Kitiltási ügy: Fidesz-közeli botrány

2014. november 03. 14:19

Érdemes észrevenni, hogy egyetlen dolgot nem mond a hatalmi párt és a pártközeli média: azt, hogy korrupciós ügy nem volt, hogy az egész történet kreálmány lenne, amit a politikai érdekek vezérelte Egyesült Államok talált volna ki.

2014. november 03. 14:19
Sabater
hvg.hu

És így tovább. Érdemes észrevenni, hogy egyetlen dolgot nem mond a hatalmi párt és a pártközeli média: azt, hogy korrupciós ügy nem volt, hogy az egész történet kreálmány lenne, amit a politikai érdekek vezérelte Egyesült Államok talált volna ki. Ebből ugyis nehéz kimászni, főleg, ha elkezdenek szivárogni a bizonyítékok. Az állítások jelentős része pedig két mondatban cáfolható.

A nemzetietlenség és elfogult ellenzékiség vádja például úgy, hogy ebben az ügyben az Egyesült Államok sokkal inkább képviseli a magyar választók érdekeit, mint Magyarország kormánya. Nekünk, választóknak ugyanis pártállástól függetlenül nem érdekünk, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) segítségével cégeket zsaroljanak. Nekünk a korrupciómentes kormányzás az érdekünk. Ezt vitatni tényleg csak annak érdeke, aki közvetlenül húz hasznot a lopásból.

Az, hogy az Egyesült Államoknak is vannak korrupciós ügyei, egyszerűen nem tartozik a történethez. Lehet moralizálni azon (ahogy például Schiffer András is tette), hogy kinek mennyi erkölcsi felhatalmazása van korrupcióról beszélni, de semmi köze ahhoz, hogy próbált-e védelmi pénzt szedni amerikai cégektől a Fidesz gazdasági holdudvara állami segítséggel. Ráadásul bőven van igazság abban, mint André Goodfriend ügyvivő mondott: náluk is van korrupció, de néha eljárás is indul korrupt politikusok ellen. Magyarországon ez – legalábbis a kormányzati oldal ügyeit illetően – mintha hiányozna.

Az is érthető, hogy miért pont Magyarországon robbant a bomba. Ennek két oka van: egyrészt természetesen az, hogy amerikai vállalatok érdekei sérültek. Reálpolitika. A második, hogy az érdeksérelemhez egy annyira pofátlan, az Európai Unióban talán korábban elképzelhetetlen kormányzati cselekvéssor vezethetett, ami kicsapta a biztosítékot az amerikaiaknál. Abban is van igazság, hogy ha a magyar kormány (a liberális demokrácia nyílt és vállalt leépítésével, illetve a putyini Ororszországhoz való közeledésével) nem haragítja magára az Egyesült Államokat, talán finomabb eszközökkel élnek. De ez nem érinti az ügy lényegét. Másképpen fogalmazva: attól még lehet az Egyesült Államoknak igaza, hogy saját érdekeit védi, hogy nem pártatlan, semleges szereplő a történetben.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2014. november 04. 07:57
Ennek a cikknek amperszaga van.
catalina9
2014. november 04. 07:48
august [Hozzászóló kiszűrése] 2014. november 4. 05:00 Miért mondják azt, hogy a balliberális média átlépte azt a vonalat, amit máshol nyílt hazaárulásnak hívnak?" Nem lépték át, mindig is a hazaáruló oldalon voltak. Ők hisztiztek a kettős állampolgárság okán a szomszéd népek érzékenysége miatt, a Trianon nap miatt, ők féltették a bankok, Tesco pénzét, ők sírtak Simor fizetése miatt...stb.
catalina9
2014. november 04. 07:45
Sabater elvtárs félrehord. Háromszor péppé verték a ballibákat és azok már eljátszottak mindent, bajai videót, antiszemitizmust, homofóbiát és mindenbe belebuktak. A hazai ballibák már ötödik éve erőlködnek és semmi komolyabb korrupciós ügyet nem tudtak kitermelni, elkezdtek trafik meg földmutyizni, de abból se lett semmi, szóval kellett a vörös segély. Jött Goodfriend elvtárs és elhintette a korrupciót, persze úgy, hogy konkrétumokról nem beszélhet...gyermeteg trükk. Erre nincs mit reagálni, de az már kiderült hogy civil mozgalmak valójában zsoldosok, és nemsokára kiderül, hogy van korrupció és abban vastagon benne lesznek Goodfriend Elvtársék.
hátakkor
2014. november 04. 07:29
Ebből az írásból sem tudtunk meg semmit. Ki korrumpált kit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!