Tüntetések közötti tűnődés

2014. november 09. 13:10

Egyesek ismét illúziókba ringatják magukat azzal kapcsolatban, hogy ez kezdete lehet egy új ellenzékiségnek. Egy megmozdulás közösséget teremthet, de erős érzelmi kötődést még nem, ezért hagyják abba idővel a tüntetéssorozatokat.

2014. november 09. 13:10
Politológus
Politológusblog

„Ezen kormányciklus elején is tüntetésekről beszélünk. Tegnap épp egy egész tüntetéssorozat elejét vette a kormány, amikor visszavonta a magániskolák ellen irányuló beadványt. Tüntetések zajlanak a hétvégén is, folytatása ez a múltkori nagy netadós tüntetésnek. Azután rögtön megindult az egész jelenség továbbgondolása, tele túlzásokkal.

„Sokak szerint itt most megmozdult valami, és ez a reakció eltér a korábban tapasztaltaktól (de mintha a Szolidaritás+Milla tüntetéseinek időszakában ugyaezt hitték sokan, igaz?). Azt azonban ne feledjük, hogy ez is csak egy húsba és pénztárcába vágó kormányintézkedés hatására történt. Az embereket továbbra is ez képes megmozgatni, úgy általában a meglévő állapotok vagy az elsőre nem átlátható változások nem érdeklik őket. Biztosan túlzás tehát »rezsimellenesnek« vagy »rendszerellenesnek« nevezni a netadós tüntetést, de még a »kormányellenes« is vitatható.

A másik, hogy egyesek ismét illúziókba ringatják magukat azzal kapcsolatban, hogy a tüntető közösség egyben tartható, vagy hogy ez kezdete lehet egy új ellenzékiségnek. Annyi bizonyos, hogy tüntetésre elmenni a politikai részvételnek egy magasabb foka. Aki tüntetésre hajlandó energiát fordítani, az valószínűleg aktivistája lehet egy politikai szerveződésnek is. A merítési lehetőség azonban még mindig szűk, és annak nagy része a békemenet oldalán áll. Azon az oldalon van annyi plusz politikát érintő érzelmi töltet, ami képes hívni a közösségi mozdulásra.

Vagyis egy megmozdulás közösséget (szűket) teremthet, de erős érzelmi kötődést még nem, ezért hagyják abba idővel a tüntetéssorozatokat. Egy mozgalom felépülhet, amiért lehet dolgozni, és ez a közös munka megadja az érzelmi pluszt, de ennek nagy mozgalomnak kell lennie, ahonnan hangadók, vezérek emelkedhetnek ki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2014. november 10. 09:24
A lényeget Napóleon leszögezte: "Csak az üres gyomrok forradalmától kell félni".
komondor
2014. november 09. 20:16
El lesztek zavarva a picsába retkes fideszesek! Mindegy ki jön mert ezeknél csak kevesebbet rabolhat! Hazaáruló,adócsaló rühedékek!!!
antioxi
2014. november 09. 17:40
Egyre lankadóak ezek tüntésecskék. Jelentéktelenek mint a lepkefing. Azért észnél kell lenni, mert a jenkik köszörülik a kést: http://www.szabadujsag.com/puccsal-buktatta-meg-a-cseh-kormanyt-washington-magyarorszag-is-igy-jarhat-az-egykori-kormanyszovivo-szerint/ Üzenem az amcsiknak: Nem fog sikerülni nekik a kormánybuktatás, mert túl sokat tudunk róluk és kb 5 millió magyar törné be az usa embassy kapuját - adott esetben.
sasadi
2014. november 09. 14:32
A ballibák és hangadóik így próbálnak visszakerülni a hatalomba, amiből másodszor is kétharmaddal estek ki. Nem fog nekik sikerülni! Próbáljanak talán egy vonzó programmal választást nyerni! Nem pedig az USA és az EU segítségével hatalomhoz jutni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!