Ízlelgettem a szabadság addig ismeretlen ízét

2014. december 22. 13:29

Nemcsak Ceaușescu fog eltűnni, hanem egész rendszere? Nem hittem el. Aztán saját szemeimmel, illetve egy Smena 8-as amatőr fényképezőgép lencséjén keresztül tapasztaltam meg: mégis eljött, amire annyira vártunk.

2014. december 22. 13:29
Kristály Lehel
Magyar Hírlap

„Temesvár! Temesvár – ezzel a felkiáltással fogadtam munkából hazatérő szüleimet, majd rögvest körülültük a rádiót. Nem hittünk a fülünknek. Pedig már visszafordíthatatlanná vált minden.

December 17-én délután nekiszegeztem a kérdést édesapámnak: Mi az a pluralizmus? – Többpártrendszer, fiam. Olyan, amikor az ország irányításával a választók több párt közül egyet bíznak meg. – Hát erről beszélnek a Szabad Európán? Létezik olyan is? Nemcsak Ceausescu fog eltűnni, hanem egész rendszere?
Nem hittem el.

Aztán saját szemeimmel, illetve egy Smena 8-as amatőr fényképezőgép lencséjén keresztül tapasztaltam meg: mégis eljött, amire annyira vártunk. Ceausescu még egyszer kiállt népe elé, de már késő volt. Elszabadult a pokol.

Az »öreg« visszamenekült a pártszékház erkélyéről, és csak arra ocsúdtam, hogy lázasan fényképezek. Bele a tévénk fekete-fehér képernyőjébe, bele az ócska fadobozba, amelyből éveken át üvöltötte tele a gyerekkoromat tartalmatlan lózungokkal a senkiházi kommunista suszter, aki ellopta saját népe teljes jövőjét.

Megállás nélkül kattintgattam, mintha csak ezen múlott volna minden, nehogy ellopják tőlünk az utolsó reménységet, nehogy elvegyék a forradalmunkat.

Másnap, december 22-én reggel Constantinescu le akarta tartóztatni apámat az irodájában, ő azonban szemberöhögte.

Végre megtehette.

Három órával később Constantinescu meredek havasi kapaszkodókon félcipőben, öltönyösen rohanva hagyta el a várost – nyomában feldühödött székelyekkel, a testvérekké vált román bányászokkal. Én akkor már negyven kilométerrel odébb, szüleimmel Csíkszereda magyarjai közé vegyülve ízlelgettem a szabadság addig ismeretlen ízét. Fel-alá rohangáltam a többezres tömegben, úsztam a szabaddá és eggyé vált emberekben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
br-o
2014. december 25. 08:30
Akkor még nem sejtette, hogy leendő, most már elvált felesége Tőkés püspök új neje lesz.
Forsz
2014. december 23. 10:33
És mit csináltál Marosvásárhelyen, amikor a leitatott "testvéreid" majdnem megölték, de mindenesetre kiverték a fél szemét az "Advent a Hargitán" írózseniének, Sütő Andrásnak? Unom és sokallom ezt az emlékező cikkfolyamot a román - számomra semmi felemelő emléket sem jelentő - eseményekről. Sötét, nem igazán felemelő képek sorozata az egész, amire emlékszem. Ha volt is valami pozitív emóció az ott történtekről idehaza, azt a Tőkés László iránti nagyrabecsülés és az erdélyi magyarság sorsának jobbra fordulási reménye jelentette. Minden, ami ezen túlmutatott és lejátszódott, számomra inkább ellenszenvvel vegyes viszolygásra emlékeztet. A kép azóta sem változott és zavar, hogy itt ennyit szemlézik.
Ellensúly
2014. december 22. 16:34
Ceausescu nincs többé, de a nemzetiszocialista szellemiség, a magyarok elnyomása tovább él sajnos.
Antigoné
2014. december 22. 14:37
Csodálatos élmény lehetett. Ilyesmi nem minden generációval történik meg (szerencsére mert azt jelzi: nincs többé diktatúra).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!