Miért nem működik a liberalizmus?

2014. augusztus 26. 20:38

A liberalizmus maga már rég nincsen közöttünk, eredeti szándékait és világának darabjait a konzervativizmus őrzi.

2014. augusztus 26. 20:38
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„A kérdés a nyugati kultúrkör egyik legfontosabb ügye. A relevanciája nem csak Magyarországon erős – ahol az élő liberális tradíció hiánya kihúzza a talajt a hazai liberális akarás alól, és a liberalizmusnak még az őszinte vágya is szükségképpen a radikalizmus, vagy a legjobb esetben is a progresszivizmus ingoványába fullad. A relevanciája sokkal fontosabb a Nyugaton, amely ebben a tradícióban nőtt fel, látta és ismerte a tradíciót, az övé volt, de mára hagyta elperegni az ujjai között.

A Nyugat – kissé, de nem túlságosan leegyszerűsítve – ideológiává züllesztette a liberális tradíciót. (...) A liberalizmusnak előbb elmúlt a tradíciója, aztán az aurája. Ma már senki sem akar kiváló lenni, csak gazdag és hatalmas, senki nem akar becsületes lenni, csak hatékony, Magyarországon hatékony sem, csak korrupt – de közben adott esetben »liberális«. A mai »liberálisok« szerint a liberalizmus levehető a boltok polcairól, 5-kor leveszem, 7-kor megsütöm és megeszem, fél 8-ra a liberális párt tagja vagyok. A bonyolultabbak technicizálják: hozzárendelik a pluralizmushoz, a toleranciához, a szabadságjogokhoz, a laissez-faire-hez, a kegyetlenséghez, miegymáshoz. A durva ketrecharcosok az ateizmushoz, a relativizmushoz, a nihilizmushoz, a fekete öves kritikusai a zsidók, a multik, a buzik, a bűnözés, a szemét filmek és hisztérikus kölykök térnyeréséhez, vagy éppen a Föld kizsigereléséhez.

Pedig a liberalizmus egy, a transzcendenciára még érzékeny emberközpontú kor terméke, amely szerencsétlenül áldozatul esett a felvilágosodás, a tömegdemokrácia és a globalizáció egymásra következő térhódításának, miközben természetesen hozzájárult ezek felemelkedéséhez is. (...)

A liberalizmus maga már rég nincsen közöttünk, eredeti szándékait és világának darabjait a konzervativizmus őrzi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rézvirág
2014. augusztus 27. 15:41
Azért nem működik, mert úgy járt, mint a kommunizmus: a büdös életben nem valósult meg sehol. Csak a zászlajára tűzte mindenféle diktátor, és veszettül lobogtatja, és a nevében terrorizál, de ennyi. Most épp a liberalizmus van kikiáltva valami szentségnek, aminek a nevében minden szemetet lenyomnak a torkodon. Nem akarok belemenni mindenféle fogalomháborúba, hogy mi is az a liberalizmus, de abban talán megegyezhetünk, hogy ha valaki liberalizmusban él, akkor az a valaki szabad. Mondjuk szabadon gondol, amit akar...hm? Mondjuk szabadon gondolhatom én, anélkül, hogy betörik a fejem, hogy a homoszexualitás nem normális dolog, vagy hogy létezik cigánybűnözés, vagy uram bocsá' bizonyos történelmi események sem tuti, hogy úgy történtek, mint ahogy én azt töri órán tanultam. Én azt gondolom, hogy én ezt mind gondolhatnám egy liberális demokráciában. elmondhatnám a fiamnak, hogy a homoszexualitás beteges dolog, de bántani őket nem szabad. Elmondhatnám, hogy igen, van cigánybűnözés, hozzátéve, hogy a becsületes cigányok erről nem tehetnek. (nem tudom, melyik idióta találta ki, hogy cigánybűnözés = minden cigány genetikailag kódoltan bűnöző !?!?)és ha liberalizmus lenne, akkor kételkedhetnék benne, hogy minden úgy történt, ahogy tanultam töri órán, kutathatnék, és feltehetném a kérdéseimet, rámutathatnék ellentmondásokra anélkül, hogy börtönnel fenyegetnének. Egy liberális demokráciában nem lenne olyan könyv, amit ne olvashatnék el...Ami most a világon a liberalizmus nevében folyik, az nagyon kemény diktatúra. Nincs tolerancia. Nem arról van szó, hogy tolerálnom kell olyan dolgokat, amik számomra visszataszítóak. Arról van szó, hogy eleve normálisként kell gondolnom ezekre a dolgokra, eleve megmondják, hogy bizonyos dolgokról mit gondoljak, különben megnézhetem magam. A liberalizmus nevében, persze. De a szavak önmagukban nem működnek a végtelenségig, mert az emberek egy idő után seggbe rúgják az egész bagázst, és vihetik magukkal a szent szavukat is. A múlt rendszerben is kiderült, hogy ami van, az nem kommunizmus, hanem ocsmány diktatúra, amit az első adandó alakalommal lerázott magáról aki tehette. Ugyanez lesz most is a liberalizmussal. (És úgy néz ki, megint Orbán az, aki kimondja, hogy tűnés van innen kifelé...)
Onurisz
2014. augusztus 27. 09:11
Igen, amikor a "liberalizmus" keletkezett, az európai "középkorban", a gyengébb kapott szabadságokat az erősebbektől vagy/és az erősebbekkel szemben. Azután a kapitalizmus laissez-faire utáni korszakában az erős kapott szabadságot az érdekei érvényesítéséhez, így alakult ki a monopolkapitalizmus. Ez pontosabb kifejezés, mint a ma használt "globalizmus", de némileg félrevezető, mert általában nem egy szereplő van a piacokon. Az "erőfölényes gazdaság" lenne a pontos leíró fogalom. Ez azt jelenti, hogy a tőkeerős nagyméretű vállalkozások akkor is szabadon működhetnek, ha nincs "természetes monopólium", sem technológiai okokból nagy tőkét igénylő piacra lépési határra nincs szükség. A nagy tőkeerejű, nagy területre kiterjedő, illetve a kereslet jelentős hányadát befolyásolni tudó vállalkozások érvényesítik az erőfölényüket és a maguk javára térítik el a haszon-megosztást. A kisebb és gyengébb szereplők, amelyek a piacon nem képesek érvényesíteni az érdekeiket, a kifordított liberalizmus jegyében a szabályozó társadalmi hatalomtól sem kapnak támogatást, mint anno a városok a királytól a földesurakkal szemben. Miközben az eredeti liberális gondolat beépült az államok társadalmi viszonyokat szabályozó jogrendszerébe, a gazdasági rendszerről való gondolkozáson belül a fogalom az ellentettjébe fordult. Ezért kötődik össze a fogalom pl. a magyar rendszerváltozás kudarcával. De a társadalomszabályozás egyik legfontosabb területén is megbukott a liberalizmus eszméje. Miközben eredményesen védelmezi a különféle társadalmi kisebbségeket, még a többség által évezredekig extrémnek tekintett kisebbségeket is, az etnikai, nemzeti kisebbségek jogai ügyében megbukott. Bennünket, magyarokat ez is nagyon érzékenyen érint. Nem értem, miért csodálkozik Béndek Péter, hogy a magyar "konzervativizmus" nem rajong a "liberalizmusért.
kjkj945
2014. augusztus 27. 08:00
""Miért nem működik a liberalizmus?" liberális Szabadelvű, engedékeny, bőkezű. Azért nem működik, mert a magyar liberósokra a bőkezű nem jellemző!
tevevanegypupu
2014. augusztus 27. 07:28
Az ember úgy van teremtve, hogy az igaz liberalizmust nagyon nehezen képes elfogadni, erre különben legjobb példák a liberálisok, akik sokszor akár náciknak is nevezhetőek.Csak az a jó amit ők mondanak, akarnak vagy csinálnak, fölényesek és beképzeltek, mindezt úgy, hogy nincs nagyon mire..Intelligencia és empátia hányadosuk a nullához közel stagnál már vagy 25 éve..Magyarországon van belőlük, de nincs bennük köszönet.Elborzasztó társaság, sokkal inkább mint mondjuk a szélsőséges nacinalisták vagy a hülye szocialisták akik még mindig Marxért sipárognak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!