Sári néni szerencséje

2014. július 25. 11:57

Egyértelmű, hogy Magyarországon az időskori létbizonytalanság kezelése egyre sürgetőbb feladat.

2014. július 25. 11:57
Bódvai Ildikó
Kisalföld

Lesz-e, aki kitermeli a következő, jóval kényelmesebb generáció nyugdíját? Milyen öregkor vár azokra, akik 10, 20 vagy 30 év múlva kezdenék el a megérdemelt pihenést? Van ugyanis egy egyre növekvő társadalmi réteg, amely nem ismerte meg a munka ízét. Generációk nőnek fel náluk úgy, hogy nem látják munkába menni a szüleiket. A másik oldalon pedig a legtehetségesebb, legszorgalmasabb fiataljaink igen jelentős része külföldön keres és talál munkát.

Kézenfekvő a kérdés: képesek lesznek bennünket eltartani az itthon maradottak? A kilátások egyáltalán nem kecsegtetők. A lakosság közel fele úgy véli, nem, nem kap majd annyi nyugdíjat, amennyi elegendő a megélhetéshez. Még a közepes és a magas jövedelműek is aggódnak a nyugdíjaséveik miatt. Bizonytalanok, hogy lesz-e pénzük a megfelelő egészségügyi kiadásokra. Nem folytatom a sort és nem részletezem a jelenlegi nyugdíjrendszer hibáit. Egyértelmű, hogy Magyarországon az időskori létbizonytalanság kezelése egyre sürgetőbb feladat. Így hát őszintén mondom: Sári néni még igazán szerencsés.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
belga
2014. július 26. 11:30
"Van ugyanis egy egyre növekvő társadalmi réteg, amely nem ismerte meg a munka ízét. Generációk nőnek fel náluk úgy, hogy nem látják munkába menni a szüleiket. A másik oldalon pedig a legtehetségesebb, legszorgalmasabb fiataljaink igen jelentős része külföldön keres és talál munkát." És van a felsoroltakon kívül egy igen csak nagy létszámú csoport. Azoké, akik nem a valós jövedelmük után fizetnek járulékokat. Ezzel kellene valamit kezdeni -mert megszüntetni ugyan nem lehet, de legalább csökkenti talán igen.
balbako_
2014. július 25. 15:29
A nyugdíj a gyermekek által megtermelt javak újraelosztásából lesz. Az egy házaspárra (párra) jutó 1,03 gyermek a 2 főre ugyanennyit tud kitermelni. Ez ilyen egyszerű. Tehát valahogy a felnevelt gyermekek számához kéne kötni.
nyugalmazott tanár
2014. július 25. 15:00
"Lesz-e, aki kitermeli a következő, jóval kényelmesebb generáció nyugdíját? Milyen öregkor vár azokra, akik 10, 20 vagy 30 év múlva kezdenék el a megérdemelt pihenést? " Ha nem szingliként lébecolják végig az életület, tisztességes és okos gyermekeket nevelnek fel, akkor semmi gond, nyugodt öregkorra számíthatnak. Ha nem, hát akkor magukra vessenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!