Miért csökkentik a segélyeket?

2014. december 16. 13:27

Ma Magyarországon a háztartások háromnegyede nem tud kifizetni egy váratlan, 66 ezer forintot meghaladó, vagy akár csak elérő kiadást.

2014. december 16. 13:27
Kis Miklós
hvg.hu

Azon olvasó, aki ezt nem hiszi, annak szolgálhatok alternatív magyarázattal, de picit messzebbről kell kezdenünk: néhány statisztikai ténnyel. Ma Magyarországon a háztartások háromnegyede nem tud kifizetni egy váratlan, 66 ezer forintot meghaladó, vagy akár csak elérő kiadást. Mi több, a munkaképes korú lakosság 89 százaléka nem rendelkezik banki megtakarítással. A lakosságnak tehát csaknem 90 százaléka él hónapról hónapra, s bármilyen sokk éri a családot – munkahely elvesztése,baleset – szinte azonnal belecsúszhat a szegénységbe. Kivéve, ha a rokonok, barátok segítenek, mert az állam érdemben aligha fog.

Természetesen óriási a különbség az éhező-fázó nélkülözők, s a hónapról hónapra élő, félretenni ugyan nem tudó, de nem éhező és nem fázó, ám lecsúszással fenyegetett, hónapról hónapra eltengődő családok között. Ám mégsem annyira óriási, mint ami a lakosság alsó 90 százaléka, s a jövedelmi-vagyoni szempontból elithez tartozók között van.

Különösen közpolitikai szempontból. Ha visszatekintünk az eddigi, s előretekintünk a várható intézkedésekre, akkor látjuk, hogy ezek valamiképpen mindig a felső 10 százaléknak kedveztek. S ezen a rétegen belül is a legtöbbet azoknak adták, akik ennek a legfelsőbb rétegnek is a legtetején voltak. Ennek legtisztább, számszerűsíthető példáját az egykulcsos szja bevezetése adta.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2014. december 16. 21:46
Azért csökkentik a segélyekre fordítandó pénzt, mert aki közmunkát kap és érte a segélynél nagyobb bért, annak nem kell már segély. ez ilyen egyszerű, még talán ballibbant aggyal is érthető, vagy nem?!?
béla 60
2014. december 16. 15:40
Ha így haladunk 2018-ban 1kg kenyérért is lehet majd szavazatot venni !!!
cutcopy
2014. december 16. 15:36
"Miért csökkentik a segélyeket?" Tán mert egyre többen vannak a munkából élők..
Türelem
2014. december 16. 15:33
Mit szórakoznak itt a 66 milliós váratlan kiadással. Persze előfordul, hogy váratlanul ennyit kell elővennünk, de ez miért téma most? Bocsánat, most szólt a gyerek, hogy nem rólunk, az újlipótvárosiakról van szó, hanem a 66 ezresekről, az meg semmiség. Máskülönben meg annyi gyereket csináljanak, amennyit el tudnak tartani, saját maguk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!