Az állampárti viszonyok és az ellenzéki pártpolitizálás reménytelensége

2014. szeptember 20. 18:12

Ma Magyarországon formálisan ugyan többpártrendszer van, ám a gyakorlatban – azaz a politikai érdekérvényesítő képesség terén – csupán a kormánypárt akarata érvényesülhet.

2014. szeptember 20. 18:12
Moin Moin
Progresszív Blog

Az ellenzéki pártok  bármely ellenzéki párt  csak akkor lehet sikeres, csak akkor „épülhet”, csak akkor gyarapszik a híveinek tábora, ha folyamatosan képes a tematizálásra. Ám tematizálni nem az ellenzéki pártok közötti térben kell tudnia: az ottani tematizáló potenciál ugyanis csupán következménye lehet a társadalmi-közpolitikai térben való tematizáló potenciálnak. És amint írtam, maga a párt is csak attól erősödhet meg, ha képes jelentős tömegeket a permanens tematizáltság állapotában tartani

Amikor ezek a mai baloldali-balközép ellenzéki pártok önmaguk »kiteljesítésére, megerősítésére« koncentrálnak, akkor a tipikus többpártrendszerbeli logikát követik. Ez most súlyos stratégiai tévedés, mivel  mint írtam  Magyarországon jelenleg a valóságban nincs is többpártrendszer! Ide olyan stratégia kell, amellyel egypártrendszerbeli-állampárti viszonyok közepette lehet sikereket elérni. Ha egy, a társadalomban és a gazdaságban gyakorlatilag mindent a befolyása alatt tartó állampárt ellen a többi párt a klasszikus liberális demokrata többpártrendszerbeli módon egymással versengve igyekszik előnyös helyzetbe kerülni, akkor ezzel a módszerrel csak egészen kivételes feltételek együttes megléte esetében lehet sikeres. Akkor lehet sikeres így, ha:

  • kivételes képességű szellemi potenciállal rendelkezik,
  • nagyon hatékonyan szervezett,
  • karizmatikus vezetője van,
  • jelentős anyagi erőforrások birtokában van,
  • sikeres az »utcai«, intézményrendszeren kívüli politizálásban,
  • az állampárt által fenntartott rendszer ingataggá vált és általános a társadalmi igény a politikai változásra.

Azt hiszem, e tényezők együttesen egyetlen ma létező ellenzéki bal-balközép párt esetében sem adottak – inkább az a jellemző, hogy legfeljebb egy-két tényező adott a listáról náluk, vagy épp egy sem. Ezek alapján kijelenthetjük: a plurális pártpolitikai versenyre alapozó térnyerési stratégia kudarcra van ítélve!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2014. szeptember 21. 21:46
"Ma Magyarországon formálisan ugyan többpártrendszer van, ám a gyakorlatban – azaz a politikai érdekérvényesítő képesség terén – csupán a kormánypárt akarata érvényesülhet." Remélhető is egy többpárti demokráciáról, hogy a parlamenti többség akarata érvényesüljön. A demokrácia lényege az, hogy 50%+1 szavazat mindent visz. Ha azok akarata is érvényesülhetne, akik nincsenek kormányon, akkor nem lenne kínálat a választók előtt, ami a demokrácia halála.
vizesnyolcas
2014. szeptember 21. 12:37
Csak mert a mai ellenzék reménytelen, nem kellene azt hinni, hogy az ellenzéki politizálás is általában az.
states
2014. szeptember 21. 10:28
Uncsi a rinyálásotok, azt hogy a szavazók elfordultak tőletek, nagyon úgy fest, hogy örökre, az bizony nem a jogállam halála, sokkal inkább a kiteljesedése. Ennek ugyanis 1990-ben kellett volna megtörténnie, a történelem most csak legfeljebb korrigálja magát.
kjkj945
2014. szeptember 21. 07:41
Moin moin " helló " " viszlát ". Egypárt rendszer van -- parlamenti! Csak a frakciok néha túllőnek magukon, mert a nemzet ellen tesznek, 96 böszme nem mond le -- 2/3 2014 összefogás megint 2/3 emiatt persze, hogy reménytelenek! A parlamenti párt -- mindig állampárt volt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!