A bizalmi tőke nyomában

2015. február 25. 14:38

De a békehozókat sem szokták bizalommal fogadni, ha még rajtuk a véráztatta egyenruha. Márpedig a bizalomhoz ez kell: a béke hihető ajánlata, nem a háborús bűnösök, hanem a többség számára.

2015. február 25. 14:38
Lendvai Ildikó
Népszabadság

Ahhoz, hogy a sok kiábrándultat »visszaábrándítsuk« a politikába, téglánként kell lebontani az ellenséges közvélekedés falát. Az egyik kritikai elem a politikai osztály elszakadása a választóktól. Ezen nem a »mi mások vagyunk« típusú fogadalmak segítenek, hanem a képviseleti elv mellé a részvételi demokrácia programjának meghirdetése, az eddiginél jóval több állampolgári beleszólás alkotmányossá tétele (megkönnyített országos és helyi népszavazások, közvetlen közösségi döntések, teljesebb nyilvánosság, civil kontroll és számonkérés stb.).

A másik vádpont az »ezek mind lopnak« meggyőződésben összefoglalt morális hiteltelenedés, ami vészesen hajtja a vizet a Jobbik malmára. A politika erkölcsi válsága ma legalább akkora, mint a szociális vagy közjogi krízis. Ha furcsán hangzik is, a legalaposabb szakprogramokhoz hasonló részletességgel kell kidolgozni a morális programot, a politikai tisztesség számonkérhetőségének garanciarendszerét, az összeférhetetlenségektől a vagyonnyilatkozaton és „becsületbíróságokon«, civil vizsgálóbizottságokon át a közélet költségeinek finanszírozásáig.

Az utálat harmadik rétege a legkeményebb dió, ezt a legnehezebb feltörni. Mert ez maga a csömör, a belefáradás az »örökös veszekedésbe«, a politikai hidegháborúba. Anélkül, hogy a politikai pluralizmust kiherélnénk, a konszolidációra vágyók előtt igazolni kell a demokratikus ellenzék őszinte készségét az együttélésre a jobboldali választókkal, hagyományaikkal, vonzalmaikkal, a »másik Magyarországgal«. Nem arról van szó, hogy eleve menlevelet osztogassunk a törvénytelenségre, a magán- és közjavak megrablására. Annak bizonyításáról annál inkább, hogy nem egy újabb garnitúra tekinti saját hitbizományának az országot. Nem tudom, hogy kell-e, lehet-e nálunk valaha nagykoalíció (a Jobbikkal és egy, továbbra is Orbán vazallusaivá süllyesztett Fidesszel biztosan nem), de hogy a nyitás jelzéseként egyre több civil vagy szakmai körből jött, a hidegháborúban még nem merítkezett embernek kell fontos ellenzéki szerepet kapnia, és hogy egy kívánatos árnyékkormánynak főleg belőlük kell állnia, abban biztos vagyok.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2015. február 26. 05:02
Ugathat a bolsevik MSZP a megújulásról de senki se hisz nekik hiszen a mérvadójuk ma is ez a mocsakék vén bolsi. Botox kezelés nem azonos a megújulásal!
Peter8811
2015. február 26. 03:11
Te lennél az árnyékkormányfő, anyukád mátrai árnyéka vetül rád.
Peter8811
2015. február 26. 03:08
A Gázművek szakszervezeti bizalmijának töke hiányzik?
Box Hill
2015. február 25. 20:53
A cenzor bizalmi tőkéje a legnagyobb. A diktátor-gazdája számára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!