Miért nem jó gazda az állam?

2014. augusztus 25. 11:49

Miért van az, hogy a nem állami cégekkel szemben az emberek gyanakvóak, és minél több állami beavatkozást vagy állami tulajdonú céget követelnek?

2014. augusztus 25. 11:49
stoic79
Liberatórium

„Miért van az, hogy a nem állami cégekkel szemben az emberek gyanakvóak, és minél több állami beavatkozást vagy állami tulajdonú céget követelnek? Szerintem ennek három fő oka van.

1) - A kapitalizmussal kapcsolatban rengeteg tévhit van (erről már írtam itt), amik közül az egyik leggyakoribb, hogy piaci körülmények között csak kizsákmányolás van, és itt az erősebb kutya mindent visz, nincs szolidaritás stb.
2) - Az állami tulajdon nem hatékony működése nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem ez egy hosszú, sokszor akár egy évtizedig is eltartó folyamat. Éppen ezért nehéz észrevenni, hogy a leépülést mi okozta.
3) - A már meglévő állami tulajdont nem lehet jelentős társadalmi feszültségek nélkül megreformálni. A legtöbb esetben ez veszteséges cégek létszámleépítését, vagy egyenesen megszűnését vonja maga után, ami értelemszerűen rövid távon nem érdeke sem az ott dolgozóknak, sem a családtagjaiknak, sem pedig azoknak a cégeknek, akiknek már kialakult ezekkel a vállalatokkal az üzleti kapcsolata.
A baj az, hogy hosszú távon viszont mindenki rosszul jár, ha túl sok ágazatban játszik komoly szerepet az állam. Míg rövid távon tényleg hátrányos lehet ezek magánosítása, a hosszú távú sikereket piaci viszonyok között lehet elérni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. augusztus 25. 21:06
Azért nem jó, ha az állam a gazda, mert akkor az ávós SZDSZ-esek nem tudnak háboritatlanul lopni.
kuwiq
2014. augusztus 25. 21:02
na, még egy hülye tökmindegy, ki a tulaj, ha kilopják a szemét a menedzserek erre a magángazdaságban épp annyi példa van, mint az állami tulajdonú cégeknél
kzs2
2014. augusztus 25. 20:34
Sokat hajtogatott hazugság ez, hogy az állam rossz gazda! A világon mindenhol fontosnak és védendőnek tartják a biztos profittal és biztos piaccal kecsegtető ágazatokat. pl a közműveket. Az állam több módon is profitálhat, ha fenntart bizonyos állami vállalatokat versenytársként. A románoknál fele annyit kell fizetni a közüzemi díjakért a telefon, internet szintén lényegesen olcsóbb. Hiába az állami szereplővel kénytelek versenyezni.
kzs2
2014. augusztus 25. 20:20
A liberális állam rossz gazda! Ezért adta el a francia államnak és a német államnak a magyar állam vagyonát. Gondolom nem kell őket bemutatni, melyik multik mit vásárolt meg. http://www.telekom.com/shareholder-structure http://shareholders-and-investors.edf.com/edf-share/shareholding-structure-42691.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!