélkül folytatódhat Magyarország lecsúszása - InterjúChikán Attila: Valóban meglepő volt bizonyos mértékig ez a növekedés. A legtöbb elemző, és magam is, alacsonyabb értékre számított. Az azóta megjelent vélemények elég megbízható támpontokat adnak arra, hogy mi lehetett ennek a váratlanul magas növekedésnek az oka. Azt gondolom, hogy továbbhúzódtak, összegződtek azok a kedvező körülmények, amelyek a korábbi negyedévek növekedését is meghatározták. Az EU-s források tovább áramlottak az országba, ezek jórészt állami fejlesztési csatornákhoz is kapcsolódtak. Az állam szerepe jelentős volt: csaknem 300 milliárd forintot osztottak ki decemberben az európai uniós források maradék részéből. Megjelenik a magas növekedésben a fogyasztói kereslet növekedésének hatása (részben a rezsicsökkentés következményeként), illetve a jegybanki hitelprogram is.

Összességében azt gondolom, hogy az év végi gyorsulás örvendetes jelenség, de a sok egyszeri hatás miatt nem vonnék le belőle hosszabb távú következtetéseket.

A valódi kérdés az, hogy ebben az évben ez milyen módon tud folytatódni. Szerintem a lassulás valószínűleg be fog következni. Az uniós forrásokkal kapcsolatos áthúzódás mértéke nem lesz olyan hatású, mint az előző évi felhasználás, illetve még nem fognak eléggé beindulni azok a támogatások, amelyek az új ciklusra vonatkoznak. Ugyanakkor a gazdaság problematikus elemei megmaradtak, bár egyelőre csak a növekedés lassú csökkenését okozzák. Ha visszaemlékszünk, a legtöbben - én is - a korábbi időkben is a gazdaság lassú helyzetromlását, a növekedés lelassulását hosszabb távra jósolták, jósoltuk előre. (…)

P.: Mennyiben gátja az elmúlt évek válsága annak, hogy megfelelő önerővel rendelkezzenek a kkv-k az uniós források lehívásához? Milyen kormányzati intézkedésekre lenne szükség a cégek önerő-problémájának enyhítésére?

Ch. A.: Ez egy igen nagy probléma. A felmérések szerint az előző időszakban a vállalkozásoknak majdnem a fele azt jelezte, hogy azért nem tud uniós forráshoz jutni, mert nem tudja biztosítani az önerőt. Ehhez kapcsolódik az utófinanszírozás problémája is, ami szintén igen magas százalékban tette lehetetlenné vállalatok számára, hogy használják az uniós forrásokat. Ebben is ígérnek változásokat. Többféle eszközzel lehet segíteni, hogy az önerőhöz hozzájussanak, vagy fel tudják őket használni, a KAVOSZ tevékenységétől kezdve a banki rendszerig. Ez mindenképpen komoly probléma marad, de ezek a konstrukciók talán valamit segítenek.

P.: Hogyan értékeli a vállalati szektor tőkevonzó képességét? Az EU-források előidézik a tőkebeáramlást, vagy csak segítik azt?

Ch. A.: Az előző időszakra vonatkozóan azt kell mondanom, hogy a növekedésben kulcsszerepet játszottak az EU-s források. Mindannyian tudjuk, hogy az egyéb tőkebefektetés és a hitelnyújtás is jó esetben stagnált, de inkább visszaesett az elmúlt években. Az, hogy a kormány úgy tűnik, békét kötött a bankszektorral, mindenképpen előnyös dolog. Ahhoz, hogy az ország tőkevonzó képessége érdemben megnövekedjen, jelentős külgazdasági, külpolitikai fordulatra lenne szükség. Amíg nem tudjuk eldönteni, hogy valójában milyen társadalmat is akarunk, kivel akarunk üzletet kötni és milyen mértékben, addig nehezen fogjuk élvezni a nemzetközi tőke bizalmát - annak tragikus hatásáról nem is beszélve, ha úgy döntünk, hogy a fejlődés fő erőivel szemben megyünk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. március 04. 23:32
Talán mert a nemzetközi tőke sem nyerte el a mi bizalmunkat. Magyarország vagy önerejéből viszi valamire, vagy nem viszi, de a nemzetközi tőke soha az életben nem fog jólétet teremteni Magyarországon. A nemzetközi tőkét az adókedvezmények és az olcsó munkaerő vonza Magyarországra és így nekik az az érdekük, hogy a magyarországi munkaerő olcsó is maradjon. Sokkal jobban járnánk azzal, ha a magyar tőke menne külföldre befektetni és vagonrakományszámra talicskázná külföldről ide haza a profitot. Attól sokkal inkább lenne jólét és magasabb fizetések itthon is.
dorozmás
2015. március 04. 21:01
Végig gondolva, hogy mennyi rosszindulatú marhaságokat mondtál és állítasz, meggyőződésem, hogy nem szabad engedni, hogy ezeket tanítsd! El kell csapni a katedrádról, és legfeljebb általános iskolában taníthatsz számtant!
dorozmás
2015. március 04. 20:33
Attila fiam, ez nagyon kevés volt. Ülj le, elégtelen. Miért? mert egyetlen értelmes gondolatod sem volt a kormány és Orbán kritizálásán kívül. Megfeledkezel a liberális barátaid által itt felejtett adósságról. Nem is jut eszedbe, miért nincs önereje a gazdálkodóknak. Eszedbe sem jutott, hogy milyen horribilis pénzt mentettek ki hazánkfiai 1990 és 2010 között külföldre. Látod, Simor barátod sem hozta vissza, pedig ígérte! Arról sem beszéltél, hogy a bankok és a multik milyen fantasztikus haszonnal dolgoztak! Nem említetted, hogy a te és barátaid, elvtársaid hüledezése nyomán a gazdaság visszaminősítése mekkora veszteséget okozott Nekünk! Arról végképp nem szóltál, hogy a teljesen lepusztított hazai gazdaság talpra állítása megkezdődött, de évtizedek szükségesek, mire a Te és kártékony fajtád pusztítását helyre lehet hozni. A jegyed: egyes alá.
bumburi
2015. március 04. 19:22
Több korrupcióra lenne szükség :) http://nlgy.blog.hu/2015/01/02/tobb_korrupciot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!