Václav Klaus szerint visszatér a kommunizmus

2014. december 10. 15:14

A politika a globális kormányzás irányába mozdult el, olyan tömegeszmék közvetítésével, mint a feminizmus, a multikulturalizmus és a környezetvédelem.

2014. december 10. 15:14
Antal Kristóf
Danube Institute blog

„Václav Klaus szerint a kommunizmust 1989-ben nem legyőzték, hanem elsorvadt. S bár szerinte vannak, akik e kijelentéssel szembeszállnak, a valóság az, hogy a kommunizmusnak 1989-ben már csak egyetlen, utolsó döfés kellett a bukáshoz: az utolsó döfés azon láncreakcióban, amelyet az egyes egyének ellenállásai vittek előre.

Minden kritikája ellenére Klaus úgy gondolja, hogy a posztkommunista éra transzformációs folyamatai egyértelműen sikertörténetnek mondhatóak, amelyet bár érhetnek kritikák, de sikerükhöz kétség nem férhet. Példaként Csehszlovákiát hozza fel, ahol szerinte a kezdetektől sikerült megteremteni a megfelelő politikai kereteket, mégpedig gazdasági lépéseken keresztül. Ez véleménye szerint megmutatja, hogy nem feltétlenül kell egy teljesen új politikai rendszert megalkotni, a politika a gazdasági folyamatok segítségével is a megfelelő irányba terelhető.

Mindez egészen a 2008-as gazdasági világválságig fennállt, és sikeresen működött, ekkor azonban egy éles váltás történt: a posztpolitikus, marketingre és arculatra többet adó pártokra és az ad-hoc jellegű politikára került át a hangsúly az alapos, átgondolt politika és a hagyományos pártok helyett. Ez azonban nem a válság terméke: a válság csupán felgyorsította azt, hogy a politika idáig elérkezzen, és mindez egész Európára érvényes trend. A politika a globális kormányzás irányába mozdult el, olyan tömegeszmék közvetítésével, mint a feminizmus, a multikulturalizmus és a környezetvédelem. Klaus szerint mindezekkel a klasszikus politikai demokráciának vége.

A cseh politikus visszaemlékezik, hogy a rendszerváltáskor, gazdasági téren nem egy harmadik, középutas megoldás mellett tették le voksukat, hanem a nyugati, kapitalista rendszer mellett: nem akarták, hogy bármilyen csoport a saját érdekei mentén kisajátítsa a folyamatot, annak minden hasznával együtt. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy még mindig a második mód maradt a gyakorlat: az európai szocializmus.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2014. december 11. 07:19
JUavítás: Azóta 25 év telt el és a megszorítás állandóan tart.
KannibálTatárÚr
2014. december 11. 01:42
A 80-as évek végén Bruntálban (Észak-Morvaország) építettek egy hidrometaurgiai üzemet: külöböző ércekből ritka fémeket (aranyat és ezüstöt is) állítottak volna elő. (Melléktermékként még kénsavat is). Az üzem építése a befejezéshez közeledett 1989-ben: az építési munkák 90 %-a kész volt, a gépi, technológiai berendezések le voltak szállítva. A beruházó RD Jeseníkre rá lett kényszerítve az állam által a beruházás. AZ RD több feltételt szabott, köztük azt, hogy az állam kölcsönnel segíti a beruházást, mert az RD-nek nincs elég pénze. Kapott is igéretet. A kölcsönt az állam folyamatosan adta. 89-ben Klaus lett a pénzügyminiszter. Év végén tőle is kérték a megigért kölcsönt. Klaus nem adott, mondván: a beruházást nem állami, hanem saját pénzen kell kivitelezni. Az RD-nek viszont nem volt erre pénze. Leállították a befejezés előtt álló beruházást. Bruntál környékén már töb százan készültek az új üzembe dolgozni, sokat már felvettek a munkafolyamatok begyakorlására. Az építás leállításával a rendszerváltás után minden munkanélküliek lettek és Bruntál környékén volt a legnagyobb a munkanélküliság a rendszerváltás után. Mindezt a "nagyszerű" közgazdásznak, Klausnak köszönhették.
OberEnnsinnen
2014. december 10. 18:27
Van egy, tőlem jóval idősebb rokonom. Párttag, sőt párthű ember volt. Végig termelő munkában dolgozott, de soha nem gazdagodott meg. Magyarul nem lopott, nem kért kiváltságokat. Sokat vitatkoztunk. Egyszer azt mondtam neki: Ha a párt békén hagyja az egyházakat, sőt felhasználja a társadalom építésében, soha - SOHA nem bukott volna meg a kelet-közép-európai szocializmus. Ezt ma is tartom.
Apáczai
2014. december 10. 17:43
"Václav Klaus szerint visszatér a kommunizmus" Mi van ezen meglepő? A kommunizmus a liberális totalitarizmus egyik szélsőséges formája. A különbség kevesebb közöttük, mint amennyi a hasonlóság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!