Viktor Amerikában

2014. december 03. 09:53

Sajnos irreleváns, hogy a neofasiszta diktátor terminus mekkora hülyeség – így látják Amerikából a magyar kormányt, és kész.

2014. december 03. 09:53
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

orban_viktor_mccain_republikanus_konvencio_2008.png

John McCain amerikai republikánus szenátor keddi, putyinozó-diktátorozó beszéde mérföldkő a magyar kormány nemzetközi elszigetelődésében. Az eddig legfeljebb csak publicisztikákban megjelenő jelzőkkel egy hivatalban lévő, magas rangú, jobboldali politikus illette nagy nyilvánosság előtt Orbán Viktort. És ebből a szempontból sajnos irreleváns, hogy a neofasiszta diktátor terminus mekkora hülyeség – így látják Amerikából a magyar kormányt, és kész.

orban_viktor_mccain_beszed_republikanus_konvencio_2008.jpg

A volt republikánus elnökjelölt a szenátus külügyi bizottságának vezetőjeként ma is fontos szereplője az amerikai külpolitikának, 2015 januárjától pedig még fontosabb lesz, mivel a republikánusok a szenátusban is többséggel rendelkeznek majd. 

A miniszterelnök számára azért is nagyon érzékeny McCain kritikája, mert a Fidesz komoly republikánus kapcsolatokkal rendelkezik, tőlük származnak a párt mozgósítási rendszerének alapjai, ahogy a tanácsadóként alkalmazott George E. Birnbaum és Arthur Finkelstein is a republikánusoknak dolgoznak Amerikában. Nem véletlen, hogy Kubatov Gábor 2008-ban a helyszínen követte McCain elnöki kampányfináléját, és amerikai útja során Orbán is ellátogatott McCain egyik kampánygyűlésére, 2012-ben pedig a jelenlegi külügyminiszter volt ott Mitt Romney egyik kampányrendezvényén, ami után hitet tett amellett, hogy Magyarországnak jobb lenne egy republikánus elnök.

orban_viktor_mccain_republikanus_konvencio_2008_03.jpg

Mindezek tetejébe McCain mondandóját azzal a zseniális érvvel is nehéz lesz elintézni, hogy régen járt Magyarországon, mivel januárban ő vezette a Budapestre látogató kongresszusi delegációt, ami találkozott a miniszterelnökkel is. (Kovács Zoltán, az amerikai kapcsolatok Paganinije mindenesetre már hozzálátott a probléma kezeléséhez, és mindenkit megnyugtatott, hogy az „újfasiszta diktátor” nem Orbánra vonatkozott – mintha nem lenne elég baj önmagában az összes többi, egyértelműen a magyar kormánynak szóló McCain-minősítés.)

Egyedül vagyunk a világ ellen, írtam egy hónapja. Azóta sikerült még inkább egyedül lenni. Ez is valami.

*

(A fotók a miniszterelnök 2008-as, Viktor Amerikában tumblr-jéről származnak.)

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 254 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50.50
2014. december 03. 21:51
Az USA keleti nyitása. Most már szövetséges Iránnal. http://www.theguardian.com/world/2014/dec/03/iran-bombs-isis-in-iraq-says-us
blackhorse
2014. december 03. 21:48
Jól dolgoztak Csárlsz Gátiék!Ettől még jobban fogjuk szeretni emerikát.Nem mindenki olyan hülye,mint a dagadék tengerentúli egysejtűek többsége.Egyébként meg tök mindegy,hogy demokrata vagy republikánus,seckó jednó,ugyanazok vannak mögöttük több,mint 200 éve.Arról nem is beszélve,hogy nem túl színes a pártpaletta!Hol van ott a választék :)?Emszí Kén úrnak meg az agyára ment a demokháré,ideje lenne pihenni,bár plasztikailag túltesz Ildikó nénin is.
Pozitív Visszacsatolás
2014. december 03. 21:31
"így látják Amerikából a magyar kormányt, és kész" Dehogy látják. Ez a húsdaráló következő fokozata: a DÉMONIZÁLÁS. Hogy amikor az Academy, aka Blackwater zsoldosai egyszerre lövik a tüntetőket meg a rendőröket, mint Ukrajnában, akkor az áldozatokat könnyebben lehessen a szőnyeg alá seperni, mint járulékos veszteséget...
várúr
2014. december 03. 19:00
Még csak annyit Balogh: ezekszerint a januűárban Bpestre látogató McCain szerint Orbán még nem volt fasiszta diktátor. Fentebb írtam, sebesen változik a világ, vele McCain elmeállapota.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!