Merre indul a Sziriza?

2015. január 28. 16:51

Van olyan ütőkártya az új athéni vezetés kezében, amivel kényszeríthető lesz valamiféle megállapodás kisajtolása. Ez pedig nem más, mint az orosz-uniós viszony.

2015. január 28. 16:51
Németh Áron Attila
DiploMaci

„A hitelezőknek konstruktívnak kell lenniük, mert Ciprasz ragaszkodik az újratárgyaláshoz, függetlenül attól, hogy ettől egyelőre több uniós tagállam (Németország, Hollandia, Belgium, skandináv országok) és az EU vezetése mereven elzárkózik. Van viszont olyan ütőkártya az új athéni vezetés kezében, amivel kényszeríthető lesz a leülés; sőt, akár még valamiféle megállapodás kisajtolása is. Ez pedig nem más, mint az orosz-uniós viszony. Oroszország ugyanis az elmúlt napokban újfent felpörgette az ukrán eseményeket (egyes hírek szerint orosz csapatok harcolnak a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán), ami odavezetett, hogy az EU újabb gazdasági szankciók kivetését helyezte kilátásba. Ehhez azonban Brüsszelnek szüksége lesz minden tagállam beleegyezésére. Beszédes fejlemény, hogy a legfrissebb oroszellenes uniós felhívás kiadásához, amiben az ukrán belügyekbe történő beavatkozás azonnali beszüntetésére hívják fel a tagállamok a Putyin rezsimet, nem kérték a frissen megválasztott görög miniszterelnök belegyezését. Nem véletlenül. Ciprasz és a Sziriza – hogy Görögország mindig is – erősen oroszbarátnak tekinthető. Ez viszont nem indok arra, hogy a véleményétől eltekintsenek. Ezt állítólag Ciprasz már szóvá is tette az unió külügyi főbiztosának, illetve a Bizottság és a Tanács elnökének. A szankciók bevezetése tehát, főleg ezek fényében, lehetetlen lesz Görögország nélkül.

Ez azt eredményezheti, hogy: 1) Görögország minden oroszellenes uniós szankciót megvétóz, ezzel ellehetetlenítve az EU orosz politikáját; 2) Görögország cserébe támogatásáért, leül tárgyalni a nemzetközi mentőöv újragondolásáról, amiben komoly engedményeket kaphat. Ebben a történetben pedig a csavar, legalább is szerintem, hogy az első forgatókönyv esetén az EU (újból) nevetség tárgyává válik a nemzetközi politikai színtéren, amit nem engedhet meg magának. A második esetet viszont megint csak nem engedheti megtörténni, hiszen az unió szerte lavinát indíthat el. Az olyan a Szirizához hasonló radikális pártok, mint a francia Front National, a brit UKIP vagy a spanyol Podemos – akik könnyen lehet, hogy idén szintén meghatározó erővé válnak saját országaikban –, a jövőben saját követelések egész sorával állhatnak elő, alapul véve az athéni mintát. Az esetleges görög zsarolásnak ennek ellenére valószínűleg engedni kell. Főleg annak tudatában, hogyha nem, nemcsak az egységes oroszellenes fellépés és az unió nemzetközi megítélése kerülhet veszélybe, hanem az európai projekt jövője is, lévén, újratárgyalás nélkül Görögország akár ki is léphet az EU-ból.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forsz
2015. január 29. 10:56
"Ruszkik be lesznek fenyítve,...." -------------------------------------- Hogy te milyen sitty-sutty elintézted az egész problémát. Addig fenyítgetik a "ruszkikat", míg a kelet-ukrajnai rész leszakítása után, összekötik az egészet a Krímmel. Marjupol támadása már megindult. Ha folytatják, ez azzal fog járni, hogy az ukránoknak volt Azovi-tenger, nincs Azovi tenger. Obamaki egyre hülyébb, a sleppjével együtt. Képtelenek az elbizakodottságuk miatt különbséget tenni Irak, meg Líbia és Oroszország között.
Brigadéros
2015. január 28. 21:12
Ez valóban komoly zsarolási potenciál...Egész addig, amíg az amcsik nem találnak a Ciprasz kertjében vegyi fegyvereket...
Willard
2015. január 28. 19:20
Megboldogult egyetemista koromban egy kollegával beszélgettünk, kiderült, hogy Kalkidichi valamelyik ujjáról származó görög diák, aki Mo.-n tanul. A következők derültek ki úgy általában: 1. Utálja a macedónokat, mert azok bitorolják hazája egykori világhírű uralkodója birodalmának nevét, 2. utálja az amerikaiakat, akik (kb. akkoriban) bombázták Szerbiát, mivel 3. a szerbeket imádja, akik ugyanúgy ortodoxok, mint ők, 4. utálja a törököket és rajtuk keresztül a NATO-t (tehát ismét Amerikát is) 5. fenntartással kezeli a magyarokat, mert azok utálják a szerbeket, mert azok elvették a -szerinte - jogos jussukat, a Délvidéket, 6. masszívan baloldali és antimonarchista, mert hazája a hetvenes években megszenvedte a királyságot és az ezredesek diktatúráját. Szóval, csak csínján a görögökkel, fura népség és csak részben konformista. :)
talán
2015. január 28. 18:32
"Egyes hírek szerint orosz csapatok harcolnak Ukrajnában" Más hírek szerint nyugati zsoldosok vettek részt az ukrán eseményekben és dől nyugatról a katonai felszerelés. Az ellenőrizetlen hírek már csak ilyenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!