Hazánk, a nemzeti tömeglények keltetője

2014. augusztus 11. 15:56

A nacionalizmusban, a (liberál- és autokratikus) fasizmusban, a nácizmusban és a bolsevizmusban nem te vagy érdekes, olvasó, hanem valamilyen kiemelt tulajdonságod, amelynek révén egységbe forrhatsz a többivel.

2014. augusztus 11. 15:56
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

Ha valakit fáraszt a bölcselkedés, összefoglalom neki röviden: a nacionalizmusban, a (liberál- és autokratikus) fasizmusban, a nácizmusban és a bolsevizmusban nem te vagy érdekes, olvasó, hanem valamilyen kiemelt tulajdonságod, amelynek révén egységbe forrhatsz a többivel. Ha nem akarsz, nem vagy tán ember sem. A konzervativizmus ezzel szemben a konkrét, az egyes, a megismételhetetlen embert keresi úgy, ahogy a környezetében létrejött és megmutatkozik. A fasizmusok politikai elve az Egységes Közösség (a Nemzet, az Állam, a Faj, az Osztály), a konzervativizmusé az életek. Ebből rendkívül különböző politikai logikák következnek, amelyek végén az egyik oldalon az alávetettség, a másik oldalon -- ha jól él valaki a politikai szabadsággal -- az autonómia áll. Pogányság és kereszténység. Kultusz és kultúra. Fundamentalizmus és konzervativizmus.

Nem véletlen, hogy Magyarországon a politika hegemón referencia pontjává vált korporatív Nemzet (illetve a helyében eljáró Állam) folyamatosan gazdagodik (termelő cégekkel, bankokkal, stadionokkal, növekvő adókkal), de az életek szegényednek. Orbán Viktor vasárnapi kifütyülése halvány biztatás volt arra, hogy az embereknek (talán a B-közép érdekein túl is) lassan leesik az a halvány különbség, amely a nemzeti tömeglényük jól tartása és az emberi életük sorvadása között feszül.

Az élet védelme (ha kell, a nemzettel szemben is) a konzervativizmusok elsődleges definiáló és összetartó ereje. A kérdés, kijelöli-e ezen túl a konzervativizmus az életnek azokat a jellemzőit vagy formáit, amelyeket valamilyen okból különös védelem illet? Erről majd a legközelebb.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kovacs Andras
2014. augusztus 11. 17:36
Érdekes. A liberális Demokráciában (ha egyáltalán az elmúlt huszonpár év az volt egyáltalán)Én egyáltalán nem vettem észre, hogy fontos lennék. Hogyan is van ez? Szerintem az elmúlt időszakban semmi sem volt fontosabb, mint az eredeti tőkefelhalmozás. Milliárdosok hitették el az emberekkel, hogy az Ő érdeküket képviselik. A nép felhatalmazása, amit választási győzelemnek nevezünk, egyetlen dologra volt jó számukra, a gátlástalan fosztogatásra. A nagyon demokraták akik folyamatosan fikázzák az összes intézkedést ami az emberek érdekében történt a Bankokért és az Internacionalista szövetségesekért jajonganak. Hogyan is van ez?
Ouroboros
2014. augusztus 11. 17:31
Hagyd már ezt az erőltetett konzervatívkodást. A „konkrét, az egyes, a megismételhetetlen embert” csak az anarchizmus képviseli hitelesen. A konzervatív kényszerrel akarja az egyént a közösség jármába hajtani, pedig igazi közösség csak autonóm emberek szövetségéből lesz.
Mich
2014. augusztus 11. 17:27
Ha vannak tömeglények, akkor ezek a ballikos birkák azok, akik körbe bégetik az éppen aktuális ballikos vádakat... na meg persze ez a Bokros-Beléndek-véglény...
kukagyerek
2014. augusztus 11. 17:23
"Hazánk, a nemzeti tömeglények keltetője" .............. ANYÁD!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!