A sötétség hosszú árnya – avagy a kommunizmuskutató ipar

2014. szeptember 08. 09:56

A „bűnösök adatbázisa” ugyanolyan felelősséget tulajdonít a hatalomátvételt lebonyolítóknak, a koncepciós perek végrehajtóinak és a rendszerbe beleszületetteknek.

2014. szeptember 08. 09:56
Egry Gábor
Kettős Mérce

„Az adatbázis azonban sokkal komolyabb problémákat is felvet, és ezek jól jellemzik a mögötte álló történelemszemléletet – pontosabban történetpolitikát – is. A sajtóban sokat olvashattunk az olyan abszurd bejegyzésekről, mint Faragho Gábor vezérezredesé, a csendőrség (!) felügyelőjéé (az 1944 szeptemberében Moszkvába küldött fegyverszüneti delegáció vezetője), vagy id. Antall Józsefé, aki kisgazda politikus, miniszter és országgyűlési képviselő volt. Ez azonban valójában nem tévedés, hanem az ipari kommunizmuskutatás választott megközelítéséből fakad. Az adatbázis alkotói jól láthatóan egységesen kommunista korszakként kezelik az 1944. december 21-én megalakult Ideiglenes Nemzeti Kormány és a rendszerváltás közti időszakot. Mivel id. Antall és Faragho (vagy rajtuk kívül az adatbázisban szintén előfordult Vörös János, 1944 márciusát követően a Magyar Királyi Honvédség vezérkari főnöke) miniszterek voltak valamelyik átmeneti, még csak nem is kommunista dominanciájú kormányban, így ők szükségszerűen kommunista bűnösök is.

Ez a megközelítés természetesen gondolkodás nélkül egyenlőségjelet tesz az 1944 végétől 1947-ig vagy 1948-ig tartó felemás módon demokratikus, de még sem diktatórikus korszak és a diktatúra közé. Ez azonban nem az egyetlen probléma ezzel a homogenizáló megközelítéssel. Azzal, hogy azonos módon méretik meg a kommunista hatalomátvétel korszaka és a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek is, az adatbázis összeállító egyáltalán nem vesznek tudomást arról, hogy a harmincas évek végétől született generációk számára a szocialista rendszer már jórészt adottság volt. Karriert csinálni is csak annak elfogadásával lehetett. Mivel a »bűnösök« adatbázisa nem csak párt-, hanem állami vezetőket is tartalmaz, akik közül többen jól láthatóan elsősorban bürokratikus és kevésbé politikai karriert futottak be (még akkor is, ha a politikai lojalitás ehhez alapfeltétel volt) ugyanolyan felelősséget tulajdonít a hatalomátvételt lebonyolítóknak, a koncepciós perek végrehajtóinak és a rendszerbe beleszületetteknek, ami erkölcsi értelemben is abszurd, nem csak történetileg. Ennek a szemléletnek a másik, nehezen hihető következménye az, hogy a nyolcvanas évek reformerei is ugyanolyan megítélés alá esnek, mint Rákosi Mátyás.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2014. szeptember 08. 12:23
Jól van, jól. De a listakészítők nem történészek. Hanem kommunisták? Vagy sima hülyék? Vigyázni kell, melyik, mert más-más listára kell felvezeti őket.
Waffen-SS Hunyadi Division
2014. szeptember 08. 11:33
1945-ben már a kommunisták voltak hatalmon. Meg is kezdődtek az akasztások, és a svábok kitelepítése. Ebben a "demokrata" gazembereknek is szerepük volt (pl. Antall apjának).
Eltünt
2014. szeptember 08. 10:55
Bajnai ezért mentette ki a vagyonát az osztrákokhoz .Ezért menekült külföldi állásba ,a védettséget bebiztosította.Talpa alatt melegszik a föld , kint marad eu támogatást védelmet kap. Kecskeméti Járási Ügyészség új információik alapján csődbűncselekmény gyanúja miatt elrendelte a nyomozás folytatását a Hajdú-Bét 2004-es csődjének ügyében, ismeretlen tettes ellen – tudta meg a Magyar Hírlap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi igazgatóságának szóvivőjétől. http://mno.hu/belfold/hajdu-bet-uj-informaciok-folytatjak-a-nyomozast-1246573 Valahogy a mandíner a szocik multját feltáró cikkeket elhallgatja..Orbán úr fenekét a hazug ballibek tisztára nyalják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!