Juncker bosszúja

2014. szeptember 15. 15:49

A mostani francia biztosjelöltet Juncker tudatos választásának tartják, akinek most ősszel „saját” korábbi kormányának kellene a figyelmeztető levelet megküldenie, azaz saját árnyékán kellene átlépnie.

2014. szeptember 15. 15:49
Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán
Magyar Hírlap

„A francia Pierre Moscovici kinevezését sokan Juncker bosszújának tartják Angela Merkelen, aki nem támogatta a korábbi luxemburgi miniszterelnököt abban, hogy megtarthassa az eurózóna pénzügyminisztereinek elnöki tisztségét. Merkel párttársa, a német pénzügyminiszter 2012 végén ugyanis szívesen átvette volna az eurócsoport vezetését, amelyet hagyományosan csak a legjobb (AAA) minősítésű, eurót használó országok politikusai tölthetnek be. Franciaország már régen nem tartozik ezen országok közé. Végül a holland pénzügyminisztert választották meg erre a posztra.

A mostani francia biztosjelöltet Juncker tudatos választásának tartják, akinek most ősszel »saját« korábbi kormányának kellene a figyelmeztető levelet megküldenie, azaz saját árnyékán kellene átlépnie. Kérdés, hogy a keresletélénkítésben gondolkozó francia politikus képes lesz-e erre, vagy a déli országok támogatásával nem próbálja-e majd tágítani a monetáris fegyelem határait. Ebben az esetben Juncker közvetíthetne a laza költségvetési fegyelmet váró déliek és a költségvetési fegyelmet féltő észa­kiak között, ami mindenképpen erősítené saját helyzetét.

Nekünk, magyaroknak mindkét forgatókönyv megvalósulása jó, hiszen egyes adósságnövelő beruházások elismerése (mostantól már a fegyverkezés is ilyennek számít) segít a konvergenciakritériumok könnyebb betartásában, egy újabb túlzottdeficit-eljárás elkerülésében. A fegyelmezett költségvetési politika pedig biztosítja exportunk fő valutájának, az eurónak értékét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vero1_
2014. szeptember 15. 20:42
ha végignézzük a biztos jelölteket, akkor azt látjuk, hogy juncker minden pozícióra abból az országból jelölt egy-egy személyt, ahol az adott ágazattal gond van. ez elvileg okés, mivel a biztosok saját küldő országuktól függetlenül, annak éredkeit figyelmen kívül hagyva, csak a közös érdekeket szem előtt tartva kell működniük. ezek a személyek ismerik legjobban az adott országok gondjait és körülményeit.
tevevanegypupu
2014. szeptember 15. 19:33
Minden esetre ez is egy irgalmatlanul nagy barom..Franciaország egyébként is a tönk szélén a szocialista kormány és Hollande vezetésével, de persze ő sem akar eltakarodni, pedig katasztrofálisak. Moskovici kinevezése pedig erre a pozicióra vicc..ha nem lenne egész Európára nézve tragédia. Ami nem sikerült évszázadokon keresztül háborúknak, azt az Unió meg fogja tenni..Európát teljesen tönkreteszi.
Akitlosz
2014. szeptember 15. 17:13
Olyanok ezek az EU ügyek, mintha valami mások földrészen lévő távoli ország számunkra legfeljebb talán érdekes, de nem fontos belpolitikájáról lenne szó. Pedig ez az a birodalom, amelyik nagy részben meghatározza Magyarország sorsát is. De ettől még ugyanúgy idegennek tűnik. Mi a különbség a Szovjetunió és az Európai unió között? http://de.wikimannia.org/images/Unterschied_zwischen_UdSSR_und_EU.png
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!