A hagyományok értékéről és politikai haláláról

2014. augusztus 12. 13:07

A politikai konzervativizmus azokra számít, akik a saját életüket és hagyományaikat akarják ápolni és gazdagítani, nem pedig egy hegemón állami hagyományt és a nevében fellépő politikusokat szolgálni.

2014. augusztus 12. 13:07
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

A konzervativizmus azért tud toleráns lenni, mert a hagyományokat úgy fogja fel, amik: intézményesült gyakorlatokként, amelyek jellemzőek egyesekre, másokra viszont nem. Büszke a saját gyakorlataira, pont azért, mert a sajátjai. Ha feltétlenül és evidensen igazak lennének ezek, akkor elég zsenánt lenne beléjük feledkezni. Úgy tartja, ezekben a gyakorlatokban bizonyos életmódok, múlt életek és tudások kristályosodtak ki, amelyek egyesekre jellemzőek, másokra viszont nem, és minél exkluzívabb és öregebb, ad absurdum ezoterikus egy gyakorlat, annál értékesebb. A tömeggyakorlatok és a »hagyományteremtés«(politikai konstruktivizmus) mindig gyanúsak. A konzervatívok ezért nagyon furcsállják, hogy sokaknak örömet okoz egy mindent átfogó, hibásan igaznak is vélt hagyományért (tipikusan a nemzetért) való megalázó rajongás, és sajnálkozik azon a tényen, hogy az élet sokszínűségét nem csak felválthatja ez a szenvedély, de politikai potentátok erénynek is tüntetik fel.

A politikai konzervativizmus azokra számít, akik a saját életüket és hagyományaikat akarják ápolni és gazdagítani, nem pedig egy hegemón állami hagyományt és a nevében fellépő politikusokat szolgálni.

De mi örülünk, hogy a tradícióinkat a szeretet és nem az igazság nevében ápoljuk. Ez az örömünk kulcs kéne, hogy legyen az egyházak és a hívek hagyományértelmezésében is, aminek Krisztus urunk is gyaníthatóan örülne. Mert ő amikor magáról állította, hogy az út, az igazság és az élet, a transzcendenciába helyezte a célt. Nem az e világi érvényesülésbe.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Qsza
2014. augusztus 12. 19:17
Az eredeti szövegre is reflektálva az sem igaz, hogy az egyházak, mint tradicionális közösségek hívei nem hisznek a saját igazságukban. Hiszen éppen az a lényegük, hogy megmutassák, ki az út az igazság és az élet. Persze van, aki azért jár templomba, mert „intézményesült gyakorlatként” ott tud a legtöbbet pletykálni és otthon érzik magukat, de éppen ők maradnak le a lényegről, vagyis a „transzcendens tartalomról”. Eltöltöttem egy pár évet külföldön és saját tapasztalatom alapján állítom, hogy a magyarok (legkevésbé összetartó migránsként is) minden körülmények között elsősorban honfitársaik társaságát keresik, és csak másodsorban járnak össze munkatársaikkal, szomszédokkal, szakmabeliekkel. Még a magyar anyanyelvű zsidók és cigányok is... Szóval a nemzeti hovatartozás és az anyanyelv messze a legfontosabb identitást meghatározó tényező. Akinek identitásproblémái vagy beilleszkedési zavara van, esetleg megfelelési kényszere (legyen az belső, vagy kívülről kikényszerített), az valóban megalázónak, gátlónak élheti meg ezt. Ha a nemzeti és vallási hagyomány problematikus, Ön mégis milyen értékek mentén lenne konzervatív, kedves Béndek Péter? Egy hagyomány értékét nem a kora és nem az ezoterikussága határozza meg, hanem az, mennyire elterjedt és transzcendens gyakorlat. A konzervatív értékrendnek egyébként is csak egy építőköve a rítus. A szerző nagyvonalúan megkerüli, hogy a társadalom alapegysége konzervatív szemmel a család, nem az egyén. A hagyományos rítusok sem egyéni, hanem közösségi gyakorlatok, amik racionálisan nem leírható közösségi élményt nyújtanak a résztvevőnek. Ezért is nem ideológia, eszmerendszer a konzervativ gondolkodás, mert tapasztalaton, hiten, érzelmi azonosuláson alapuló, nehezen összefoglalható és klisékbe nem szorítható, földrajzilag és időben alapvetően eltérő gyakorlat.
Qsza
2014. augusztus 12. 17:59
Kigészítésképpen: az etatizmus is lehet megőrzendő politikai hagyomány, mint ahogy Franciaországban is az Szép Fülöp óta, az éppen aktuális korhoz igazított formában. Napkirály-Napóleon-De Gaulle, ugye?
Qsza
2014. augusztus 12. 17:53
Olyan "izmus" nincs hogy konzervativizmus. A szocializmus és a liberalizmus az egy-egy racionális alapon kiötölt emberboldogító elmélet. Nem mellékesen mindkettő megbukott. Ehhez képest a konzervatív a meglévő és működő struktúrákra és közösségekre épít tapasztalati alapon. Egy ilyen közösség a nemzet is, kétszáz év alatt azért komolyan beépült az európai kultúrába. Aki ezt tagadja, az éppen annyira konzervatív, mint a jobbikos újpogányok, akik az ezeréves keresztény "epizódot" felejtik ki. Péter, Ön liberális, bármekkora lelki traumát okozzon is ez a felismerés.
galamb
2014. augusztus 12. 15:04
Jé ,kit találtam ! http://o9.metroflog.com/338/98/1/944198338_POITSOSGSGRNOIT.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!