Mérgezett alma a politika asztalán

2014. november 20. 08:19

Amerika mindig aggodalommal figyelte az Unió és Oroszország gazdasági közeledését. Ha Európa kiegyezik Putyinnal, és az európai fejlett technológia össze tud kapcsolódni az olcsó orosz nyersanyagokkal, komoly vetélytárssá lehetnek. Interjú.

2014. november 20. 08:19
Székely Árpád
Népszava

- Térjünk vissza a figyelmeztetésekre, azokra a »vörös vonalakra«.

- Komolyan kellett volna venni, amikor Hillary Clinton külügyminiszterként Budapestre jött. Ez nem sűrűn történik meg, a Tom Lantos intézet megnyitása csak ürügy volt. Gyakorlatilag akkor személyesen is tolmácsolta Orbán Viktornak – talán éppen az elnöke nevében – az amerikai kormányzat rosszallását a magyar politikai folyamatokat illetően. De akkor talán még megmaradtunk az ügyek »baráti« kezelésénél. A következő súlyos hibát akkor követtük el, amikor kitört az ukrán válság. Ez már szövetségesi próbakő volt. Az előző 15 évben ez a térség nem szerepelt az amerikai figyelem középpontjában, sokáig úgy látszott, nem lehet megrendíteni az orosz pozíciókat e térségben. Noha a kubai válság megtanította mindkét felet arra, hogy a hidegháborúban is vannak olyan határok, amelyeket nem szabad átlépni, de azért Amerika még a »barátkozás« éveiben sem mondott le arról, hogy ahol csak teheti, gyengítse az orosz hatalmi pozíciókat. A Szovjetunió felbomlása után az oroszok befolyásolási képessége is »összeesett«, de Putyin néhány év alatt fordított ezen. Oroszország újra megerősödött, az atom-ütőerejével ma is számolni kell, és megint vannak befolyási övezetei például a Közel-Keleten, ahol az USA is rászorul a segítségükre.

- Ezt Magyarország nagyköveteként is tapasztalta?

- Amerika mindig aggodalommal figyelte az Unió és Oroszország gazdasági közeledését. Ha Európa kiegyezik Putyinnal, és az európai fejlett technológia össze tud kapcsolódni az olcsó orosz nyersanyagokkal, komoly vetélytárssá lehetnek. Egy transzparens, kiegyensúlyozott politikai és gazdasági együttműködés az EU és Oroszország között természetesen ma is komoly európai érdek lenne. A hangsúly az átláthatóságon van. Ez egy borzasztó bonyolult politikai játszma, de orosz ügyekben az óceán mindkét partján azonos platformon állnak. Európa és Amerika rászorul egymás támogatására, ugyanakkor más szempontból vetélytársai egymásnak. Kisebb-nagyobb bodicsekek mindkét oldalon előfordulnak, de azok a szövetségesek közös érdekeit soha nem sértik meg.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2014. november 20. 13:22
grad [Hozzászóló kiszűrése] 2014. november 20. 10:04 Az USÁ-nál képmutatóbb országot nehéz ma találni a Földön. " Mindig ilyen volt! Lopott, csalt, hazudott és közben moralizált. Mint a ballibák!!!
Senye Péter
2014. november 20. 10:53
Berlin - Moszkva - Peking 'tengely': Washington rémálma.
OberEnnsinnen
2014. november 20. 10:09
1. Ne legyünk senkik "hasznos idiótája", azaz ne használhasson bennünket egyetlen hatalom sem, kénye-kedve szerint. Főleg ne úgy, hogy mi ajánlkozunk fel erre, vagy eltűrjük ezt. 2. Nem csak Székely Árpád kapcsán, de a fentiek érdekében, döntő fontosságú olyan törvény alkotása, - minél előbb -, mely bünteti az olyan cselekményeket, melyek bizonyítottan hátrányát okozták Magyarország lakosainak. Államszolgák esetén extra szigorral. Elévülhetetlenül.
grad
2014. november 20. 10:04
Az USÁ-nál képmutatóbb országot nehéz ma találni a Földön. A frász írná alá velük a szabadkereskedelmi egyezményt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!