A kommunizmus ragadós masszának bizonyult

2014. augusztus 23. 17:48

A világ ítéletet mondott a nácizmus fölött, a tetteseket megbüntették. A kommunizmus azonban nyúlós, ragadós masszának bizonyult.

2014. augusztus 23. 17:48
Máthé Áron
Máthé Áron
Mandiner

A totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapjára.

Hetvenöt éve, a szovjet fővárosban, Moszkvában szokatlan vendéget fogadtak. A náci Harmadik Birodalom külügyminisztere, Ribbentrop néptárs köszöntötte kommunista szövetségeseit. Egyezkedni érkezett, Európa népeit osztották el. A német külügyminiszter elemében érezte magát, mintha a sajátjai között lett volna. Az alkut az egyezkedés kezdetétől napok alatt kötötték meg. Valójában régóta együtt haladtak. Ők igazi útitársak voltak. Hitler mindig tisztelettel beszélt Sztálinról, és sokat tanultak egymástól. Többek között koncentrációs táborok alaprajzait és politikai üldözötteket adtak-vettek egymás között.

A két diktatúra ugyanannak az éremnek a két oldala volt:. Totalitárius rezsim volt mind a kettő, és szocialista. A régi Európát akarták lerombolni, a polgári világot, a nemzetek közös hazáját. Terror, erőszak, hazugság, ezek voltak az eszközeik.

Ma már elképzelhetetlen borzalmak estek meg napi szinten, az emberi lélek sötét oldalának szürreális titkait emelték rendszerszintre. Hogy milyen világ volt ez a hétköznapokban? Szolzsenyicin leírása szerint, amikor a fogolyról kiderül, hogy huszonöt évet kapott, „az őrparancsnok megkérdi: Miért kaptad? – Csak úgy, semmiért. – Nem igaz. Csak úgy, semmiért tízet adnak!”.

A nácik bukásával a nemzetiszocialista rendszer bűnei teljes mértékben megismerhetővé váltak. A világ ítéletet mondott felettük, a tetteseket megbüntették. A kommunizmus azonban nyúlós, ragadós masszának bizonyult. A szabad világ kiemelkedő vezetői, szinte pusztán az igazsághoz való ragaszkodással összeomlásba kergették a hazugságon alapuló szovjet rendszert, de annak kimúlása nem volt sem drámai, sem pedig látványos. A katarzis mintha elmaradt volna. A bűnök akkoriban már nem tűntek olyan feketének, és a kommunista főnökök csendesen, de eltökélten próbálták magukat tisztára mosni – hazugsággal, pénzzel, befolyással.

Ettől azonban a tény még tény marad: Közép-Európának nem egy, hanem két totalitárius rezsim, a szervezett bűnözés politikai megjelenését jelentő két diktatúra bűncselekményeit kellett elszenvednie. De a kommunizmus pontos hatásmechanizmusa, mindennapi gyakorlata és lélekromboló cinizmusa még nem áll egészen világosan előttünk. A jövő egyik alapvetése, hogy az emberellenes törekvéseket leleplezzük, és a maguk kietlen valóságában bemutassuk.

„Az ártatlan vér az égre kiált” − a mai nap tisztelgés a sok millió európai áldozat emléke előtt. Emlékezetük megőrzése valamennyiünk kötelessége.

Máthé Áron
A Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2014. augusztus 24. 13:23
a kommunizmus a győztes oldalon állt aztán meg a vezetők egyszerűen átálltak, és eladták az "alattvalóikat" kilóra a kommunizmus áldozatai, amíg ezek élnek, egyszerű lúzerekként lesznek elkönyvelve
Box Hill
2014. augusztus 24. 10:45
A szovjet – német veszteség arányokat, mint cseppben a tengert, mutatják a következők: A német 11. páncélos hadosztály, a megindulása utáni napokban, 1941. június 22 és július 3 között elveszítette 6%-át az állományának. (923 katonát ebből 333-at helyrehozhatatlanul, akik elestek.) Ezen az áron a hadosztály kétszáz kilométert nyomult előre miközben találkozott a szovjet 10. és a 43. páncéloshadosztállyal, a 228. lövészhadosztállyal, a 109. és a 213. gépesített lövészhadosztállyal és az 57. páncélos hadosztály 114. páncélos ezredével. Majd továbbnyomult. Ezen összetűzések közben a szovjet egységek elvesztették személyzetük 60-70%-át. Mindezt úgy, hogy a támadás általában több veszteséggel jár, mint a védekezés, és normálisan háromszor akkora erő is kell hozzá a siker reményében. (Forrás: Mark Solonin: June, 1941, Final Diagnosis, Moscow, 2013.)
balbako_
2014. augusztus 24. 10:06
Az a gond, hogy a nyugatot vezető értelmiség a 68-asok, akik Lenin kifejezésével élve a hasznos idióták. Ez a társaság kokettált Guevarával, Marxszal, Leninnel, Maoval. A 100 millió halott meg nem érdekelte őket, hiszen nem voltak érintettek.
Wazze
2014. augusztus 24. 08:42
"Ma már elképzelhetetlen borzalmak estek meg napi szinten" Ugyanazokat csinálják a mai vezetők, mint Hitler meg Sztálin, csak a módszerek lettek jóval szofisztikáltabbak, de a végeredmény (ha lassabb is, de) ugyanaz! Gondoljunk csak bele, hogy a magyarság 40 éve fogy és ez a tendencia a fiatalok külföldre üldözésével exponenciálisan felgyorsult!!! (Pont a termékeny korban lévő, az átlagnál magasabban iskolázott, nyelveket beszélő emberek mennek külföldre, érthető okokból...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!