Rongyrázás a bőrünkre

2014. december 09. 14:56

Végül szembe kell nézni azzal is, hogy a társadalmi bizalomvesztést jelentősen befolyásolta az elszámoltatás kudarca is, mert a 2010 előtti visszaélések zöme – úgy tűnik – végleg következmények nélkül maradt.

2014. december 09. 14:56
Szabó Anna
Magyar Nemzet

„Ha a polgári oldal fellép a kettős mérce ellen, akkor a normák általa is betartandók. Annál is inkább, mert a fent említett ügyek ellentétesek a kormánykoalíció szellemiségével, és közvetetten a kormányfő személyére is rossz fényt vethetnek. Válságos időkben, a lakosság egy jelentős részének mindennapi filléres gondjai idején egy képviselő (aki épp ezeket a választópolgárokat és nem a magánérdekeit képviseli) nem flangál a Parlamentben aranyárú haute couture (exkluzív kivitelű) táskával, nem vesz magának luxus Audit, mert éppen kivették a feneke alól a közpénzből bérelt hasonló luxusjárgányt. (Micsoda botrány kerekedett Veres János volt pénzügyminiszter Audija miatt, amelyet a VPOP akciósan, potom 14 millióért szerzett be 2009 elején, épp a megszorító intézkedések bevezetésekor!) A képviselő tehát tisztességesen feltüntet minden tételt időben, a megfelelő rubrikában, a szabályoknak megfelelően, és nem javítgat utólag. Volt rá egy éve, hogy átgondolja, mit ír bele. Különben miért kapott annak idején hideget-meleget Simor András volt jegybankelnök, amiért kihagyta vagyonnyilatkozatából a ciprusi 900 millióját, mert állítólag nem lelte a rubrikát, ahová beírhatta volna? (Simon Gábor sem talált elég helyet a papíron a külföldre menekített százmillióinak.) (...)

Aki az elmúlt hónapok korrupciógyanúiról szóló híreket követte, láthatta, hogy a hétköznapi emberek ingerküszöbét azok a tételek lépik át, amelyek számukra is értelmezhetők. Sem Kóka, sem Gyurcsány, sem Veres esetében nem számítottak a százmilliárdos melléfogások, az elherdált közvagyon, a több tíz milliárdos túlköltekezések, az ország makrogazdasági egyensúlyának felborítása – a luxuscikkekre költött milliós tételek azonban annál inkább. Jellemző, hogy amikor Gyurcsány Ferenc új luxus Audit vásárolt, nem a közbeszerzés szükségtelenségén, hanem az autó átfestésének 4,5 millió forintos költségén háborgott a közvélemény.

Aki ezt az alaptézist nem érti, és nem képes az empátia szó jelentését helyesen értelmezni, inkább ne álljon politikusnak, hanem a versenyszférában kamatoztassa képességeit.

Végül szembe kell nézni azzal is, hogy a társadalmi bizalomvesztést jelentősen befolyásolta az elszámoltatás kudarca is, mert a 2010 előtti visszaélések zöme – úgy tűnik – végleg következmények nélkül maradt. 1400 ügyben indult eljárás, 61-ben feljelentés és mindössze hét (!) eset jutott el a vádemelésig. És ez nem a kormány, hanem a független igazságszolgáltatás bizonyítványa.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2014. december 10. 08:25
Annácska,a törvényekbe foglalt korrupcióról mi a véleménye??
Jancsipapa
2014. december 09. 17:41
Még ,hogy nincs elszámoltatás ?A Stadlernek is rátettek pluszban két évet .
tango47
2014. december 09. 17:26
"De, ha mégis dolgozik egy olyan attitűd a független bírókban, hogy politikai megrendelésre vagy nyomásgyakorlásra nem gyártanak ítéleteket, azt csak helyeselhetjük." Én nem lelkesedem, mert inkább azt láttam, hogy mindenféle megrendelés nélkül, a törvények ellenében születtek ítéletek. Szalainé Szilágyi Eleonóra – (önmagának kiutalt) 100 milliós végkielégítése is teljesen törvényesnek bizonyult. Mint a taknyot, úgy kellene kivágni a bírói karból, akinek ez rendben volt!
Onurisz
2014. december 09. 16:30
A cikk tartalmával egyetértek, kivéve az "elszámoltatásról" írott bekezdést. Az egész elszámoltatás egy politikai porhintés volt. Az államigazgatásban mindenkor (ma is)jogászok hada dolgozik azon, hogy a szerződéseket, bármi is a politikai tartalmuk, törvényessé formálják. Nagyon kevés olyan hiba marad bennük, ami a bírósági jogszolgáltatás szintjén kibuktatható. Nem az "igazságszolgáltatás bizonyítványa" tehát az "elszámoltatás" elmaradása. De, ha mégis dolgozik egy olyan attitűd a független bírókban, hogy politikai megrendelésre vagy nyomásgyakorlásra nem gyártanak ítéleteket, azt csak helyeselhetjük. Ez a hozzáállás a demokrácia fundamentuma. (Gondoljunk csak a 2006-ban néhány bíró által a miniszterelnök és a rendőrség "megrendelésére" a tüntetők ellen futószalagon gyártott ítéletekre, amelyeket később másodfokon hálistennek többnyire megsemmisítettek.) A politikai szereplők egymás elleni feljelentései alapján hozott ítéletek legyenek megfellebbezhetetlenek, mert ha a politika bármelyik oldala a bíróságokat megalapozottan politikai elfogultsággal vádolhatja, akkor megszűnik a jogbiztonság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!