Sarkosan helyett

2014. október 21. 15:40

Elküldte legújabb, kétezer-negyvennegyedik dolgozatát. Az utolsót. Az utolsót, mert az élet más pályára szólította.

2014. október 21. 15:40
Kiss László
Magyar Hírlap

„Hát nem jelentkezett, pedig roppant szavatartó ember volt, még a betegágyából is szorgalmasan küldözgette Sarkosanjait. Aztán mégsem, tegnap mégsem jelezte, hogy »valami történik vagy történni fog«, csak elküldte legújabb, kétezer-negyvennegyedik dolgozatát. Az utolsót. Az utolsót, mert az élet más pályára szólította. Már a nyáron úgy volt, hogy »egyéb fontos elfoglaltság miatt« befejezi sorozatát, hiszen római nagykövetnek kérték fel, ám a sors már akkor is főszerepet vállalt: felebarátai, akikben a »tégy a gyűlölet ellen« harsogó parancsaként túlcsordul a szeretet, valóságos pergőtűz alá vették. Azt köpködték rá, hogy antiszemita, és korábban kommunista megnyilvánulásai voltak. Neki. Igen, neki, akit 1961-ben egy 1956-os megemlékezés miatt az ország összes középiskolájából kizártak, s 1963-ban, amnesztia után, a dolgozók gimnáziumában érettségizhetett. A Kádár-rendszert egy tele táska kézirattal házalta végig, próbálkozott itt is, ott is eladni kéziratait. Mert hát roppant termékeny volt, talán még Jókai és Krúdy sem dolgozott annyit, mint ő. Tanított egyetemen, fordított – például Huxley-t is –, szerkesztett, írt tanulmányt, verset, regényt, mintegy ötven könyve jelent meg. És hát több folyóiratban és lapban publikált. Nálunk, nekünk mindennap, hetente hatszor írt valamit. Valami szellemeset, meghökkentőt, okosat, valami mélyen emberit. Sokan szerették bölcs írásait, így aztán hatalmas olvasótábora volt, no meg jó néhány ellensége. Ami megint csak természetes, már ha vagy valaki. Ő pedig valaki volt – ember. S amikor rárontottak, elegánsan megköszönte és visszamondta a nagyköveti tisztséget. Viszont eltört benne valami. Legbelül rágta magát, talán ez is vitte el olyan hamar még a nagykövetségnél is feljebb, sokkal, sokkal feljebb, és lényegesen fontosabb, felelősebb területre.
Szentmihályi Szabó Péter 69 évet élt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2014. október 21. 17:45
Az írásait eddig is tudtam nélkülözni,amúgy,Isten nyugosztalja!
hamusamu
2014. október 21. 17:35
Ott van ő már Jézus, a zsidó ítélőszéke előtt. Mondja el neki, hogy a zsidók a sátán szolgái. Ő biztos értékelni fogja, és érdeme szerint méri ki jutalmát.
marko11
2014. október 21. 16:08
Szép megemlékezés. Köszönjük!
Finale*
2014. október 21. 15:49
Szegenykem ,csak 69 eves volt ? " S amikor rárontottak, elegánsan megköszönte és visszamondta a nagyköveti tisztséget. Viszont eltört benne valami. Legbelül rágta magát, talán ez is vitte el olyan hamar még a nagykövetségnél is feljebb, sokkal, sokkal feljebb, és lényegesen fontosabb, felelősebb területre. " Meg azzal is megragalmaztak ,hogy nem tud olaszul ,pedig kitunoen beszelte ezt a nyelvet is .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!