Egyetértek Beer püspökkel és nem olvasnám a Charlie-t

2015. január 19. 10:21

Van olyan, hogy valakinek nemcsak az egyházzal van baja, hanem a hittel magával is. Én például nem tartom magamat istenkeresőnek, ami lehet akár egy hitvallás is részemről, avagy világnézet. Interjú.

2015. január 19. 10:21
Tóta W. Árpád
Szemlélek blog

Hogyan értékeled az elmúlt napok felpezsdült szellemi légkörét, ezt a sok vitát a közösségi médiában, blogokon, hírportálokon, lapokban?

Terrorcselekmény történt, ami mindig tematizálni szokta a médiavilágot, a közbeszédet, hiszen rendkívüli hírértéke van. Általában ez is a célja ezeknek a tetteknek, ám kérdés, merre sül el valójában a dolog. Amennyiben muszlimellenes pogromokra számítottak a terroristák megbízói, ez egyelőre szerencsére nem jött be. (…)

Ha már erre terelted a szót: mit szólsz Beer Miklós püspök szintén ezen a blogon megjelent interjújához? A maga módján az is valláskritika.

Az inkább egyházkritika, amit megkülönböztetek a valláskritikától. Ami a gettósodást illeti, az egy kiváló szakkifejezés. Egyetértek Beer püspökkel. Az egyház számára kevés út maradt azokhoz, akik nem mennek el a templomba. Ez a helyzet minden nagy, régi szervezet számára ismerős – nehéz pályát váltani.

Mit gondolsz arról, hogy a vallásgyalázók esetleg épp azért teszik azt, amit, mert szeretnének egy jó, hiteles vallást, de mivel a fennálló rendszerek, intézmények szerintük nem azok, ezért így fejezik ki a nemtetszésüket?

Nem zárom ki, lehetnek ilyenek is köztük, de szerintem többségükben nem ilyen emberekről van szó. Van olyan, hogy valakinek nemcsak az egyházzal van baja, hanem a hittel magával is. Én például nem tartom magamat istenkeresőnek, ami lehet akár egy hitvallás is részemről, avagy világnézet. Ha például valaki azt mondja, hogy a hitetlenség alacsonyabb erkölcsi szintet, életminőséget jelent, akkor ez számomra ugyanúgy sértő, mint a vallásgyalázás a vallásosok számára. Viszont elviselem és nem akarom megtiltani.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ouroboros
2015. január 19. 19:08
W kiváló arcz :)
catalina9
2015. január 19. 18:28
és nem olvasnám a Charlie-t" Tótaw nem olvassa Charliet, hanem írja. "...A pápa nem mond le, nem vonul vissza, (…) kiteszik az ablakba, mint egy páfrányt, aztán találgatja a világ, hogy playbackről nyögte-e ki azt a pár mondatot, és mozgatták-e hátulról pneumatikával. (…) Jó utat, remélem, puhára esel..."
kuwiq
2015. január 19. 18:17
Csodálkozom. Ha valaki charlie, akkor ő az, ugyanazt csinálja, csak írásban.
Box Hill
2015. január 19. 16:15
Miért olvasnám a Charlie-t, amikor itt hever a Mein Kampf olvasatlanul? Tartsunk sorrendet. A Protokol olvasásához is kell protokol...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!